Spaga la Rutiera: Ati dat vreodata bani unui politist, in trafic? - sondaj Ziare.com

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 08:40
5843 citiri
Spaga la Rutiera: Ati dat vreodata bani unui politist, in trafic? - sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Pe vremea "impuscatului", atunci cand militianul oprea vreun sofer, in general conducator de Dacie sau cel mult Skoda sau Trabant, era imposibil sa nu-si indese in buzunar cateva sute de lei.

"Se poate tovarasu'? Chiar asa depasiti pe linie continua? Pai cum sa facem?".

Cam asa sunau vorbele omului legii, invariabil cu o curea XXL in jurul taliei deloc zvelte.

De voie de nevoie, mai toti soferii bagau mana in buzunar ca sa scape de o amenda mare.

Pe vremea lui Ceausescu, militienii aveau norma de amenzi. Daca la finalul zilei nu si-o indeplineau, erau trimisi inapoi pe strada.

De aici, probabil si sentimentul cetatenilor de la acea vreme care, atunci cand se intalneau cu un militian, stiau ca acesta le va gasi vreun nod in papura ca sa ii poata amenda. In plus, bancurile cu politisti erau mai savurate decat Europa Libera.

Lucrurile s-au mai schimbat, dupa Revolutie. Militienii au devenit politisti, iar "tovarasu'" a devenit "ce faci bai nene, n-ai vazut stopul?". In rest, mana soferului tot in buzunar ajungea.

Poate singura diferenta era faptul ca "atentia" era camuflata in actele masinii, astfel incat sa nu fie vazuta de cei din jur. Aceasta situatie a durat vreo zece ani, dupa '89.

Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, burta politistilor a inceput sa scada, politetea a devenit conditie necesara in modul de adresare si nu de putine ori au existat politisti care au refuzat "spaga" si si-au facut datoria cu multa constiinciozitate.

In general, Politia Romana s-a mai improspatat, si-a schimbat mentalitatea, iar agentii de circulatie nu mai sunt atat de avizi dupa un ban in plus, chiar daca nu au salarii fabuloase. In particular, insa, amenzile inca se mai negociaza, iar punctele incasate de soferi pot fi injumatatite, cu putin efort financiar.

Numai ca, daca justitia inchidea pana acum ochii si-i lasa pe purtatorii de uniforma sa-si vada de treaba, episodul de marti arata ca procurorii si-au indreptat atentia si spre politistii care iau mita, in trafic.

Zeci de agentii, majoritatea de la ordine publica, care aveau competente si pe linie rutiera, sunt suspectati ca au luat mita de la soferi prinsi in trafic fara ITP valabil.

In aceste cazuri, politistii negociau cu soferul, care, daca era dispus sa ii plateasca o anumita suma agentului, scapa cu o amenda pentru o abatere de cele mai multe ori inexistenta, desi sanctiunea pentru lipsa avizului ITP este ridicarea placutelor de inmatriculare si imposibilitatea de a mai circula.

De asemenea, agentii sunt suspectati ca, in alte cazuri, desi constatau abateri pe linie de ordine publica, solicitau sume de bani pentru a nu aplica amenzi.

Zeci de politisti din Bucuresti, saltati de mascati - luau mita de la soferi si prostituate

Anchetatorii au inceput cercetarile in acest caz in urma cu mai multe luni, dupa ce a primit informatii de la conducerea Politiei Capitalei si de la IGPR. Cei vizati au fost monitorizati timp de mai multe luni.

Ofiterii DGA au avut infiltrati agenti sub acoperire pentru a proba activitatile ilicite ale agentilor bucuresteni.

Sa ne intoarcem pe strada. Multi dintre dumneavoastra sunt soferi. Ziare.com va invita la vot. S-a intamplat pana acum sa dati spaga pentru a scapa cu carnetul in buzunar, dupa o contraventie sau o infractiune? S-a intamplat sa vreti sa dati spaga si sa va refuze politistul? S-a intamplat sa vi se ceara, de la obraz, spaga in trafic?

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#spaga politie, #mita politist, #spagpolitie circulatie , #politie