Situatia grava la Ministerul Culturii: 80% dintre institutiile subordonate nu au avize si autorizatii ISU

Joi, 10 Decembrie 2015, ora 17:38
2130 citiri
Situatia grava la Ministerul Culturii: 80% dintre institutiile subordonate nu au avize si autorizatii ISU
Foto: Arhiva Ziare.com

Un numar de 74 din 92 de cladiri in care isi desfasoara activitatea institutiile care functioneaza in subordinea, sub autoritatea Ministerului Culturii (MC) ori in coordonarea ministrului Culturii nu detin avize si nici autorizatii ISU.

Intre cladirile din Bucuresti si din tara care nu au primit avize si autorizatii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) se numara Centrul National al Cinematografiei, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi din Bucuresti, Centrul National al Dansului Bucuresti, Institutul National al Patrimoniului, Studioul de Creatie Cinematografica din Bucuresti, Studioul Cinematografic "Sahia Film" SA, Arhiva Nationala de Filme, Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala, Opera Nationala Bucuresti, Opera Nationala Romana din Iasi, Teatrul National "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, Centrul de Cultura "Arcus" din Covasna si directiile judetene pentru cultura din Arad, Cluj, Dambovita, Olt si Prahova.

#Colectiv: Angajatii ISU care au verificat clubul raman dupa gratii

De cealalta parte, opt institutii din Bucuresti detin avize si autorizatii ISU: Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul National al Taranului Roman, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", Teatrul National "I. L. Caragiale" din Bucuresti, Centrul National de Arta "Tinerimea Romana" si Artexim.

Directia judeteana pentru cultura Calarasi, Muzeul National "Brukenthal", Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Complexul Muzeal National "Moldova"din Iasi, Muzeul National al Carpatilor Rasariteni din Sfantu Gheorghe, Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Iasi, Teatrul National "Mihai Eminescu" din Timisoara, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, Opera Nationala Romana din Timisoara, Centrul de Cultura "George Apostu" din Bacau sunt celelalte zece institutii care au obtinut avize si autorizatii din partea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Potrivit aceluiasi document, in ceea ce priveste cladirile cu risc seismic de gradul I in care functioneaza institutii subordonate MC, din total, Sala Studio din Bucuresti, care apartine Arhivei Nationale de Filme, este singura care se inscrie in aceasta categorie.

Un numar de 36 de institutii nu au oferit informatii cu privire la aceasta problema, iar 55 din total nu se incadreaza in clasa I de risc seismic.

In conformitate cu prevederile legale in vigoare (Legea 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, art.19, lit.c), "administratorul sau conducatorul institutiei, dupa caz, are obligatia sa solicite si sa obtina avizele si autorizatiile de securitate la incendiu prevazute in lege si sa asigure respectarea conditiilor care au stat la baza eliberarii acestora".

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 17 noiembrie, legea nr. 282/2015, care prevede interzicerea desfasurarii de activitati in spatiile comerciale precum magazine, sali de spectacole si structuri turistice, in cladirile cu risc seismic ridicat, pana la consolidarea acestora. Legea modifica Ordonanta Guvernului nr. 20/1994, privind masurile pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, si a fost initiata de senatorii PSD Darius Valcov si Mihai Fifor in anul 2014. Initial, legea prevedea doar sanctiuni pentru operatorii care nu urgenteaza lucrarile de consolidare in astfel de spatii, insa, potrivit unui amendament depus in Senat, a fost introdusa si respectiva interdictie.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#aviz ISU cladiri Ministerul Culturii, #institutii cultura fara aviz ISU , #pompieri
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Adică, un'e-i multă cultură, 'i și incultură pompieristi că cu