Noua fata a Americii? Romanii se simt dispretuiti de Obama

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 23:55
9498 citiri
Noua fata a Americii? Romanii se simt dispretuiti de Obama
Foto: AP

Imposibil, dar adevarat: presedintele Statelor Unite a reusit sa ii dezamageasca pe est-europeni, care nu se simt iubiti de primul afro-american devenit primul om in Statele Unite.

Nu doar ca nu se simt iubiti, ci mai rau: Obama le-a dat impresia ca nu ii vede, nici pe ei si nici problemele lor, atitudine cat se poate de ciudata pentru oricine a ocupat pana acum functia de presedinte al SUA.

Romanii se simt dispretuiti, cehii se simt tradati, iar pe polonezi i-a plictisit deja cu marea schimbare. Cine e de vina? Spre uimirea unora, raspunsul corect este Barack Obama, potrivit AP.

Daca ne intoarcem putin in timp, la momentul 9/11, il vedem pe George W. Bush cum le cerea liderilor Europei de Est sa se uneasca impotriva terorismului. Cum George W. Bush era presedintele Statelor Unite ale Americii, europenii s-au conformat si au raspuns apelului disperat.

Revenind pe trotuarele zilei de azi, cladite in epoca Obama, starea generala este una de neglijare, de indiferenta diplomatica care doare mai mult decat o critica. Ce e atat de neobisnuit? Obama a schimbat macazul la 180 de grade in contextul in care europenii se trageau de sireturi cu americanii!

"Acum simtim inceputul unei relatii reci, care poate deveni oricand ostila", crede Tudor Salajean, istoric si cercetator roman. La randul lui, presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Mircea Mihaies, spune ca "abia acum o sa vedem cat este de hotarat Obama sa rezolve problemele lumii. Sa fim seriosi: nu da pe ele nici macar o ceapa degerata".

Potrivit unui sondaj publicat recent si comandat de German Marshall Fund, doi din trei bulgari, cehi, polonezi si romani sunt de acord cu politica externa a lui Barack Obama, concluzie cel putin dezolanta in raport cu Europa de Vest, unde presedintele SUA este sustiut de noua din zece respondenti.

Europa de Est nu este o prioritate

Un alt analist de politica externa, Janusz Bugajski, sustine ca relatiile diplomatice dintre doua state merg, de obicei, pe o panta a evolutiei, insa liderul afro-american a spart si regula asta: a lasat sa se inteleaga ca Europa de Est nu este o prioritate pentru el. Cel putin, nu acum!

"Aceste tari sunt chiar victimele propriului lor succes. Sunt destul de independente si stabile atat din punct de vedere politic, cat si financiar. Nu le ameninta niciun pericol social, niciun pericol politic si nici terorist. Cu cat esti mai tare, cu atat tinzi sa aluneci pe nesimtite in agenda de politica externa a Statelor Unite. Europa a inteles exact ce trebuia, insa nu ii convine: asta este noua fata a Americii si nu este in avantajul nimanui sa fie mai cu mot si sa fie anti-americani", a adaugat Bugajski.

Daca vorbim la general, Barack Obama inca este admirat de multi europeni. Dupa opt ani in care Bush i-a curtat pe liderii din Europa, este cat se poate de normal sa-i irite ca americanul nu ii baga in seama.

Romanii, care alaturi de celelalte sute de est-europeni care au luptat cot la cot cu americanii in misiunile din Irak si din Afganistan, se simt acum un soi de rufe puse la uscat din cauza tensiunilor provocate de un articol al The New York Times in care un fost agent CIA a dezvaluit ca Guvernul de la Bucuresti a permis americanilor sa puna bazele unei inchisori secrete in Romania, unde suspectii de terorism au fost interogati si, probabil, torturati.

Racirea relatiilor SUA - Romania

Presedintele Traian Basescu, un simpatizant declarat al lui Bush, a povestit, recent, cu nostalgie, despre lista cu obiective comune pe care Statele Unite si Romania le-au atins impreuna. Evident, totul se intampla pe cand seful de la Casa Alba era Bush.

Petrecerea care a avut loc in aceasta vara la ambasada SUA din Bucuresti, de pe 4 iulie, este primul eveniment din seria celor ce au apropiat Romania de America la care Traian Basescu nu a luat parte de cand este presedinte.

Racirea relatiilor cu cei carora Romania le-a fost fidela inca din 1916, cand a intrat in Primul Razboi Mondial de partea Antantei, este mai mult decat evidenta mai ales dupa ce noul ambasador al SUA la Bucuresti, care in mod normal era primit intr-o audiere individuala la presedinte, de aceasta data a fost nevoit sa isi prezinte mandatul alaturi de omologii lui din Canada, Danemarca, Germania si Mexic.

Dupa tratament, si rasplata: ambasadorul Mark H. Gitenstein a subliniat ca "Romania ramane cea mai pro-americana tara din Europa". Cuvintele lui Gitenstein trebuie, insa, traduse: americanii ne-au influentat mult prea mult si nu intotdeauna in cel mai bun mod. Ar fi trebuit sa ne lase in pace, nu sa fim "Drepti" la orice fluier gratuit. Acum se pare ca ne lasa SUA in pace, de tot, dar nici asa nu ne convine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Romania SUA Obama romani, #Barack Obama Europa, #romani dispret indiferenta Obama, #Obama Basescu , #prim ajutor