Urmarit penal de DNA, Catalin Ionita a revenit in functia de sef al Directiei Generale Anticoruptie. Explicatiile MAI

Joi, 28 Iunie 2018, ora 15:12
25686 citiri
Urmarit penal de DNA, Catalin Ionita a revenit in functia de sef al Directiei Generale Anticoruptie. Explicatiile MAI
Foto: Arhiva Hepta.ro

Fostul sef al Politiei Romane Catalin Ionita, urmarit penal de DNA pentru trafic de influenta si fals in declaratii, a revenit in postul de sef al Directiei Generale Anticoruptie, dupa demisia de la conducerea Politiei Romane.

Ministerul de Interne condus de Carmen Dan (foto) sustine ca la acest moment nu este in situatia legala care sa permita schimbarea lui Catalin Ionita din functia de director general al DGA, pentru ca el a obtinut postul prin concurs si inca nu s-a primit nicio informare oficiala de la vreo institutie a statului cu privire la punerea in miscare a actiunii penale impotriva acestuia.

"Conform prevederilor legale, un politist poate fi eliberat dintr-o functie ocupata prin concurs in cazul in care pe numele sau a fost pusa in miscare actiunea penala si dobandeste calitatea de inculpat.

Facem precizarea ca, in acest moment, Ministerul Afacerilor Interne nu a primit nicio informare oficiala de la vreo institutie a statului cu privire la punerea in miscare a actiunii penale impotriva acestuia.

Astfel, in acest moment, Ministerul Afacerilor Interne nu este in situatia legala care sa permita schimbarea domnului chestor principal Catalin Ionita din postul de director general al Directiei Generale Anticoruptie.

Acest lucru se poate face numai la solicitarea acestuia. De asemenea, efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie", precizeaza Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, MAI anunta ca joi a fost investit in functie noul inspector general al Inspectoratului General al Politiei Romane, chestor general Ioan Buda.

Totodata, incepand de astazi la conducerea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera a fost imputernicit comisarul sef Adrian Popescu, care a ocupat pana in prezent functia de adjunct al inspectorului general al Politiei de Frontiera.

Fostul sef al Politiei Romane Catalin Ionita, care a demisionat marti din functie, este urmarit penal pentru trafic de influenta si fals in declaratii in forma continuata, fapte comise in perioada in care era seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Sectorului 1, dosarul fiind constituit in 2018, a anuntat miercuri DNA.

Conform procurorilor, in perioada 2009 - 2010 cand indeplinea functia de sef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Sectorului 1 Bucuresti, Catalin Ionita "a pretins de la Petruta Dinu (persoana indreptatita la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de aproximativ 18 hectare, in localitatea Popesti-Leordeni, judetul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafete de 4 hectare din suprafata respectiva, promitand in schimb ca ii va determina pe functionarii publici cu atributii in acest sens sa urgenteze finalizarea procedurii de punere in posesie".

DNA afirma ca Petruta Dinu a a promis cedarea cu titlu gratuit a celor 4 hectare de teren lui Catalin Ionita.

"Ca urmare a demersurilor facute de suspect, la data de 03 decembrie 2010, Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a judetului Ilfov a emis titlul de proprietate in favoarea suspectei Dinu Petruta si a altor trei persoane asupra a 18,17 hectare. Ulterior, la data de 19 martie 2015, persoanele beneficiare ale terenului au vandut intreaga suprafata suspectului Ionita Alexandru-Catalin si unei alte persoane din familia acestuia. Conform intelegerii anterioare, cumparatorii au achitat doar pretul de 70.000 de euro pentru suprafata de 14 hectare (pretul convenit fiind de 5.000 euro/hectar), restul de 4,17 hectare fiind cedate cu titlu gratuit", sustine DNA.

De asemenea, DNA consemneaza si ca in declaratiile de avere din perioada 2015 - 2018, Catalin Ionita "a facut declaratii necorespunzatoare adevarului cu privire la terenul in cauza, de fiecare data mentionand doar o suprafata de 18.174 m2 (1,8 hectare), adica 10% din suprafata reala dobandita".

Citeste mai multe despre: Seful Politiei Romane care si-a dat ieri demisia, pus sub acuzare de DNA pentru trafic de influenta si fals in declaratii

Chestorul Catalin Ionita s-a prezentat la DNA, miercuri, sustinand ca va lupta "pana in panzele albe" pentru a-si demonstra nevinovatia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Catalin Ionita sef DGA, #Catalin Ionita demisie Politia Romana , #politie