Kelemen Hunor a depus plangere penala in cazul parcarii de la Sarmizegetusa

Miercuri, 03 August 2011, ora 07:23
2673 citiri
Kelemen Hunor a depus plangere penala in cazul parcarii de la Sarmizegetusa
Foto: Arhiva

Ministerul Culturii si Patrimoniului National (MCPN) a depus o plangere penala in cazul lucrarilor la parcarea de la intrarea in cetatea dacica Sarmizegetusa Regia, care au fost facute fara autorizatie si fara supraveghere arheologica, a anuntat, marti, ministrul Kelemen Hunor.

Prezent in incinta cetatii dacice Sarmizegetusa Regia alaturi de premierul Emil Boc, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a anuntat ca ministerul pe care il conduce a depus o plangere penala in cazul parcarii si scarilor de piatra care au fost executate fara autorizatiile legale in fata zidului de vest al monumentului istoric, relateaza Realitatea TV, care citeaza Mediafax.

"S-a depus deja o plangere penala la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara impotriva celor care au facut aceste lucrari fara supraveghere arheologica si fara descarcare arheologica. Asteptam sa vedem ce spune justitia", a declarat ministrul, in opinia caruia a fost incalcata Legea patrimoniului in acest caz.

Kelemen Hunor a adaugat ca in plangerea penala inaintata nu este indicat un autor anume "al faptelor descrise", organele de cercetare penala urmand sa decida care sunt vinovatii.

Emil Boc: Sarmizegetusa Regia, inclusa intr-o zona speciala de administrare

Declaratia ministrului Kelemen Hunor a fost sustinuta si de premierul Emil Boc, care a spus ca "Parchetul si Politia vor trebui sa identifice faptuitorii", instanta de judecata urmand sa stabileasca pedeapsa care va fi aplicata impotriva celor care sunt vinovati.

Potrivit raportului comisiei de ancheta numite de prefectul de Hunedoara, Dezsi Attila, lucrarile executate in perioada 15 iunie - 8 iulie 2011, la solicitarea beneficiarului - Consiliul Judetean Hunedoara - nu detin autorizatie de construire si s-au desfasurat fara supraveghere arheologica, vestigiile posibile fiind compromise.

In raport se specifica si faptul ca lucrarile erau facute in baza unei autorizatii de construire emisa ilegal, in iunie 2005, neexistand o expertiza tehnica la baza si nici acordul Inspectoratului Judetean in Constructii Hunedoara. Mai mult, lucrarile nu au fost anuntate Inspectoratului Judetean in Constructii Hunedoara.

Conform documentului, "toate lucrarile efectuate atat in baza autorizatiei de constructie emisa in 2005, cat si celelalte lucrari fara autorizatie sunt ilegale, nesolicitandu-se prezenta arheologilor pe parcurs, in vederea efectuarii raportului necesar de descarcare de sarcina arheologica".

In 6 iulie, un utilaj care executa lucrari pentru amenajarea unei parcari in zona cetatii Sarmizegetusa Regia a lovit zidul de vest, provocand daune majore monumentului. Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National (DJCPN) Hunedoara s-a sesizat si a informat imediat ministerul, care a trimis la fata locului o echipa a Comisiei Nationale de Arheologie. Ca urmare a inspectiei desfasurate in 7 iulie, lucrarile au fost oprite in ziua urmatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Sarmizegetusa parcare, #Sarmizegetusa plangere penala, #hunor plangere penala Sarmizegetusa , #proces