Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Cazul farmacistelor ucise la Brasov - Despagubiri de zeci de mii de euro

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 21:06
3888 citiri
Cazul farmacistelor ucise la Brasov - Despagubiri de zeci de mii de euro
Foto: Adevarul

Instanta suprema a decis definitiv, miercuri, ca tanarul care a fost arestat in decembrie 2004 pentru uciderea a doua farmaciste din Brasov si care a fost achitat, prin trei decizii ale instantelor, ultima data de Inalta Curte in noiembrie 2008, sa primeasca despagubiri de aproape 220.000 de lei.

Alexandru Emil Diaconescu a cerut Tribunalului Bucuresti, in mai 2009, acordarea de prejudicii materiale, ocazionate de procesul in care a fost achitat, in valoare de 150.000 de lei, precum si daune morale, suferite ca urmare a acuzatiilor grave aduse de anchetatori si de regimul de detentie, in valoare de 12.600.000 de lei.

Tribunalul Bucuresti a admis in 25 mai 2010 solicitarea lui Diaconescu si a dispus ca acesta sa primeasca de la statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, despagubiri de 150.000 de lei pe latura materiala si doua milioane de lei daune morale.

Cazul farmacistelor ucise la Brasov - jumatate de milion de euro pentru acuzat

Decizia a fost contestata de Ministerul Finantelor la Curtea de Apel Bucuresti, care in 10 mai 2011 a redus despagubirile acordate de la 150.000 de lei la 51.998 de lei daune materiale si de la doua milioane de lei la 150.000 de lei daune morale. Instanta a respins apelul lui Alexandru Diaconescu si a mentinut celelalte dispozitii ale sentintei Tribunalului Bucuresti din mai 2010.

Sentinta Curtii de Apel Bucuresti a fost atacata cu recurs la instanta suprema, care miercuri a decis definitiv ca Alexandru Diaconescu sa primeasca 51.998 de lei daune materiale si 150.000 de lei daune morale.

In cererea sa, depusa in 14 mai 2009, la Sectia civila a Tribunalului Bucuresti, Diaconescu arata ca a fost acuzat, inculpat si apoi arestat preventiv, fiind trimis in judecata pentru infractiunile de omor deosebit de grav, talharie si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Barbatul acuzat de uciderea celor doua farmaciste din Brasov cere despagubiri

Acesta le-a indicat judecatorilor civili si perioada de arestare preventiva, respectiv din 15 decembrie 2004 pana in 27 octombrie 2005. De la eliberarea sa, din octombrie 2005 si pana in 7 februarie 2007 el a avut interdictia de a parasi localitatea Brasov timp de aproximativ 16 luni.

"Sunt victima unei grave erori judiciare, asa cum rezulta din decizia definitiva de achitare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Din cate cunosc eu, sunt singura persoana din Romania care a fost trimisa in judecata, in stare de arest, pentru omor deosebit de grav si care a fost achitata de toate cele trei instante (fond, apel si recurs - n.red.)", se arata in actiunea lui Diaconescu.

A vrut sa se sinucida, l-a parasit iubita, a fost catalogat criminal

Acesta a acuzat faptul ca i-a fost afectata imaginea in societate, dar si respectul de sine, cazul sau fiind unul excesiv mediatizat in mass-media locale si mai nationale.

"Cazul meu a fost prezentat la ore de maxima audienta si s-au scris sute, poate mii de articole, in care eram tratat cu apelativul 'criminalul'", a mai aratat Diaconescu in cererea sa, in care precizeaza ca "suferinte au fost produse si prin desfasurarea urmaririi penale, interogatorii prelungite la politie, perchezitii domiciliare violente, stres prelungit si prin nerespectarea prezumtiei de nevinovatie".

"Am fost terorizat psihic in cursul anchetei, de un temut anchetator, care acum s-a pensionat, binecunoscut in orasul de la poalele Tampei. Suferintele mi-au fost produse si ca urmare a neincrederii cu care sunt privit de vecini si de cunoscuti.

Mi-a fost afectata imaginea mea in societate, dar si respectul de sine, chiar si in prezent, cazul meu fiind prezentat intr-o lumina negativa. Din cauza arestarii mele, am suferit ca urmare a indepartarii din familie, fiind lipsit de afectiunea celor dragi mie. Logodnica mea din acea perioada, Ana Maria Aron, m-a parasit, adaugandu-se o noua suferinta celei cauzate de arestarea nelegala.

Am avut tentative de sinucidere, in momentul in care credeam ca nu se va mai termina cosmarul arestarii mele. Au existat incercari de intimidare a martorilor mei, prin acuzarea acestora de marturie mincinoasa", mai arata Diaconescu in cerere.

Acesta le-a mai aratat judecatorilor civili ca daunele cerute nu pot sterge suferinta acumulata si indurata, ca timpul nu mai poate fi dat inapoi, aceste daune putand genera cel mult un sentiment de dreptate si poate de echitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Alexandru Diaconescu farmaciste Brasov, #Alexandru Diaconescu nevinovat, #Alexandru Diaconescu despagubiri , #proces