Silviu Ionescu ramane in arest, a decis Judecatoria Sectorului 5

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 19:47
912 citiri
Silviu Ionescu ramane in arest, a decis Judecatoria Sectorului 5

Fostul insarcinat cu afaceri al Romaniei la Singapore, Silviu Ionescu, va fi cercetat in continuare in arest, dupa ce Judecatoria Sectorului 5 a admis propunerea procurorilor de prelungire cu 30 de zile a mandatului de arestare emis pe numele sau in urma cu o luna. Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Judecatoria Sectorului 5 a luat in discutie, joi, cererea procurorilor de prelungire, cu 30 de zile, a mandatului de arestare emis la inceputul lunii mai pe numele lui Silviu Ionescu.

Alibiurile invocate de Silviu Ionescu in cazul accidentului din Singapore nu erau adevarate, fapt constatat de comisia rogatorie romana, au declarat surse judiciare.

"Nu este decat o chestiune de saptamani pana ce dosarul lui Silviu Ionescu va fi trimis in instanta. Lucrurile sunt foarte clare. El este autorul accidentului.

Astazi (joi - n.r.) procurorul de caz va cere prelungirea masurii de arestare preventiva. Vinovatia diplomatului este demonstrata si sustinuta atat de declaratiile celor zece singaporezi, martori ai accidentului, cat si de probele stranse la dosar. Mai mult decat atat, doi functionari ai Ambasadei Romaniei la Singaporte au aratat cum Silviu Ionescu a incercat sa-si ascunda fapta si a fabricat tot felul de asa-zise alibiuri. A mintit chiar si in cazul unor situatii care nu erau concludente in ancheta", au declarat sursele citate.

Potrivit declaratiei soferului de la Ambasada Romaniei la Singapore, in noaptea accidentului, putin dupa producere, Silviu Ionescu l-a sunat si i-a amintit cat de buni prieteni sunt si ce bine s-au inteles in timp, dupa care i-a spus ca s-a intamplat ceva rau si a inchis.

Cateva minute mai tarziu a revenit si i-a spus ca masina a fost furata din fata ambasadei, dar si ca nu trebuie sa sune la politie, pentru ca a facut deja acest lucru. Soferul arata in declaratie ca niciodata Ionescu nu a parcat marcat in fata ambasadei.

Autovehiculul, un Audi, se afla mai tot timpul in parcarea resedintei lui Ionescu, care era situata in alta parte. Daca apareau situatii in care soferul ar fi trebuit sa-l duca undeva pe Ionescu, acesta se deplasa pana la resedinta diplomatului cu un BMW, iar de aici drumul continua cu masina Audi.

Niciodata, fapt consemnat in declaratia soferului, nu era trecut itinerarul deplasarilor in jurnalul de bord al masinii, insa in noaptea accidentului Ionescu l-a rugat, printr-un mesaj SMS, sa treaca mai multe adrese. Acest lucru nu s-a intamplat, soferul refuzand.

Ionescu le-ar fi spus soferului si secretarei ambasadei ca in noaptea accidentului a fost in sediul misiunii diplomatice si a lucrat pe calculator. Ca sa fie credibil, a fluturat prin fata acestora niste hartii ce pareau a fi note informative. Soferul nu l-a crezut si le-a explicat procurorilor ca, daca cineva ar fi intrat in ambasada, el ar fi auzit, intrucat poarta face zgomot, iar dormitorul sau se afla deasupra intrarii.

Soferul a mai declarat ca Ionescu i-a cerut sa spuna ca a fost in ambasada in noaptea accidentului, printr-un biletel pe care ulterior l-a bagat in tocatorul de documente.

Atat calculatorul din biroul folosit de Silviu Ionescu, cat si cel din resedinta sa au fost perchezitionate de comisia rogatorie si s-a constatat ca niciunul nu a fost folosit in noaptea accidentului, fapt ce demonstreaza ca Ionescu nu s-a aflat in ambasada.

Secretara ambasadei a declarat si ea ca pe 17 decembrie, in seara cand Ionescu a parasit Singapore i-a cerut sa anunte plecarea lui la Ministerul Afacerilor Externe din Singapore si la MAE din Romania, in jurul orei 23.00, cand deja el se afla pe aeroport.

Un alt amanunt care arata ca Ionescu a incercat sa-si fabrice alibiuri s-a consumat in ianuarie. Soferul sustine ca baiatul diplomatului i-a cerut sa-l lase sa intre in calculatorul sefului misiunii pentru a sterge cateva date cu caracter personal, insa l-a refuzat.

Silviu Ionescu a sustinut in fata procurorilor si ca nu obisnuieste sa consume alcool. Soferul il contrazice si sustine ca obisnuia sa consume bauturi alcoolice, moderat, in cantitati protocolare, dar si ca anul trecut, dupa o petrecere organizata de Camera de Comerti a Indoneziei, abia a reusit sa-l duca acasa de beat ce era.

De altfel, sustine soferul, Silviu Ionescu onora mai toate invitatiile venite din partea unor case de moda sau cluburi private si ca aceste petreceri erau trecute in acte drept misiuni diplomatice.

In timp ce comisia rogatorie se afla in Singapore, Silviu Ionescu a cerut sa-i fie inlocuita masura arestarii preventice cu eliberarea sub control judiciar. Pe 1 iunie, instanta a respins cererea si l-a obligat pe Ionescu la plata a 150 de lei cheltuieli de judecata.

La 17 decembrie 2009, presa din Singapore a scris ca o masina a Ambasadei Romaniei la Singapore a fost implicata, in noaptea de 14 spre 15 decembrie 2009, intr-un accident pe un bulevard din oras, trei persoane fiind lovite in doua intersectii diferite.

Politia a spus ca masina a lovit prima data doi pietoni in jurul orei locale 03.00. Cei doi, in varsta de 30, respectiv 24 de ani, au fost raniti la cap si transportati la spital. Unul dintre ei a decedat dupa 10 zile de spitalizare.

Al treilea ranit, un tanar de 18 ani, a fost lovit la 100 de metri distanta de primele victime. In urma investigatiilor organelor de politie, autoturismul a fost gasit avariat, aproape de iesirea din Singapore.

Insarcinatul cu afaceri al Romaniei la Singapore, Silviu Ionescu, a afirmat atunci ca autoturismul marca Audi A6 a fost furat in jurul orei locale 3.00 si ca a anuntat politia in acest sens. Cu toate acestea, un martor la unul dintre accidente a declarat ca oficialul roman s-ar fi aflat la volanul masinii in timpul accidentelor.

Silviu Ionescu a revenit in tara la trei zile dupa producerea accidentului, invocand motive medicale.

Ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii

Procurorii Parchetului General (PG) au inceput in 3 februarie urmarirea penala pe numele diplomatului Silviu Ionescu, pentru ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii. Diplomatul s-a prezentat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), unde a luat la cunostinta invinuirile si a fost audiat.

Ionescu a sustinut, in fata procurorului, ca este nevinovat si ca va aduce probe in aces sens, care sa demonstreze ca n-a fost in masina la momentul producerii accidentului.

Ministerul roman de Externe a luat decizia suspendarii, incepand cu 4 februarie 2010, a raporturilor de activitate cu MAE ale lui Silviu Ionescu pe timpul desfasurarii urmarii penale de catre procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica.

Diplomatul Silviu Ionescu a fost arestat, in noaptea de 7 spre 8 mai, pentru 29 de zile, prin decizia Judecatoriei Sectorului 5. Avocata care l-a reprezentat in fata instantei a atacat cu recurs decizia de arestare preventiva, insa Tribunalul Bucuresti a mentinut decizia.

Fostul insarcinat cu afaceri al Romaniei la Singapore este cercetat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Siolviu Ionescu artest, #Silviu Ionescu acuzatii, #Silviu Ionescu alibiuri , #proces