Violul de la Vaslui: Procesul continua - cererea de recuzare a fost respinsa

Vineri, 14 August 2015, ora 14:24
3796 citiri
Violul de la Vaslui: Procesul continua - cererea de recuzare a fost respinsa
Foto: captura Realitatea TV

Cererea de recuzare a magistratului care judeca dosarul celor sapte tineri din Vaslui acuzati de violarea unei fete de 18 ani a fost respinsa, vineri, astfel ca sedinta de judecata s-a reluat, pana in prezent fiind audiat un martor.

Procesul de la Judecatoria Vaslui s-a reluat, vineri dupa pranz, dupa ce a fost suspendat de doua ori pentru analizarea cererii de recuzare a judecatorului, depusa de un avocat al acuzatilor.

Cererea respectiva a fost respinsa, astfel ca sedinta de judecata s-a reluat.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, a fost audiat in fata instantei un martor chemat de avocatii celor sapte tineri, care a fost adus cu mandat de catre politisti.

La Judecatoria Vaslui are loc, vineri, un nou termen in procesul pe fond in care sapte tineri din Valeni sunt judecati pentru ca ar fi violat o tanara de 18 ani, in noiembrie 2014.

Violul de la Vaslui: Scandal la instanta. Procesul a fost suspendat

Inainte de proces, fata sediului instantei s-au adunat aproximativ 300 de persoane, pe de o parte sustinatori ai celor sapte tineri, iar pe de alta parte ai tinerei care a fost violata.

De altfel, in momentul in care cei sapte tineri au ajuns la sediul Judecatoriei, cele doua grupuri au inceput sa se huiduie reciproc si sa-si aduca jigniri, fiind nevoie de interventia jandarmilor pentru a calma spiritele. Cativa dintre sustinatorii celor acuzati de viol au fost ridicati de fortele de ordine si dusi in sediul Politiei Judetene Vaslui, aflat peste drum de Judecatorie.

Oamenii adunati in fata Judecatoriei au ramas acolo si dupa inceperea procesului.

La proces este prezenta si tanara violata.

Judecarea cazului a fost suspendata dupa aproximativ o ora de la inceperea procesului, la solicitarea unuia dintre avocatii celor sapte tineri, care a invocat mediatizarea excesiva a cazului si a solicitat recuzarea judecatorului.

Astfel, un alt magistrat urma sa analizeze cererea de recuzare si sa stabileasca daca procesul va continua cu acelasi judecator sau cu altul, urmand ca apoi sedinta sa se reia.

Sedinta de judecata a fost reluata pentru foarte scurt timp, magistratul care a analizat solicitarea respectiva fiind insa incompatibil. Astfel, magistratul respectiv a mai analizat, in urma cu doua zile, o cerere de abtinere formulata de catre judecatorul acestui caz, solicitarea respectiva fiind respinsa.

Intrucat magistratii se afla in vacanta judecatoreasca, a trebuit sa fie gasit un alt judecator, dintre cei aflati in concediu, pentru a veni la instanta si a analiza cererea de recuzare.

Ca urmare, sedinta a fost suspendata pentru a doua oara, ulterior cererea de recuzare fiind respinsa, iar procesul reluat.

Violul de la Vaslui

Sapte tineri cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani, din localitatea vasluiana Valeni, sunt judecati, sub control judiciar, dupa ce ar fi sechestrat si violat, timp de mai multe ore, in noiembrie 2014, o eleva de 18 ani, care ulterior a fost transportata la spital. Potrivit cercetarilor facute de catre anchetatori, adolescenta a fost abuzata sexual in doua randuri, in aceeasi seara, de catre cei sapte tineri.

Retinuti initial de catre politisti, cei sapte tineri au fost arestati preventiv de Judecatoria Vaslui la trei zile dupa viol. La inceputul lunii aprilie, aceeasi instanta a decis eliberarea, pe rand, din arestul Politiei a celor sapte vasluieni acuzati de viol, fiind plasati in arest la domiciliu. In 19 iunie, Judecatoria Vaslui a inlocuit masura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar in cazul celor sapte tineri. Prin acea decizie, instanta i-a obligat pe cei sapte sa se prezinte la IPJ Vaslui in zilele stabilite prin programul de supraveghere.

De asemenea, cei sapte tineri au primit interdictia de a parasi satul Valeni, de a merge in baruri, la adunari publice si in locuri de agrement, de a participa la manifestari sportive, culturale sau alte adunari publice si de a detine, folosi sau purta arme. Acestia sunt obligati, de asemenea, sa nu ia legatura cu tanara, cu parintii acesteia si cu martorii din dosar.

In 23 iunie, in urma unei sesizari facute de Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), CSM a sesizat Inspectia Judiciara sa faca verificari privind eliberarea din arest a celor sapte tineri.

PIICJ a dispus, in 25 iunie, efectuarea unor verificari cu privire la modalitatea in care procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Vaslui si Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui au asigurat reprezentarea Ministerului Public in dosarul in care cei sapte tineri sunt judecati pentru viol in forma agravanta si lipsire de libertate in mod ilegal, cauza aflata pe rolul Judecatoriei Vaslui. Verificarile au fost initiate in urma eliberarii din arest a inculpatilor.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a trimis Inspectiei Judiciare, in 27 iulie, raportul privind verificarile in cazul fetei din judetul Vaslui violate de sapte tineri, pentru a fi avut in vedere la cercetarea disciplinara a magistratilor, dispusa de inspectorii judiciari.

"Ca urmare a finalizarii verificarilor efectuate, la data de 27 iulie 2015 a fost trimis la Inspectia Judiciara documentul continand concluziile acestor verificari, pentru a fi avut in vedere la cercetarea disciplinara a magistratilor dispusa de catre inspectorii din cadrul Inspectiei", precizau reprezentantii PICCJ.

Avocatii a trei dintre cei sapte tineri au depus o cerere la Curtea de Apel Iasi, cerand stramutarea procesului si invocand presiunea mediatica asupra procurorilor de la Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui si asupra magistratilor Judecatoriei Vaslui.

Primul termen privind solicitarea lui Silviu Ovidiu Burada, Silviu Avadani si Petrica Ionut Bolboceanu a fost stabilit pentru 2 septembrie.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#cerere recuzare viol Vaslui, #proces Vaslui viol , #proces