Helen, prima racheta romaneasca, isi ia zborul (Video)

Vineri, 13 Noiembrie 2009, ora 09:53
6618 citiri
Helen, prima racheta romaneasca, isi ia zborul (Video)

Helen, prima racheta spatiala romaneasca, urmeaza sa fie lansata vineri, dupa ce meteorologii au anuntat ca vremea este favorabila pentru eveniment, in largul marii.

Racheta este construita de Asociatia Romana de Cosmonautica si Aeronautica (ARCA), din fonduri private, si va fi lansata din Marea Neagra.

Balonul solar, cel care va ridica racheta Helen, are nevoie de aproximativ patru ore pentru a se umfla si a se inalta, au explicat specialistii ARCA. Apoi, capsula presurizata din interiorul rachetei va transmite imagini din spatiul cosmic.

"Conditiile meteorologice sunt favorabile, iar nava militara care are echipamentele la bord a plecat aseara din port si este pregatita pentru lansarea rachetei", a declarat purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane de Cosmonautica si Aeronautica (ARCA), Simona Popescu, pentru Adevarul.

Echipamentele vor fi dotate cu camere de luat vederi, pentru transmiterea de imagini din spatiu. Echipa ARCA isi propune sa participe, gratie acestui proiect, in competitia internationala Google Lunar X Prize, al carei premiu este de 30 de milioane de dolari.

Etapele lansarii

* in punctul de lansare, racheta va fi plasata pe suprafata apei

* combustibilul bazat pe un tip special de apa oxigenata va fi transferat in tancuri

* dupa ce alimentarea a fost terminata, echipa va incepe procedura de umflare a balonului (timp de trei ore)

* cand balonul va atinge capacitatea necesara de ridicare, racheta va fi ridicata de la suprafata apei si va fi plasata, cu ajutorul unui cablu, sub balon intr-o pozitie aproape verticala

* racheta va fi transportata in stratosfera, la 14.000 de metri altitudine, cu ajutorul balonului Montgolfier, cel mai mare din lume, potrivit reprezentantilor ARCA.

* la 18.000 de metri, racheta va aprinde motorul primei trepte pentru 100 de secunde

* dupa oprirea motorului, prima treapta va fi detasata

* imediat dupa, motorul celei de-a doua trepte va fi pornit si va arde pentru 110 secunde

* dupa terminarea arderii, a doua treapta va fi de asemenea detasata de corpul rachetei

* treapta a treia si ultima a rachetei va fi aprinsa si va arde timp de 168 de secunde

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Racheta Helen, #racheta romaneasca spatiala, #etape lansare Helen , #prim ajutor