Floricel Achim si Zikolov Marinov -12 ani de inchisoare pentru spionaj

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 15:27
4489 citiri
Floricel Achim si Zikolov Marinov -12 ani de inchisoare pentru spionaj

Floricel Achim si complicele sau, Zikolov Marinov, au primit fiecare 12 ani de inchisoare, in procesul in care au fost acuzati de spionaj.

Floricel Achim a fost condamnat la 12 ani si 6 luni de inchisoare, din care se va deduce perioada din arest si ii vor fi interzise si unele drepturi. Totodata, instanta a decis degradarea militara a subofiterului, dar si confiscarea a 315 lei si 1.270 de euro, anunta NewsIn.

In ceea ce il priveste pe bulgarul Zikolov, acesta va petrece tot 12 ani si 6 luni in inchisoare, daca decizia este mentinuta, instanta confiscand, totodata, mai multe sume de bani, aflate sub sechestru, respectiv 600 de dolari, 7.400 de euro, 2.000 de leva, dar si sumele din conturile de la o banca.

Superiorii lui Achim, respectiv Mihai Fercheluc si Dragos Petrisor, trimisi in judecata pentru neglijenta, au fost condamnati la plata unor amenzi penale in valoare de 5.000 de lei.

Decizia instantei nu este definitiva si poate fi contestata la Inalta Curte de casatie si Justitie (ICCJ).

Floricel Achim a sustras informatii clasificate din retelele informatice ale unitatii militare in care lucra, intre 2002 si 2008, pe care le transmitea lui Zikolov Marinov. Informatiile erau copiate pe un memory-stick si vandute apoi cu sume de aproximativ o mie de euro.

CCR a respins o exceptie de neconstitutionalitate in dosarul lui Floricel Achim si Zikolov

"Acesta le transmitea inculpatului bulgar care, la randul sau, le inmana reprezentantilor statului Ucraina. Metoda de sustragere a documentelor folosite de Floricel Achim era una relativ simpla, facilitata si de neregulile existente in sistemul de protectie a informatiilor clasificate de la unitatea unde acesta isi desfasura activitatea", se arata in comunicatul Parchetului General.

Procesul spionului Floricel si al bulgarului Zikolov a inceput cu o amanare

Sefii lui Floricel, acuzati de neglijenta

In urma materialului probator administrat in cauza, procurorii au constatat ca sustragerea se realiza in doua modalitati :in timpul executarii serviciului (24 de ore cu 72 de ore) subofiterul avea acces la unul dintre calculatoarele unitatii si sustragea informatiile in mod direct, cu ajutorul unor suporti de memorie externa.

Floricel Achim si Marinov Zikolov, trimisi in judecata pentru tradare si spionaj

Floricel Achim isi crea oportunitati de obtinere a informatiilor militare din calculatorul inculpatului Dragos Petrisor (seful sau direct), utilizand parola si contul de utilizator al acestuia din urma.

"In ceea ce priveste faptele inculpatilor Mihai Fercheluc si Dragos Petrisor, probele administrate in cauza de procurori au condus la concluzia potrivit careia acestia, din neglijenta, au incalcat normele legale privind lucrul cu documente "secret de stat" si prin aceasta au permis sustragerea de catre Achim Floricel a unor documente clasificate", se mai arata in comunicatul de presa al Parchetului General.

SRI il monitoriza de trei ani pe subofiterul Floricel Achim

Subofiterul Floricel Achim lucra la Divizia 1 Infanterie Dacica a Ministerului Apararii Nationale, potrivit instantei care a dispus arestarea sa, angajatul facand cursuri speciale de pregatire in domeniul informatiilor criptate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Floricel Achim, #Floricel condamnat, #spion Floricel Achim , #proces