Curtea de Conturi pierde in prima instanta procesul cu CSM

Duminica, 29 Martie 2009, ora 18:57
1943 citiri
Curtea de Conturi pierde in prima instanta procesul cu CSM

Consiliul Superior al Magistraturii a reusit sa obtina in instanta anularea unei parti dintr-o decizie a Curtii de Conturi, prin care Consiliul era obligat sa vireze catre stat contributiile obligatorii pentru drepturi salariale de peste 1 milion de lei.

Astfel, Curtea de Apel Bucuresti a admis actiunea formulata de CSM impotriva Curtii de Conturi si a decis sa anuleze punctul 1 din decizia 15/2008 a Presedintelui Sectiei de Control Financiar.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti poate fi atacata cu recurs.

CSM a contestat, pe 25 iulie 2008, in instanta decizia Curtii de Conturi potrivit careia trebuie sa vireze catre bugetele publice sume platite nelegal unor angajati ai institutiei, precum si contributii datorate pentru asigurarile sociale si de sanatate.

Consiliul Superior al Magistraturii nu este de acord cu faptul ca, potrivit Curtii de Conturi, trebuie sa returneze contibutiile datorate statului pentru sume de 1.118.572,20 lei.

Astfel, Consiliul sustine ca incadrarea drepturilor in categoria "despagubiri" sau "drepturi de personal" a fost facuta de instantele de judecata, prin hotararile pronuntate, iar pentru acestea s-au platit toate contributiile aferente la bugetele publice.

CSM cere in instanta si amanarea executarii dispozitiilor din hotararea Curtii de Conturi, respectiv recuperarea si virarea la bugetele publice a sumelor platite nelegal angajatilor si contributiilor aferente pentru asigurarile sociale si sanatate.

Curtea de Conturi sustine, in decizia din 14 iulie 2008, in urma raportului de control intermediar privind verificarea contului de executie a bilantului CSM pe anul 2007, ca CSM a incadrat gresit in contabilitate plata unor drepturi banesti acordate angajatilor privind sporuri de vechime, sporuri pentru judecarea penala a infractiunilor de coruptie, criminalitate organizata si terorism si sporuri de confidentialitate si nu a platit contributiile catre bugetele publice.

Curtea de Conturi sustine, in raport, ca platile trebuia trecute la titlul I "Cheltuieli de personal", fapt ce obliga Consiliul Superior al Magistraturii la plata celorlalte contributii la stat pe langa plata impozitului pe venit.

Echipa de control a Curtii de Conturi a depistat in cadrul CSM si "abateri de la disciplina finainciar -contabila cu privire la modul de organizare si conducerea a contabilitatii", decizie ce nu a fost contestata de CSM in instanta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#plata salarii CSM, #proces Curtea Conturi , #proces