Zeci de perchezitii la Paris si in Romania: Peste 70 de minori trimisi la cersit si furat vor fi audiati

Luni, 19 Iunie 2017, ora 10:20
2835 citiri
Zeci de perchezitii la Paris si in Romania: Peste 70 de minori trimisi la cersit si furat vor fi audiati
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Politistii si procurorii fac, luni, zeci de perchezitii in Romania, dar si in Paris, pentru destructurarea unei retele specializate in trafic de minori, peste 120 de persoane fiind implicate in dosar.

Conform unui comunicat de presa, politistii si procurorii efectueaza, luni, 25 de perchezitii domiciliare in municipiile Iasi, Roman si in judetul Prahova pentru destructurarea unui grup infractional organizat specializat in trafic de minori.

In paralel, politisti din cadrul Directiei de Politie Judiciara din Paris desfasoara o actiune de mare amploare pentru depistarea unor persoane care fac parte din acelasi grup infractional.

Sunt vizate in jur de 120 de persoane pe teritoriul Romaniei si Frantei din care peste 70 de minori, cu varste intre 10 - 13 ani, vor fi audiati in cursul cercetarilor cu privire la activitatea desfasurata. Probatoriile au evidentiat faptul ca pe raza municipiilor Iasi si Roman s-a constituit o grupare infractionala specializata in comiterea infractiunii de trafic de minori.

"Membrii gruparii sunt banuiti ca si-ar fi exploatat propriii copii minori, cu varste cuprinse intre 10 si 13 ani, determinandu-i sa comita furturi din buzunare, din genti sau din incinta unor societati comerciale, bunurile fiind insusite de membrii gruparii. Minorilor li s-ar fi impus sa fure constant, sustinand in acest mod stilul de viata al parintilor", precizeaza Politia Romana.

Potrivit politistilor, minorii ar fi fost exploatati atat pe raza municipiului Iasi, cat si in Paris. Acestia ar fi fost determinati si indrumati sa comita furturi din buzunare in mijloacele de transport in comun, statiile mijloacelor de transport in comun si in incinta marilor complexe comerciale.

Bunurile sustrase, constand in portofele, telefoane, bani sau alte bunuri de valoare erau predate parintilor care le valorificau.

"Adultii organizau in detaliu activitatea infractionala a copiilor, stabilind programul de lucru, modul de actiune, locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate. De asemenea, minorilor li se impuneau sume zilnice pe care ar fi trebuit sa le aduca acasa in functie de zona unde erau trimisi sa fure", mai spun politistii. Dupa ce erau instruiti pe raza municipiului Iasi minorii erau dusi in Paris, in mai multe tabere, de unde ulterior erau indrumati de propriii parinti in activitatea infractionala.

Pentru documentarea activitatilor infractionale s-au solicitat informatii autoritatilor franceze, in anul 2016, iar ulterior a fost constituita o echipa comuna de ancheta ce a actionat pentru probarea activitatilor infractionale.

La actiune participa 140 de politisti din Iasi, Bacau si Ploiesti, dar si jandarmi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#retea trafic minori Iasi Paris , #politie