Vina Politiei pentru sangele de pe sosele

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 05 Aprilie 2016, ora 21:05
8305 citiri
Vina Politiei pentru sangele de pe sosele

Accidentul teribil produs luni la Braila, unde o masina a facut praf cinci oameni loviti in plin intr-o statie de autobuz, este desigur intr-o oarecare masura fatalitate. Dar nu numai.

Suntem tara cu o rata a deceselor provocate de accidente rutiere de 91 la un milion de locuitori, adica locul al 2-lea in Europa, si la aproape dublul mediei europene. O asemenea statistica ne spune ca nu mai e vorba doar despre fatalitate, ci si despre niste premise obiective si cronice, as zice, ale dezastrului.

Multa lume da vina pe starea drumurilor, pline de gropi, fara trotuare in foarte multe, poate majoritatea satelor, unde drumurile sunt si foarte prost iluminate noaptea, pe lipsa autostrazilor, pe lucrarile nesemnalizate, pe semnele de circulatie de multe ori greu daca nu imposibil de vazut. Da, ele reprezinta motive serioase.

Dar la Braila, spre exemplu, nu drumul era de vina. La Braila, din informatiile de pana acum, soferul ar fi fost sub influenta drogurilor si in urma cu un an a prezentat o criza de epilepsie pentru care a si ajuns la spital.

Epilepsia este una dintre bolile neurologice care impun restrictii legale severe in privinta dreptului de a conduce masina in functie de cauza crizelor, de frecventa lor. La fel si in cazul celor care consuma droguri. Dar pentru asta boala, respectiv consumul trebuie sa fie cunoscute.

Asa cum se fac acum controale medicale pentru obtinerea permisului de conducere, si oricine a trecut prin ele stie, in cel mai bun caz sunt serios facute verificarile pentru vedere si auz. In rest, de cele mai multe ori avizul e acordat in baza unor intrebari puse celui in cauza. Nu se cere un istoric medical, nu se fac verificari amanuntite.

Sigur ca un om responsabil nu-si ascunde poblemele de sanatate gandindu-se la nenorocirile pe care le poate provoca. Dar ma tem ca in discutie nu sunt oamenii responsabili.

Faptul ca acest tanar, desi inregistrat cu o criza de epilepsie, cel putin, avea un permis de conducere valabil arata ca avem o problema fie de permisivitate a legii, fie de comunicare intre institutiile din sistemul sanitar si politie.

Pe de alta parte, imaginile arata cum masina circula cu o viteza foarte mare. In mod normal, un asemenea bolid ar trebui reperat imediat in trafic si oprit. Dar ca sa-l reperezi ai nevoie ca pe strazi sa fie multi politisti, unii chiar in civil, care sa supravegheze traficul si care sa intercepteze soferii - pericole publice. Ai nevoie ca pe strazi sa existe camere de supraveghere.

Asa se intampla in alte tari unde nu vezi atat de mult sange pe strazi.

La noi mai vezi politisti prin mijlocul unor intersectii si nici macar nu poti sa spui intotdeauna daca ajuta sau incurca taficul. Ii mai vezi cu coloanele, incomparabil mai putine in ultima vreme, e drept. Mai stau la cate o ciupeala cu radarul. Dar in rest traficul e o jungla.

Cu siguranta, politistii sunt putini, cel mai probabil sunt prost organizati, dar nu mi se par prea dispusi sa arate intrasigenta maxima. Mai la mica intelegere, mai pentru ca nu au niciun chef sa-si bata cuie in talpa legandu-se de cine nu trebuie, ba pentru ca le suna telefonul, ba pentru ca nu sunt motivati de leafa mica, de multe ori toleranta e maxima.

Eu cred ca in trafic trebuie sa existe si frica de sanctiune si de o politie despre care sa fii convins ca poate aparea de oriunde cum ai comis o contraventie. Iar pe cei care imi vor da replica despre statul politienesc ii invit sa se uite la imaginile de la Braila.

Daca bomba aceea cu ceas ar fi fost scoasa de la volan la timp, cele cinci victime ar fi fost acum in viata. Cam despre asta e vorba.

Da, vom muri ca mustele pe sosele nu numai cat timp nu vom avea drumuri mai bune, ci si cat timp nu vom avea o politie extrem de dura si eficietna, suficienta numeric, decent platita, care sa fie peste tot si sa aplice sanctiuni usturatoare, nu doar ciupeli.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#accient Baila 5 morti, #sofer Braila epilepsie droguri, #sofer ucis pietoni Braila , #politie