Despagubiri record pentru Constanda: Primaria Capitalei trebuie sa ii dea 165 milioane euro (Video)

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 11:32
7635 citiri
Despagubiri record pentru Constanda: Primaria Capitalei trebuie sa ii dea 165 milioane euro (Video)
Foto: imopedia.ro

Omul de afaceri Costica Constanda trebuie despagubit de Primaria Capitalei cu aproape 165 de milioane de euro, a decis miercuri, Tribunalul Bucuresti, decizia putand fi insa atacata la Curtea de Apel.

Despagubirile reprezinta contravaloarea terenurilor pe care acesta il detinea in Parcul Bordei, cazul durand de mai bine de un deceniu, de pe vremea cand primar al Capitalei era Traian Basescu, informeaza Mediafax.

"Sunt pirati astia care incearca sa obtina niste sume de bani. Consiliul General si primaria si-au respectat ce aveau de facut in legatura cu PUZ-ul si celelalte. Eu toata viata mea am fost optimist, probabil ca oamenii or sa stea stramb si o sa jduece drept, ma refer la judecatori", comentase primarul general Sorin Oprescu inainte de a afla decizia instantei.

Calin Murg, presedintele Consiliului General al Municipiului Bucuresti, a declarat la Realitatea TV: "Este o situatie foarte complicata in cazul Constanda. Dansul a dat in judecata municipalitatea in sensul ei mai larg, nu primaria, ci CGMB plus Primaria. Daca va avea in final castig de cauza, probabil ca primaria va trebui sa plateasca suma si sa se intoarca ulterior impotriva CGMB".

El a dat vina pe consilierii PSD, PNL si PRM din Consiliul General care au parasit sala de sedinta in momentul in care trebuia sa se voteze PUZ-ul in cazul Constanda. "Eram 27, dansii nu s-au prezentat, a lipsit un om sa avem cvorumul de sedinta, nu au vrut sa voteze si sa se exprime vizavi de acest PUZ. Trebuiau sa se exprime cu 'Nu' daca nu erau de acord, dar sa se exprime", a mai spus Calin Murg, avertizand ca pana la urma paguba va fi platita de consilierii PSD, PNL si PRM, cate 5-6 milioane de euro de fiecare, care nu s-au prezentat la sedinta sau de catre cei care i-au sfatuit sa nu vina, liderul PSD Bucuresti Marian Vanghelie si liderul PNL Andrei Chiliman, care "au avut alte interese sa se ajunga aici".

Consilierul PSD Doru Giugula a sustinut insa ca este vorba doar despre "carambolul" facut de fostii primari generali Traian Basescu si Adriean Videanu de-a lungul timpului, care "i-au dat ilegal si i-au luat ilegal" acest teren lui Costanda si nu au reusit sa intre apoi in legalitate.

"In plus, hotararea instantei este ilegala, incalca toate normele de drept si de procedura. Instanta a scos din cauza consilierii, ei sunt introdusi in cauza de primarul Sorin Oprescu. Procesul s-a judecat fara prezenta consilierilor, care ar fi putut sa aduca propriile argumente", a mai adaugat Giugula.

In replica, Murg a declarat ca omul de afaceri Costel Constanda nu ar fi avut dreptul sa atace in instanta daca CGMB ar fi luat o decizie, favorabila sau nefavorabila, cel mai probabil nefavorabila, in conditiile in care consilierii PDL si PNG urmau sa voteze impotriva, deoarece PUZ-ul nu respecta conditiile tehnice.

"Dar sunt de acord cu domnul Giugula, este o aberatie de proces generata de faptul ca in sala nu s-a intrunit cvorumul de sedinta, ca sa ne putem exprima impotriva acestui PUZ", a conchis Murg.

Scandal vechi

Scandalul dureaza de mai multi ani, dar Constanda si sotia acestuia, Maria, au depus actiunea pe 20 ianuarie, la Tribunalul Bucuresti, iar primul termen al procesului a fost pe 19 aprilie.

Concret, omul de afaceri cere instantei sa anuleze contractul incheiat cu edilii Capitalei, prin care a fost de acord sa renunte la Parcul Bordei si la suma de 17 milioane de euro, acordate de Curtea de Apel Bucuresti in 2007. Constanda sustine ca a fost de acord sa semneze contractul prin care a renuntat la parc si a acceptat o suprafata din Satul Francez, dar si sa renunte la despagubirile acordate de judecatori, primind in schimb promisiunea de la edili ca CGMB va vota un PUZ prin care i se va permite sa construiasca pe terenul acordat in Satul Francez. Cum PUZ-ul nu a trecut de consilierii generali ai Capitalei, Constanda a apelat la instanta si a cerut despagubiri de circa 160 de milioane de euro.

Scandalul Primariei Capitalei cu omul de afaceri Costel Constanda a inceput in 2004 si viza o suprafata de 28.000 mp, detinuta de acesta in Parcul Bordei, informeaza Newsin. Pentru a recupera respectiva suprafata, municipalitatea i-a oferit lui Constanda terenuri totalizand aceeasi suprafata in Cartierul Francez, din sectorul 1. Omul de afaceri a castigat in instanta si despagubiri de 18 milioane de Euro, pentru ca nu a mai putut construi in Parcul Bordei, insa a renuntat la aceasta suma, cu conditia realizarii schimbului de terenuri prin care Primaria Capitalei ofera 28.000 mp in Cartierul Francez pentru terenurile lui Constanda din Parcul Bordei.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Costica Costanda despagubiri, #Costanda parcul Bordei , #proces