Seful Directiei Anticoruptie din MAI vrea sa-si faca bloc de 4 etaje in Bucuresti. Chestorul Ionita: Nu e cumva viata mea privata?

Sambata, 30 Martie 2019, ora 11:43
27853 citiri
Seful Directiei Anticoruptie din MAI vrea sa-si faca bloc de 4 etaje in Bucuresti. Chestorul Ionita: Nu e cumva viata mea privata?
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Arhiva Hepta.ro

Seful Directiei Generale Anticoruptie din Ministerul Afacerilor Interne, chestorul Catalin Ionita, a fost, pana la jumatatea anului trecut, co-proprietar, alaturi de mama si de sotia sa, pe un teren din Capitala, pentru care a solicitat avize in vederea construirii unei cladiri de patru etaje.

La putin timp dupa ce a revenit la conducerea DGA, el a donat mamei sale cota sa de 25% din teren. Contactat de News.ro, Catalin Ionita a invocat ca este vorba despre viata sa privata, afirmand ca ar trebui acordata atentie carierei sale si lucrurilor pe care le-a facut pentru minister.

Conform declaratiei de avere din februarie 2018, Catalin Ionita detinea o cota de 25% din doua terenuri, in Ilfov si in Bucuresti, ambele obtinute in 2015, prin contracte de vanzare-cumparare. In ambele cazuri, co-proprietari erau mama (50%) si sotia (25%) . Terenul din Bucuresti are 217 metri patrati.

In declaratia de avere datata 18 iulie 2018, cota parte din terenul detinut in Bucuresti nu mai figureaza, fiind insa mentionata o donatie de teren catre mama sa.

In 8 martie 2018, pentru acest teren, situat pe Soseaua Mihai Bravu, nu departe de Pasajul Muncii, este emisa autorizatie de construire pentru "IMOBIL FUNCTIUNE MIXTa - servicii si locuire si organizare de executie".

Cei care au solicitat autorizatia sunt Catalin Ionita, sotia si mama acestuia, la acel moment co-proprietari ai terenului.

In 30 octombrie 2018, pentru acest teren este emis, de aceasta data doar la solicitarea mamei chestorului Ionita, un certificat de urbanism pentru "imprejmuire teren in regim provizoriu pentru realizarea lucrarilor de organizare de santier a imobilului cu functiune mixta, Rh propus= 2S+P+4E+Et tehnic".

Demersurile pentru obtinerea autorizatiei au fost incepute de Catalin Ionita inca din 2016, serviciile de specialitate ale Primariei Sectorului 3 aproband, in august 2016, Planul urbanistic de detaliu pentru "imobil cu functiuni mixte 2S+P+4E+Et tehnic".

Lucrarile de constructie nu au inceput inca, terenul fiind doar imprejmuit.

Chestorul Ionita: "Nu cautati toate mizeriile!"

Declaratia sa de avere mai mentioneaza si doua case in Bucuresti cu suprafete de peste 230 de metri patrati, detinute impreuna cu sotia, cumparate in 2006 si 2012, una dintre ele fiind inchiriata.

Contactat telefonic de News.ro, Catalin Ionita a refuzat sa dea explicatii, invocand ca este vorba despre viata sa privata si a cerut sa ii fie respectate intimitatea si familia.

Intrebat de ce a donat mamei sale partea lui de teren, Ionita a replicat: "Nu este cumva viata mea privata despre care vorbiti? Dumneavoastra ati donat sau cumparat vreodata un teren? De ce ati facut-o?".

"Stiti ce se intampla? Acum, in postul Pastelui, au aparut toate mizeriile despre mine... Cred ca trebuie sa va uitati la cariera mea, la ce am facut pentru ministerul asta, nu sa cautati toate mizeriile", a spus el pe un ton calm, in contextul aparitiei, in ultima vreme, a mai multor informatii care il vizeaza.

"Va rog sa imi respectati intimitatea si chestiunile care tin de familie", a afirmat Ionita, fara a oferi alte explicatii refertioare la teren sau la modul de finantare a unei eventuale constructii.

Dosarul de la DNA

Numit in ianuarie 2018 la conducerea Politiei Romane, Catalin Ionita a demisionat sase luni mai tarziu, invocand motive personale.

La o zi dupa demisie, in 27 iunie, a fost chemat la DNA, unde i s-a comunicat ca este urmarit penal pentru trafic de influenta si fals in declaratii in forma continuata, fapte comise in perioada in care era seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Sectorului 1, dosarul fiind constituit in 2018.

Conform procurorilor, in perioada 2009-2010 cand indeplinea functia de sef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Sectorului 1 Bucuresti, Catalin Ionita "a pretins de la suspecta Dinu Petruta (persoana indreptatita la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de aproximativ 18 hectare, in localitatea Popesti-Leordeni, judetul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafete de 4 hectare din suprafata respectiva, promitand in schimb ca ii va determina pe functionarii publici cu atributii in acest sens sa urgenteze finalizarea procedurii de punere in posesie".

El spunea atunci ca nu isi face probleme pentru ca este nevinovat, cariera sa fiind "impecabila".

"Cariera mea este impecabila si voi merge pana in panzele albe sa imi dovedesc nevinovatia. (...) Nu exista nicio abatere a mea de la lege si de la morala si voi demonstra acest lucru. Dincolo de suprinderea pe care o am, am determinarea sa clarific aceste aspecte", a mai spus fostul sef al Politiei Romane, care a mai fost audiat o data la DNA.

La o zi dupa prima sa citare la DNA, in 28 iunie, chestorul Catalin Ionita revenea la conducerea Directiei Generale Anticoruptie din Ministerul Afacerilor Interne.

Acuzat de plagiat

In 28 ianuarie 2019, Press One relata ca Ionita a plagiat intreaga sa teza de doctorat, de la prima pana la ultima pagina, la o luna dupa ce News.ro a scris ca o parte dintr-un capitol al lucrarii de doctorat a lui Catalin Ionita, intitulata "Criminogeneza infractiunilor cibernetice" si sustinuta in 2012, este identica unui fragment dintr-un articol cu titlul "Probleme juridice privind continuturile negative din Internet" aparut in 2003 intr-o publicatie juridica.

Ionita a declarat la acel moment pentru News.ro ca sustine in continuare ca a facut totul cu buna credinta si ca a urmat recomandarile facute de coordonatorul lucrarii lui.

Coordonatoarea tezei de doctorat, profesor universitar Stefania Georgeta Ungureanu, a fost condamnata pe fond la inchisoare cu suspendare, pentru ca a inselat Academia de Politie, precum si noua doctoranzi ai acestei institutii.

Catalin Ionita a tinut sa precizeze ca a facut lucrarea dintr-o convingere personala, nu pentru titlu, si ca nu a urmarit sa beneficieze de bani. "Oricum, suma pe care o primesc pentru titlul de doctor nu cred ca va acoperi vreodata munca si absenta mea din familie", a spus Catalin Ionita.

La sfarsitul lui ianuarie 2019, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost sesizat in legatura cu lucrarea sa de doctorat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#chestor Ionita bloc avere politie , #politie