Veti duce dorul politistilor concediati? - Sondaj Ziare.com

Joi, 09 Iunie 2011, ora 09:07
4447 citiri
Veti duce dorul politistilor concediati? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Traian Igas a anuntat, miercuri, ca 10.000 de angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor vor pleca, iar disponibilitarile vor avea loc in urmatoarele doua luni.

La finalul audierii in Comisia de Aparare a Camerei Deputatilor, ministrul a anuntat ca numarul angajatilor din aparatul central al MAI va scadea, pentru prima oara in ultimii 20 de ani, sub 1.000. Igas a adaugat ca noile organigrame au fost, in mare parte, aprobate, iar in teritoriu se stie deja cam cati oameni vor parasi sistemul.

Igas a amintit ca bugetul pe anul 2011 obliga conducerea MAI sa recurga la restructurari, procesul fiind ingreunat de faptul ca legea privind unele masuri speciale necesare pentru incadrarea in bugetul aprobat al ministerului pe anul 2011 a fost respinsa in Parlament.

Igas, despre disponibilizarile din MAI si aderarea la Schengen

In ceea ce priveste reducerea normei pentru hrana in luna iunie cu 550 de lei, ministrul a spus ca diferenta va fi redata politistilor in trimestrul trei, asigurand ca exista prevederi bugetare in acest sens.

Practic, numarul posturilor radiate din MAI este de 30.000, insa doar aproximativ 10.000 sunt ocupate efectiv. Potrivit unui document publicat saptamana trecuta in presa, din aparatul central al ministerului vor fi restructurate 212 posturi, din care 170 ocupate.

Din acestea, 18 posturi sunt de conducere. Din IGPR vor fi restructurate aproape 2.400 de posturi, din care aproape 1.400 posturi ocupate. Jandarmeria va restructura 3.500 de posturi, dintre care 2.200 incadrate. La Politia de Frontiera vor disparea 2.200 de posturi, dintre care 1.900 incadrate. Si Pompierii vor ramane fara 4.800 de posturi, dar concret vor fi disponibilizati 2.100 de pompieri.

Proteste in strada

La inceputul lui iunie, dupa ce Parlamentul s-a pus de-a curmezisul concedierilor anuntate de Igas, ministrul a evocat varianta reducerii lefurilor cu 30 la suta. "Daca nu facem aceste disponibilizari, salariatii MAI vor primi in decembrie cu 30% mai putin la salariu", a spus ministrul Traian Igas, raspunzand la o intrebare despre programul de disponibilizare a politistilor.

In fata perspectivei de a ramane fara locul de munca sau fara 30 la suta din salariu, angajatii MAI au iesit in strada, doua zile, dupa care s-au mai calmat.

Patru politisti au intrat in greva foamei, Igas ii sfatuieste sa renunte

Cateva zeci de politisti au protestat, luni si marti, in fata sediului MAI, nemultumiti de reducerea normei de hrana in luna iunie si de disponibilizarile care vor avea loc in perioada urmatoare, amenintand ca opresc activitatea daca cererile lor nu vor fi rezolvate.

Patru politisti au intrat in greva foamei, iar Traian Igas le-a recomandat sa inceteze aceasta forma de protest, sustinand ca vrea ca toate problemele sa se rezolve pe cale amiabila.

Protestele au fost declansate dupa ce norma de hrana a fost redusa, sindicalistii sustinand ca masura este ilegala. Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) din Ministerul Administratiei si Internelor a decis, in urma discutiilor avute marti cu Traian Igas, suspendarea mitingului de protest cel putin pana vineri, cand liderii organizatiei se vor intalni din nou cu ministrul.

Dor de politisti?

In urmatoarele doua luni vor fi dati afara 1.400 de politisti, 2.200 de jandarmi, 1.900 de politisti de frontiera si 2.100 de pompieri.

In orice stat democratic, politia este garantul sigurantei cetateanului. Daca tot traim intr-o lume plina de infractori si mafie, macar sa avem si noi oamenii legii pe care sa ne putem baza in momentele de dificultate maxima.

Sa stim ca, daca hotul din autobuz atenteaza la portofelul si asa aproape gol, apare omul legii si face dreptate. Sau sa ne plimbam in siguranta intr-un parc. Sau sa fim siguri ca, daca ajungem la o sectie de politie, cu o reclamatie, nu suntem obligati sa asteptam ore intregi pentru a putea vorbi cu un politist.

Pe de alta parte insa, oricum nu prea avem parte de asa ceva. Suntem furati pe strada, in plina zi, stam cu orele la coada pentru a constata un acccident, dam spaga pentru a scapa de radar, vedem copii drogati si prostituate in cartierele marginase.

Ziare.com va invita la dezbatere si vot. Veti duce dorul politistilor concediati?

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#concedieri politie, #concedieri MAI, #politisti concediati , #politie