Inalta Curte amana sentinta definitiva in cazul lui Vlad si Mircea Cosma

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 05 Martie 2018, ora 15:34
15997 citiri
Inalta Curte amana sentinta definitiva in cazul lui Vlad si Mircea Cosma
Foto: Arhiva Hepta.ro

Un complet de 5 judecatori de la Inalta Curte a amanat, luni, decizia definitiva in dosarul de coruptie in care fostul deputat Vlad Cosma si tatal sau, Mircea Cosma, fost presedinte al Consiliului Judetean Prahova, au fost condamnati, in prima insanta, la cinci, respectiv opt ani de inchisoare.

Pronuntarea sentintelor va avea loc pe 22 martie.

Plecati in Italia?

Potrivit unor surse citate de Digi24, Vlad si Mircea Cosma ar fi plecat in Italia, cei doi neavand interdictie de a parasi tara.

Insa deputatul PSD Andreea Cosma, sora si fiica inculpatilor, a declarat pentru Mediafax ca cei doi si-au asteptat sentinta in Romania, ea fiind in Italia, unde se roaga intr-o biserica pana la pronuntare.

"Eu sunt in Italia, ma rog la catolici. Sunt in biserica, astept aici rezultatul. Eu sunt singura care crede ca iau achitare. Tii minte cand a picat 7 ore, 7 minute si 7 secunde (durata ultimului termen de la ICCJ - n.red.), tot sapte ingeri sunt si aici, i-am numarat. Sapte e cifra lui Dumnezeu. Ce pot sa cred altceva, ca ma rog de cand i-a luat, de patru ani. Doar nu ma pacaleste credinta", a spus Andreea Cosma pentru Mediafax.

Ultimul termen

Completul de judecata care urmeaza sa dea decizia in acest caz este format din Iulian Dragomir (presedinte), Stefan Pistol, Ioana Bogdan, Leontina Serban si Geanina Arghir.

La ultimul termen, pe 19 februarie, DNA a cerut pentru Vlad Cosma admiterea apelului si condamnarea la 4 ani si 8 luni de inchisoare, in vreme ce pentru Mircea Cosma mentinerea primei pedepse, 8 ani de inchisoare.

Citeste si reportajul de la ultimul termen al procesului: Ce nu s-a vazut la televizor de la procesul familiei Cosma: lacrimi, regrete si amenintari

Vlad Cosma a spus, in ultimul cuvant, ca isi sustine nevinovatia si ca, in cazul in care magistratii il vor gasi vinovat, ii roaga sa aiba in vedere faptul ca va deveni tatic.

Totodata, si tatal sau, fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a spus cu ochii in lacrimi ca este inadmisibil sa fie acuzat de fapte pe care nu le-a facut si ca accepta scuzele celor care au declarat astfel de lucruri despre el si in sala de judecata.

Acuzatiile DNA

In aprilie 2014, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a fost trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu, fiul sau, deputatul PSD Vlad Cosma, pentru trafic de influenta, directorul Directiei "Patrimoniu" din CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, pentru luare de mita si abuz in serviciu, iar Razvan Alexe, pentru trafic de influenta si dare de mita.

Vlad si Mircea Cosma au fost acuzati ca ar fi cerut si primit peste 4,4 milioane de lei de la trei oameni de afaceri prahoveni, denuntatori in cauza, ale caror firme au avut numeroase contracte cu CJ Prahova.

Firmele controlate de cei trei sunt, la randul lor, trimise in judecata intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, dosar in care sunt inculpati Razvan Alexe, dar si fostul angajat al Secretariatului general al Guvernului, Marcel Pavaleanu, alaturi de alti oameni de afaceri din Prahova.

"Sumele de bani au fost pretinse in schimbul interventiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judetean Prahova, pe langa care cei doi aveau influenta, respectiv presedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatal inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel incat societatile respective sa obtina de la institutia publica lucrari si servicii curente supraevaluate, de intretinere a drumurilor publice sau a drumurilor judetene pe timp de iarna, dar si decontarea, cu prioritate, a unor lucrari deja efectuate in temeiul unor contracte anterioare", notau procurorii DNA in 2014, atunci cand a inceput urmarirea penala in acest dosar.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#vlad cosma sentinta, #Vlad Cosma coruptie, #Vlad Cosma Sebatian Ghita, #Vlad Cosma DNA, #mircea cosma sentinta, #mircea cosma coruptie , #proces