Seful Politiei Bals a fost degradat

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 20:41
5705 citiri
Seful Politiei Bals a fost degradat
Foto: Arhiva

Seful Politiei Bals, comisar-sef Ion Sotea, a fost degradat, in urma finalizarii unui control dispus, in noiembrie 2012, de fostul ministru Mircea Dusa. Numele lui Sotea a aparut ulterior si intr-o plangere de viol facuta de politista Melania Renghea.

Sotea nu va mai putea fi promovat timp de doi ani. Controlul a venit in urma unor sesizari facute de subcomisarul Valentin Popa, din Bals.

Sotea a fost sanctionat astfel pentru "deficiente manageriale identificate de catre Corpul de Control al ministrului, in urma controlului efectuat in perioada 20 noiembrie - 6 decembrie 2012" si "probleme manageriale si de gestionare a fenomenului infractional", descoperite in urma unui control efectuat in perioada 10 - 19 octombrie 2012", informeaza un comunicat al Politiei Romane remis presei miercuri.

Mircea Dusa a primit in direct, la TV, o sesizare legata de unele aspecte care vizeaza IPJ Olt si mai ales Politia din orasul Bals.

Pe de alta parte, Sotea a fost audiat luni, timp de peste trei ore, de catre procurorii Parchetului Curtii de Apel Craiova, el declarandu-le anchetatorilor ca nu a intretinut relatii sexuale cu Melania Renghea si ca totul este o inscenare pusa la cale de aceasta.

Comisarul-sef Ion Sotea a fost citat la Parchet alaturi de alti patru politisti din Bals in dosarul in care Melania Renghea a depus plangere pentru santaj si viol impotriva fostului ei sef, Gheorghe Barbu.

La iesirea de la audieri, Ion Sotea a spus ca este nevinovat si ca totul este o inscenare.

Scandalul de viol din Bals

Comisarul Gheorghe Barbu din cadrul Sectiei de Politie Bals a fost injunghiat de mai multe ori in abdomen si la picioare de catre Melania Renghea, in varsta de 27 de ani. Femeia a lucrat in cadrul Sectiei Bals, comuna Bobicesti, care intra in subordinea comisarului Barbu, iar in urma cu cateva luni a solicitat si obtinut mutarea la Sectia de Politie din localitatea olteana Brancoveni.

Potrivit anchetatorilor, femeia a fi mers cu autoturismul sau in Morunglav, localitatea de domiciliu a fostului sau sef si, sub pretextul ca vrea sa ii transmita un mesaj, l-ar fi chemat pe acesta in autoturismul sau si, in urma discutiei cu acesta, l-ar fi injunghiat, cel mai probabil, cu un cutit, de mai multe ori in zona abdominala.

Sotul politistei, care este insarcinata, a sustinut inca de atunci ca aceasta ar fi fost violata in trecut de catre comisarul Gheorghe Barbu, la acea vreme seful politistei.

Sotul femeii spune ca a aflat de toata povestea abia in 22 decembrie si ca a incurajat-o pe aceasta sa depuna plangere, lucru care s-ar fi petrecut in data de 24 decembrie, la DIICOT Craiova.

Seful DIICOT Craiova, Adrian Gluga, a declarat ca in cuprinsul plangerii depuse de politista sunt mentionate nume de la varful Politiei Olt.

Astfel, in plangerea depusa de femeie, pentru viol si santaj, sunt mentionate numele sefului Politiei Bals, Ion Sotea, al sefului Inspectoratului de Politie Olt, Ion Voicu, si al prim-procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Bals, la care Barbu ar fi dus-o pe politista pentru a intretine relatii sexuale cu ei.

In acest caz DIICOT si-a declinat competenta catre Parchetul Curtii de Apel Craiova.

Dupa acest caz au iesit la iveala mai multe probleme la Politia Judeteana Olt, unde conducerea MAI declansase verificari inca din toamna in legatura cu organizarea in aprilie 2010 a unui concurs pentru ocuparea functiei de sef al Politiei Draganesti-Olt - concurs la care seful Politiei Bals a avut calitatea de membru al comisiei -, existand suspiciuni de fraudare a examenului.

In urma controalelor MAI, seful Politiei Bals, Ion Sotea, si cinci sefi din Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Olt sunt cercetati disciplinar pentru neglijenta in serviciu.

In cadrul anchetei declansate la Politia Olt si in urma scandalului sexual in care politista Melania Renghea l-a acuzat pe fostul ei sef ca a violat-o si chiar a plasat-o mai multor politisti, seful Politiei Olt, Ion Voicu, a fost chemat, la Comisia de disciplina a MAI, unde ar fi urmat sa fie audiat martea trecuta, cand a anuntat ca nu va veni pentru ca a intrat in concediu medical.

Unul dintre adjunctii sefului IPJ Olt, comisarul sef Valerian Iliescu, care trebuia sa se prezinte si el la Politia Romana, a anuntat, la randul sau, ca nu poate veni deoarece este in concediu medical. Totodata, celalalt adjunct al sefului IPJ Olt, comisarul sef Emilian Mladin, si-a depus raportul de pensionare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#sef politie Bals degradat, #scandal viol politista Bals , #politie