Pandemia schimba procedurile in instante: Tribunalul Bucuresti decide ca si procesele civile sa fie judecate prin videoconferinta

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 14:39
11049 citiri
Pandemia schimba procedurile in instante: Tribunalul Bucuresti decide ca si procesele civile sa fie judecate prin videoconferinta
Foto: Facebook/ Cristi Danilet

Una dintre cele mai mari instante din Romania, Tribunalul Bucuresti, a hotarat judecarea cauzelor penale si nonpenale in sistem de videoconferinta. Startul in astfel de cazuri l-a dat Inalta Curte, judecatorii au solutionat in sistem de videoconferinta mai multe recursuri in interesul legii si dezlegari ale unor chestiuni de drept.

"In materie nonpenala si penala, sedintele de judecata se vor desfasura in sistem videoconferinta cu respectarea dispozitiilor art. 42 alin. 3, 43 si 51 din Decretul Presedintelui Romaniei nr. 195/16 martie 2020", se arata in Hotararea nr. 8 din 30 martie 2020 a Colegiului de conducere al Tribunalului Bucuresti, postata pe site-ul instantei.

Videoconferintele erau folosite pana in prezent in dosarele penale, unde persoanele arestate sau detinutii din penitenciare sunt audiati prin sistemul de videoconferinte.

Starea de urgenta

Este vorba de respectarea unor dispozitii din decretul prin care Klaus Iohannis a declarat starea de urgenta. In actul normativ se prevede ca activitatea de judecata continua in cauzele de urgenta deosebita.

"Instantele judecatoresti dispun masurile necesare pentru desfasurarea sedintei de judecata prin videoconferinta si procedeaza la comunicarea actelor de procedura prin telefax, posta electronica sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia," se arata in decret.

Potrivit decretului, autoritatile si institutiile publice stabilesc masurile care se impun pentru asigurarea desfasurarii optime a activitatii, cu respectarea regulilor de disciplina sanitara stabilite de autoritatile cu atributii in domeniu, inclusiv prin hotararile Comitetului National privind Situatiile Speciale de Urgenta, urmarind cu prioritate asigurarea preventiei si reducerea riscului de imbolnavire.

Inalta Curte a dat tonul videoconferintelor

Dupa cum aratam, la inceputul acestei saptamani, Inalta Curte a tinut sedintele de judecata pentru sase dosare prin videoconferinta, din locatii aflate in ambele sedii ale instantei.

Este vorba despre sedintele completului pentru solutionarea recursului in interesul legii si completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

"Sistemul a fost implementat de catre specialistii IT din cadrul instantei supreme si a functionat fara a se intampina probleme tehnice," arata Inalta Curte, intr-un comunicat de presa.

Aceasta modalitate a luat in considerare numarul mare de judecatori care intra in compunerea completului pentru solutionarea recursului in interesul legii (25 de judecatori), respectiv a completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept (intre 13 judecatori si 19), la care se adauga magistratul-asistent si reprezentantul Ministerului Public (in cazul recursului in interesul legii), "situatie care era susceptibila a crea o situatie de risc in contextul masurilor luate pentru reducerea riscului de raspandire a COVID-1 9."

"Totodata, se cuvine a fi mentionat faptul ca, pentru solutionarea cauzelor, si-au adus aportul grefieri si specialisti IT, care au asigurat realizarea operatiunilor tehnice si au adus la indeplinire masurile adiacente de pregatire si ulterioare desfasurarii sedintelor propriu-zise," conchide Inalta Curte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#procese civile videoconferinta, #viideoconferinta procese, #justitie videoconferinte , #proces
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
N-ar trebui readoptată procedura lui Stoica eliminată de Stănoiu?
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5