Diplomatul roman Silviu Ionescu ramane in arest

Joi, 13 Mai 2010, ora 17:20
1749 citiri
Diplomatul roman Silviu Ionescu ramane in arest

Magistratii Tribunalului Bucuresti au respins joi recursul fostului insarcinat cu afaceri al Romaniei la Singapore, Silviu Ionescu, impotriva deciziei Judecatoriei Sectorului 5, prin care a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.

Avocata lui Silviu Ionescu a invocat in fata instantei nulitatea mandatului emis de Judecatoria Sectorului 5, pe motiv ca Ionescu are in continuare calitatea de diplomat, motiv pentru care dosarul sau ar fi trebuit judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Astfel, avocata a depus la dosar mai multe inscrisuri din care reiese ca Silviu Ionescu este ministru consilier, functie asimilata membrilor Guvernului. La randul sau, Silviu Ionescu a spus in fata instantei ca si in prezent este diplomat, intrucat aceasta calitate i-ar putea fi retrasa abia dupa 60 de zile de arestare preventiva.

De asemenea, avocata a sustinut in legatura cu acuzatia ca Silviu Ionescu l-ar fi pus pe fiul sau sa modifice date din computerul ambasadei, ca de fapt este vorba doar despre un memory stick si nu despre un computer.

Astfel, avocata a spus ca este o mare greseala facuta in acest sens, pentru ca orice om, chiar si fara cunostinte in domeniul IT, poate diferentia un calculator de un memory stick, deci nu se poate spune ca Silviu Ionescu ar fi intrat pe computerul ambasadei pentru a modifica date. Fostul diplomat a precizat ca este gata sa primeasca orice pedeapsa din partea instantei fara a face recurs, in caz ca se dovedeste ca pe acel memory stick ar exista date compromitatoare la adresa sa.

Diplomatul Silviu Ionescu se da schizofrenic, ca sa scape de puscarie

Procurorul de sedinta a spus ca Silviu Ionescu nu mai este diplomat, referindu-se la suspendarea acestuia din functie, si de aceea emiterea mandatului de arestare era de competenta judecatoriei.

Judecatoria Sectorului 5 arata in motivarea deciziei de arestare din 8 mai ca diplomatul Silviu Ionescu a incercat sa "zadarniceasca aflarea adevarului prin influentarea unor martori si prin alterarea unor mijloace materiale de proba", dupa ce a produs accidentul din Singapore in care un om si-a pierdut viata.

In motivarea deciziei din 8 mai a Judecatoriei Sectorului 5, prin care fostul insarcinat cu afaceri al Romaniei la Singapore, Silviu Ionescu, a fost arestat pentru 29 de zile, se arata ca din probele administrate in dosar reiese ca diplomatul i-a solicitat, prin SMS, soferului sau, martor in dosar, "sa efectuze completari retroactive in caietul de bord al autoturismului A6, respectiv, sa creasca si cursa resedinta - Sophia Road, si de la Sophia Road la ambasada, la ora 2 a.m.".

De altfel instanta noteaza in motivare ca, din probele administrate in dosar, Ionescu nu a mai ajuns la ambasada Romaniei din Singapore, asa cum a sustinut in declaratiile date in dosar, potrivit carora masina i-a fost furata din fata Ambasadei.

Instanta consemneaza in motivare si justificarea pe care Ionescu a dat-o cu privire la solicitarea facuta soferului. Astfel, Ionescu i-a spus judecatoarei care a decis arestarea sa preventiva pentru 29 de zile ca inregistrarile retroactive se faceau frecvent in registrele de bord ale autovehiculelor, din cauza programului incarcat al personalului.

Cu toate acestea, instanta retine ca "ceea ce i se imputa inculpatului nu este faptul ca a solicitat martorului sa faca o inregistrare retroactiva, ci faptul ca aceasta solicitare vizeaza o situatie care nu corespunde realitatii, imprejurare cu atat mai grava cu cat nu exista nicio alta proba care sa dovedeasca faptul ca inculpatul s-a deplasat cu masina la sediul ambasadei in noaptea de 15 decembrie 2009".

Mai mult, instanta a considerat ca arestarea preventiva a lui Ionescu este impusa si de faptul ca lasarea sa in libertate prezinta pericol social concret, ceea ce rezulta din "modalitatea concreta in care au fost savarsite faptele".

Astfel, arata instanta, Ionescu a produs doua accidente rutiere, in doua intersectii vecine din Singapore, in care trei persoane au fost ranite, dintre care una mortal. Totodata, instanta retine si faptul ca Ionescu si-a continuat drumul dupa producerea celor doua accidente si a abandonat masina intr-o zona industriala a orasului, dupa care a declarat ca autoturismul a fost furat, "incercand sa zadarniceasca aflarea adevarului".

Pe de alta parte, in ultimul cuvant in fata instantei, Ionescu a declarat ca sustinerile martorului care l-a vazut langa masina abandonata ar trebui cenzurata, pentru ca martorul era de etinie chineza, iar "pentru persoanele de etnie chineza europenii seamnana toti unul cu altul, la fel cum si pentru noi este greu sa deosebim persoanele de etnie chineza". De asemenea, a sustinut in instanta ca nu este "nici senator, nici membru al Guvernului", deci nu are cum sa influenteze pe nimeni. In plus, a sustinut ca sotia sa este bolnava, iar el este singurul intretinator al familiei, cerand sa fie cercetat in libertate.

Silviu Ionescu ar fi incercat sa influenteze martori si sa modifice probele

Diplomatul Silviu Ionescu, acuzat de producerea unui accident in care un om si-a pierdut viata, in Singapore, a fost arestat, in noaptea de 7 spre 8 mai, pentru 29 de zile, prin decizia Judecatoriei Sectorului 5. Avocata care l-a reprezentat in fata instantei a declarat ca a atacat cu recurs decizia de arestare preventiva.

Fostul insarcinat cu afaceri al Romaniei la Singapore este cercetat de Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Silviu Ionescu proces eliberare, #Silviu Ionescu Singapore accident, #Silviu Ionescu judecat libertate , #proces