Uniunea Scriitorilor, evacuata din sediul de pe Calea Victoriei

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 14:30
5252 citiri
Uniunea Scriitorilor, evacuata din sediul de pe Calea Victoriei
Foto: Arhiva

Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) trebuie sa evacueze in urmatoarea perioada sediul din Calea Victoriei-Casa Monteoru, in urma unei decizii a instantei, a anuntat Nicolae Manolescu, presedintele USR, precizand ca nu se mai poate face nimic pentru salvarea sediului institutiei.

Tribunalul Bucuresti a decis, in aprilie 2010, ca sediul Uniunii Scriitorilor din Romania - Casa Monteoru sa fie restituit in natura mostenitorilor familiei Monteoru (Ioana Angelescu si mama sa, Nora-Geta Angelescu Monteoru, n.r.). Casa Monteoru, situata pe Calea Victoriei nr. 115, este clasata ca monument istoric de interes national in Lista Monumentelor Istorice din Romania.

Decizia Tribunalului a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

Pe 1 februarie 2013, Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul ca nefondat. Decizia este irevocabila.

"Trebuie sa evacuam sediul, probabil nu intr-un termen foarte lung. Am primit notificarea alaltaieri dupa-masa (pe 20 februarie, n.r.). Am avut foarte multe procese, acesta este de evacuare. Este ultima instanta, nu se mai poate face nimic", a declarat vineri, Nicolae Manolescu.

El a precizat ca au fost demarate procedurile pentru mutarea din Casa Monteoru intr-un alt imobil aflat in spatele Casei Vernescu, situata tot pe Calea Victoriei, dar la numarul 133.

"Avem unde sa ne ducem, in cladirea din spatele Casei Vernescu, care a fost reabilitata pe dinauntru. Avem unde ne duce. Nu asta este problema. Sigur ca nu mai sunt spatiile de aici (din Casa Monteoru, n.r.), nu mai avem sala in care sa putem sa facem lansari de carte, dar asta e. Ce sa facem?!", a spus Nicolae Manolescu.

Pe de alta parte, Elena Ciurezu, avocatul mostenitorilor Casei Monteoru, a confirmat ca a fost trimisa la USR notificarea prin care scriitorii trebuie sa paraseasca imobilul Casa Monteoru.

"Decizia este irevocabila, nu mai exista nicio cale de atac", a spus Elena Ciurezu, precizand ca mostenitorii - Ioana Angelescu si mama sa, Nora-Geta Angelescu Monteoru - vor sa intre cat mai repede in posesia imobilului. "Casa Monteoru este in continuare lasata in paragina (de USR, n.r.) si vrem sa intram cat mai repede in posesia ei", a spus Elena Ciurezu.

Intrebata daca exista vreun proiect al mostenitorilor pentru readucerea Casei Monteoru in circuitul cultural public, Elena Ciurezu a spus: "Este prematur sa vorbesc eu despre planurile mostenitorilor. Stiu ca, la un moment dat, se dorea sa se faca un muzeu. Acum, important este sa intre in posesia imobilului, sa se renoveze. Imobilul este intr-o stare jalnica, iar renovarea presupune o serie de eforturi financiare sustinute, pentru ca, atunci cand s-a facut expertiza la fata locului, s-a vazut foarte clar situatia in care se afla imobilul. Sunt crapaturi in pereti in care iti intra mana. Nu e usor de renovat", a spus Elena Ciurezu.

Ea a precizat ca, in acest moment, s-au finalizat toate litigiile privind restituirea Casei Monteoru mostenitorilor. "In cazul in care Uniunea Scriitorilor nu vrea sa evacueze de bunavoie imobilul, va trebui sa ajungem probabil la o evacuare", a explicat Elena Ciurezu.

Uniunea, acuzata de degradarea cladirii

Tribunalul Bucuresti a decis, in aprilie 2010, ca sediul din Calea Victoriei - Casa Monteoru a Uniunii Scriitorilor din Romania sa fie restituit in natura mostenitorilor familiei Monteoru, care la momentul respectiv au acuzat Uniunea ca a lasat cladirea sa se degradeze.

Procesul a fost deschis pe 29 ianuarie 2009, pe Legea 10/ 2001, de Ioana Angelescu si mama sa, Nora-Geta Angelescu Monteoru, in calitate de reclamanti, impotriva Primariei Municipiului Bucuresti - proprietarul imobilului din Calea Victoriei, cunoscut cu denumirea de Casa Monteoru si dat in folosinta Uniunii Scriitorilor din Bucuresti. Instanta a admis cererea mostenitorilor si a dispus restituirea cladirii si a terenului in natura, decizia fiind atacata cu recurs, care s-a judecat la Curtea de Apel Bucuresti, instanta care a dat din nou castig de cauza mostenitorilor familiei Monteoru.

Actiunea in instanta a fost deschisa dupa ce, in anul 2006, mostenitorii au obtinut de la Ministerul Finantelor anularea actului prin care imobilul respectiv a fost donat statului roman.

Donatie cu arma la tampla

Mostenitorii Casei Monteoru aratau ca actul de donatie a Casei Monteoru, dintre Elena Lascar Catargi, fiica lui Grigore C. Monteoru, si ARLUS (Asociatia Romana a Legaturilor cu Uniunea Sovietica) s-a facut in conditiile in care Elena Lascar Catargi a fost amenintata cu arma si fortata sa doneze imobilul, cu tot ce exista in el.

Ioana Angelescu si mama sa, Nora-Geta Angelescu Monteoru, au fost cele care au revendicat Casa Monteoru, in calitate de "mostenitori directi" ai lui Grigore Monteoru.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Uniunea Scriitorilor Casa Monteoru, #proces revendicare sediu Uniunea Scriitorilor , #proces