Motivarea Curtii in cazul procurorului pokerist: Dependenta de jocuri duce la pierderea logicii

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 22:39
2686 citiri
Motivarea Curtii in cazul procurorului pokerist: Dependenta de jocuri duce la pierderea logicii
Foto: Lumea Justitiei

Procurorul George Margarit a fost lasat in libertate de Curtea de Apel Bucuresti pe motiv ca "dependenta de jocuri duce la pierderea logicii" si ca "o persoana care persevereaza timp de cinci-sase ani in jocuri de noroc trebuie mai degraba ajutata".

Curtea de Apel Bucuresti a stabilit in 14 noiembrie ca nu se impune arestarea fostului procuror DIICOT George Margarit, in dosarul in care este acuzat ca ar fi jucat la poker banii destinati unui flagrant si ar fi luat bani ridicati in timpul unor perchezitii.

Procurorul pokerist acuzat ca fura banii din flagrant, cercetat in stare de libertate

Judecatorul Curtii de Apel Bucuresti care a decis cercetarea in libertate a lui Margarit a aratat in motivarea deciziei, data publicitatii marti, ca exista indicii temeinice de comitere a faptelor de care este acuzat, care rezulta din coroborarea tuturor probelor administrate in sarcina sa.

"Astfel, inculpatul a comis faptele retinute in sarcina sa intr-un interval relativ mare de timp, folosind prerogativele functiei de procuror in cadrul DIICOT - Biroul Teritorial Buzau in scopul obtinerii unor avantaje patrimoniale prin transformarea unui instrument legal, respectiv perchezitiile domiciliare, intr-o sursa de insusire a sumelor de bani apartinand persoanelor cercetate", a scris judecatorul in motivare.

In ce priveste pericolul pentru ordinea publica pe care l-ar reprezenta lasarea in libertate a lui George Margarit, judecatorul a aratat ca "nu exista elemente concrete sub acest aspect care sa justifice luarea unei masuri severe restrictive de libertate".

"Este adevarat ca activitatea infractionala a inculpatului denota nu doar perseverenta infractionala, ci si lipsa de responsabilitate si respect fata de institutia parchetului chemata sa aplice legea si sa asigure increderea cetatenilor in integritatea si posibilitatea morala a procurorilor investiti cu asemenea atributii, insa starea de pericol concret pentru ordinea publica a fost anihilata prin aceea ca inculpatul si-a dat demisia din functie si daca inca nu s-a luat act de aceasta, este suspendat din functie", a mai notat judecatorul.

Faptele procurorului, cauzate de o dependenta "care l-a determinat sa nu mai constientizeze consecintele faptelor si sa isi distruga cariera"

Instanta a mai aratat ca actiunile lui Margarit, "conturate in presupuse infractiuni", din perspectiva functiei pe care a exercitat-o", socheaza opinia publica si creeaza insecuritate si neincredere in institutia parchetului", insa a mentionat ca aceste fapte au fost comise "pe un fond cu totul special, grefat pe o forma de dependenta care l-a determinat pe inculpat sa nu mai constientizeze consecintele actelor sale si sa isi distruga cariera."

"Evolutia profesionala a inculpatului a carui activitate a fost apreciata pe parcursul timpului vine in contradictie cu pierderea coordonatelor reale, intrucat dependenta de jocuri duce la pierderea logicii, comportamentul fiind mai curand afectiv, fiind evident ca o persoana care persevereaza timp de 5-6 ani in jocuri de noroc, trebuie mai degraba ajutata. In acest sens, Curtea apreciaza ca scopul masurii preventive si al procesului penal poate fi atins si prin luarea unei alte masuri preventive mai putin restrictive, cu atat mai mult ca inculpatul a manifestat o atitudine de recunoastere si regret si nu exista in niciun mod riscul alterarii probatiunii", mai arata judecatorul in documentul citat.

Curtea de Apel Bucuresti a stabilit in 14 noiembrie ca George Margarit poate fi cercetat in libertate, dar l-a obligat sa nu paraseasca tara pe o perioada de 30 de zile. Decizia a fost contestata de procurorii anticoruptie la instanta suprema.

Fostul procuror DIICOT George Margarit le-a prezentat, marti, judecatorilor instantei supreme o adeverinta medicala din care ar rezulta ca se trateaza de "boala" jocurilor de noroc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#motivare Curte procuror poker, #procuror poker lasat libertate, #procuror poker cercetat libertate, #procuror poker bani flagrant, #George Margarit procuror poker , #proces