Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ioan Niculae a fost condamnat la 3 ani si 6 luni inchisoare in dosarul Interagro

Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 17:20
6755 citiri
Ioan Niculae a fost condamnat la 3 ani si 6 luni inchisoare in dosarul Interagro
Foto: Arhiva Ziare.com

Patronul grupului Interagro, Ioan Niculae, a fost condamnat joi de Tribunalul Bucuresti la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunilor de cumparare de influenta, instigare la evaziune fiscala si instigare la spalare de bani.

In acelasi dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al CJ Braila si fost presedinte al PSD Braila, a fost achitat pentru trafic de influenta.

De asemenea, Nicoleta Mariana Toncea (sotia lui Ioan Niculae, presedinte Interagro la data faptelor) a fost condamnata la 3 ani inchisoare pentru complicitate la evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani, iar Viorel Barac (director general al Interagro) a primit 3 ani si 6 luni inchisoare pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Instanta a mai dispus ca SC Interagro SA sa plateasca o amenda penala de 150.000 lei, iar SC Libarom Agri SRL o amenda penala de 250.000 lei, in cazul ultimei firme fiind dispusa si dizolvarea judiciara.

Pe latura civila, judecatorii au decis confiscarea de la Ioan Niculae, Viorel Barac si Nicoleta Toncea (actuala Niculae), precum si de la societatile Interagro SA, Intervitt SRL, Libarom Agri SRL si SC Mike Trading&Investment, cate 3.543.833 lei.

Instanta a instituit si mentinut sechestrul, in vederea confiscarii speciale si a recuperarii cheltuielilor judiciare, pe toate bunurile mobile si imobile ale inculpatilor, pana la concurenta sumei de 24.806.831 lei (cate 3.543.833 lei pentru fiecare inculpat persoana fizica si juridica).

In plus, judecatorii au luat act ca prejudiciul creat partii civile ANAF, in suma de 11.438.169 lei, a fost recuperat prin compensare.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Potrivit DNA, in perioada august 2008 - martie 2009, intre Interagro SA si Libarom Agri SRL, societate specializata in productie agricola si tranzactii cu produse agricole, s-a incheiat si derulat un contract fictiv avand ca obiect prestarea unor servicii de publicitate. In baza acestui contract, au fost inregistrate in contabilitatea firmei Interagro SA operatiuni nereale in baza carora s-au eludat platile taxelor si impozitelor catre bugetul de stat.

Procurorii arata ca obiectul contractului a constat in realizarea de materiale promotionale (brelocuri, post-it-uri si standuri) pentru SC Interagro SA.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Ioan Niculae inchisoare Interagro, #Bunea Stancu achitat Interagro , #proces