Si politistii vor salarii mai mari: Pentru ce si-a riscat viata agentul lovit cu masina de un sofer turc?

Miercuri, 19 August 2015, ora 20:18
6032 citiri
Si politistii vor salarii mai mari: Pentru ce si-a riscat viata agentul lovit cu masina de un sofer turc?
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa ce Guvernul le-a promis medicilor mariri salariale, iar profesorii au cerut acelasi tratament, si politistii sustin ca merita un trai mai bun, mai ales in conditiile in care agentii isi risca viata in fiecare zi pe strada.

Dumitru Coarna, vicepresedintele Sindicatului National al Politistilor (SNPPC), a declarat, pentru Ziare.com, ca miercuri a avut loc o intalnire informala la Ministerul de Interne, in urma careia s-a ajuns la un consens.

Dupa medici si profesori, si politistii cer salarii mai mari

Mai exact, sindicalistii au cerut o majorare salariala de 25% incepand din ianuarie 2016, urmand ca salariile sa creasca treptat in 2017 si 2018, astfel incat la finalul acestei perioada sa se ajunga la o marire cuprinsa intre 70% si 100%.

"Practic, noi am avut discutii prealabile pana la momentul de ieri (marti - n.red.), cand a aparut aceasta oportunitate de majorare a salariului medicilor cu 25% incepand cu octombrie. Am avut un calendar stabilit, am discutat doua luni pe proiectul de lege pe salarizarea nu numai a politistilor, ci a intregului sistem de aparare, siguranta si ordine publica, adica politisti, jandarmi, pompieri, SRI, STS, MapN si am ajuns la un consens pe o grila de salarizare. Proiectul de lege se afla la Ministerul Muncii, dar in momentul in care a intervenit acea oportunitate de a mari salariile medicilor - pe care eu o salut, era nevoie demult sa se faca acest lucru - si noi am ridicat problema", a subliniat acesta.

Liderul de sindicat a spus ca initial s-a stabilit o etapizare pe trei ani, din 2016 pana in 2018, cu o marire de 15% incepand din ianuarie 2016.

"In momentul in care Guvernul a facut a doua mutare - prima a fost cand a majorat salariile demnitarilor, acolo mi se pare o problema - am solicitat majorarea procentului in prima etapa de la 15% la 25%, in concordanta cu sistemul public. Urmeaza ca viitoarele doua etape, in 2017 si 2018 - sa le reanalizam ulterior.

Practic, la finalul anului 2018 ar fi incheiat acest ciclu cu majorarea salariala intre 70% si 100%. Am cerut, la politistii cu functii de executie, majorarea cu 100%; cele mai mici salarii din Politie sunt la agentii cu functii de executie, practic baza sistemului", a explicat Dumitru Coarna.

Ponta, acuzat ca a deschis cutia Pandorei, dupa marirea salariilor medicilor

Liderul sindical a precizat ca reprezentantii Ministerului de Interne au reactionat pozitiv la aceste propuneri in cadrul intalnirii de miercuri dimineata, neavand niciun fel de obiectii.

Cum isi propun sa obtina majorarile

Totusi, daca solicitarile politistilor nu se materializeaza, acestia sustin ca iau in calcul "toate procedurile prevazute de lege, eventuale pichetari sau mitinguri".

Coarna a tinut sa precizeze ca, intr-adevar, politistii nu au dreptul sa organizeze greve sau mitinguri cu caracter politic, insa pot participa la proteste in care isi cer drepturile.

"In acest moment nu luam in calcul niciun fel de act de genul acesta, oamenii (de la minister - n.red.) s-au tinut de cuvant pana acum cu tot ce am discutat anul acesta, este cel mai bun an din 2004 pana astazi pentru drepturile politistilor. Am discutat si s-a materializat in norme de drept care au imbunatatit viata politistilor", a spus liderul de sindicat.

Daca totusi promisiunile ministerului se dovedesc a fi desarte si se ajunge in punctul in care majorarile nu sunt acordate la termenul prevazut, "sigur ca vom fi intr-o criza, se ajunge intr-un conflict de munca si va spun direct ca noi vom desfasura toate actiunile permise de lege pentru a ne mentine si castiga niste drepturi".

"Ati observat ca la cea mai mica problema primul gand este la politist. Atunci sigur ca si noi vrem ca oamenii din strada (agentii executivi - n.red.) sa aiba siguranta, echilibru corect, sa nu cream stari emotionale negative si politistul sa intre stresat la serviciu, sa se gandeasca la altceva decat la ce trebuie sa faca, sa-i asiguram un confort si o siguranta. Iar acest efect se rasfrange direct asupra sigurantei cetateanului", a punctat Dumitru Coarna.

Liderul sindical a vorbit si despre riscurile la care se expun politistii in fiecare zi, amintind de cazul agentului rutier lovit cu masina de un om de afaceri turc. Politistul se afla in prezent internat in spital, in coma indusa.

Politist din Bucuresti, in stare grava la spital: A fost luat pe capota de un sofer beat, care circula cu viteza mare

"Uitati-va ca Dumnezeu ne-a incarcat cu cazul asta dramatic, cu colegul de la Brigada Rutiera, un politist in preajma caruia ne simteam in siguranta, iata ce s-a intamplat...o tentativa de omor. Sigur ca de aici incolo cuvintele sunt de prisos, e o situatie dramatica prin care trece acest om si familia lui. Si sa stiti ca nu avea un venit extraordinar de mare pentru care si-a riscat viata, undeva la 1.900 - 2.000 de lei net. Pentru 2.000 de lei, cati bani lua pe luna, a ajuns in coma indusa, deci lucrurile sunt foarte complicate din punct de vedere medical", a conchis Coarna.

Politistii au cerut salarii mai mari dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca veniturile medicilor vor fi majorate cu 25% incepand din octombrie 2015. Au urmat si doleantele cadrelor didactice, care, spre deosebire de politisti, au dreptul sa faca greva, asa ca pot pune in pericol inceputul anului scolar.

Ponta mareste salariile doar pentru medici: Profesorii ameninta cu proteste de amploare

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#salarii politisti, #majorare salarii politisti, #politisti salarii marite , #politie