Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Violul de la Vaslui: Atitudinea sfidatoare a acuzatilor si a parintilor lor, dar si indignarea publica, au dus la rearestare

Sambata, 12 Septembrie 2015, ora 17:17
7550 citiri
Violul de la Vaslui: Atitudinea sfidatoare a acuzatilor si a parintilor lor, dar si indignarea publica, au dus la rearestare
Foto: Captura B1 TV

Magistratii Judecatoriei Vaslui au motivat hotararea prin care au dispus condamnarea celor sapte tineri din localitatea vasluiana Valeni, care in noiembrie 2014 au violat o eleva navetista, ore in sir, pe un camp, pana la lesin.

Cei sapte tineri au fost gasiti vinovati de savarsirea infractiunilor de lipsire de libertate in mod ilegal si de viol in forma agravanta, fiind condamnati la inchisoare. Unul dintre ei a primit o sentinta de 8,4 ani, trei au fost condamnati la cate 7 ani, iar alti trei la 5,4 ani.

Odata cu pronuntarea sentintei, magistratii vasluieni au dispus inlocuirea controlului judiciar cu masura arestarii preventive. In motivarea sentintei, prezentata de Adevarul, judecatorii vasluieni arata si care au fost temeiurile care au stat la baza rearestarii celor sapte tineri: "In cauza de fata, in baza probatoriilor administrate, se constata existenta constrangerii morale a persoanei vatamate in intretinerea raporturilor sexuale si actelor orale sau anale cu inculpatii.

In primul rand, instanta retine ca persoana vatamata a fost indusa in eroare cu privire la motivul pentru care a urcat in autovehiulul condus de inculpatul Burlacu Paul Andrei, necunoscand intentia inculpatilor de a intretine relatii sexuale cu acestia".

Decizia de a inlocui masura controlului judiciar cu cea a arestarii preventive, odata cu pronuntarea sentintei, a fost luata tinandu-se cont de mai multi factori, se arata in motivarea Judecatoriei Vaslui: "Instanta constata ca dupa momentul plasarii sub masura preventiva a controlului judiciar, masura restrictiva de libertate dar nu privativa de libertate, sub impactul atitudinii inculpatilor, a familiilor si sustinatorilor localnici a acestora, a fost resimtit la nivelul comunitatii locale si nationale un puternic sentiment de indignare cu privire la faptul ca persoane acuzate de fapte grave sunt judecate sub o masura mai putin restrictiva".

Magistratii afirma ca nu au apreciat strict sub acest aspect oportunitatea inlocuirii masurii preventive, dar ca "nici nu poate sa faca abstractie totala de aceste lucruri, intrucat, in cele din urma, aceasta reactie este o expresie evidenta a unei stari de indignare, de temere generala, ca persoane judecate pentru fapte grave au o atitudine sfidatoare la adresa actului de justitie".

Calitatea morala a victimei nu e relevanta

Au contat si actiunile intreprinse de familiile celor 7: "Este de notorietate faptul ca mama unuia dintre inculpati a lansat o campanie pe un site de socializare, Facebook, cu privire la denigrarea persoanei vatamate. Este drept ca aceasta campanie nu a venit direct din partea inculpatilor, insa o astfel de atitudine a unui parinte a inculpatului este o exteriorizare indirecta a atitudinii inculpatilor fata de victima.

Acest aspect reiese, fara indoiala, si din modalitatea in care inculpatii, prin aparatori, si-au formulat apararile, centrate pe a demonstra calitatea morala scazuta a victimei".

In plus, instanta apreciaza ca nu este relevanta calitatea morala a victimei: "Instanta sublinaza ca este lipsita de relevanta calitatea morala a persoanei vatamate, aspect pe care inculpatii au dorit sa il evidentiese prin apararile pe care le-au formulat, intrucat libertatea fizica si sexuala a unei persoane nu poate fi incalcata sub niciun pretext".

In motivare se mai arata si ca "inculpatii au avut de cele mai multe ori reactii nepotrivite si cuvinte neadecvate la adresa faptelor cu privire la care sunt judecati in momentele in care au fost filmati sau fotografiati de catre reprezentantii media. Aceste imagini au devenit publice, alimentand astfel reactia negativa a cetatenilor de rand si avand aptitudinea, din punctul de vedere al instantei, de a crea o puternica presiune asupra persoanei vatamate".

Luni, zi decisiva pentru cei sapte

Luni, 14 septembrie 2015, cei sapte tineri din Vaslui vor fi prezenti in fata magistratilor Curtii de Apel Iasi, care vor verifica legalitatea si temeinicia rearestarii acestora.

Toti cei sapte au contestat atat inlocuirea masurii controlului judiciar cu arestarea preventiva, cat si condamnarile primite. La randul lor, procurorii au atacat sentinta cu apel, cerand pedepse mai mari pentru cei sapte tineri.

Judecarea apelului in acest caz va incepe pe 6 octombrie, la Curtea de Apel Iasi.

Cei sapte tineri cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani, din localitatea vasluiana Valeni, sunt judecati dupa ce ar fi sechestrat si violat, timp de mai multe ore, in noiembrie 2014, o eleva de 18 ani, care ulterior a fost transportata la spital. Potrivit cercetarilor facute de catre anchetatori, adolescenta a fost abuzata sexual in doua randuri, in aceeasi seara, de catre cei sapte tineri.

Violul de la Vaslui: Procesul continua - cererea de recuzare a fost respinsa

Retinuti initial de catre politisti, cei sapte tineri au fost arestati preventiv de Judecatoria Vaslui la trei zile dupa viol. La inceputul lunii aprilie, aceeasi instanta a decis eliberarea, pe rand, din arestul Politiei a celor sapte vasluieni acuzati de viol, fiind plasati in arest la domiciliu. In 19 iunie, Judecatoria Vaslui a inlocuit masura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar in cazul celor sapte tineri. Prin acea decizie, instanta i-a obligat pe cei sapte sa se prezinte la IPJ Vaslui in zilele stabilite prin programul de supraveghere.

De asemenea, cei sapte tineri au primit interdictia de a parasi satul Valeni, de a merge in baruri, la adunari publice si in locuri de agrement, de a participa la manifestari sportive, culturale sau alte adunari publice si de a detine, folosi sau purta arme. Acestia sunt obligati, de asemenea, sa nu ia legatura cu tanara, cu parintii acesteia si cu martorii din dosar.

Violul de la Vaslui: Scandal la instanta. Procesul a fost suspendat

In 23 iunie, in urma unei sesizari facute de Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), CSM a sesizat Inspectia Judiciara sa faca verificari privind eliberarea din arest a celor sapte tineri.

Dupa mai multe demersuri juridice, s-a rejudecat anchetarea celor 7 in libertate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#motivare rearestare violatori Vaslui, #proces violatori Vaslui, #viol Vaslui pedepse , #proces