Inspectia Judiciara ii verifica pe procurorii militari care au deschis ancheta in cazul violentelor din 10 august

Luni, 20 August 2018, ora 16:48
16724 citiri
Inspectia Judiciara ii verifica pe procurorii militari care au deschis ancheta in cazul violentelor din 10 august
Foto: Arhiva Digi24 TV

Inspectia Judiciara face verificari prealabile cu privire la procurorii militari Bogdan Pirlog si Ionel Corbu de la Parchetul Militar Bucuresti, cei care au deschis ancheta in cazul violentelor de la protestul din 10 august din Piata Victoriei, potrivit unor oficiali ai institutiei.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a comentat luni dimineata cazul celor doi magistrati si a opinat ca doar Inspectia Judiciara poate da un raspuns in acest caz.

Procurorul care a fost in piata

Bogdan Pirlog este procurorul care era de serviciu la Parchetul Militar Bucuresti in ziua protestului si a vrut sa vada personal cum se desfasura acesta. Dupa terminarea protestului, magistratul a deschis o ancheta sub aspectul savarsirii infractiunilor de purtare abuziva, abuz si neglijenta in serviciu din partea jandarmilor.

Pe de alta parte, jandarmii si ministrul de Interne, Carmen Dan, au sustinut ca Pirlog ar fi facut parte din punctul de comanda inaintat.

Intrebat astazi daca e normala prezenta unui procuror militar la protest, Tudorel Toader a spus: "Intrebati-i pe ei. Au procuror general, care ne asigura ca aceasta ancheta va fi una obiectiva. Nu aveam nevoie de aceste asigurari, pentru ca toate anchetele trebuie sa fie obiective."

Intrebat ce actiuni ale jandarmilor au fost nejustificate, ministrul Justitiei a spus ca "numai Inspectia Judiciara poate sa dea un raspuns".

Oricum cazul a fost declinat la Parchetul General (PG) - Sectia Militara. Motivul: sunt plangeri care ii vizeaza pe Carmen Dan, prefectul Capitalei si sefii Jandarmeriei, persoane care atrag competenta PG.

S-a antepronuntat Corbu?

Ionel Corbu este prim-procurorul Parchetului Militar Bucuresti, seful direct al lui Bogdan Pirlog. Intrebat, miercuri, daca din documentele prezentate pana acum de Jandarmerie exista dovezi ca s-a impus acea interventie in forta, prim-procurorul a spus ca sunt elemente care sa dovedeasca amploarea evenimentelor, dar, dupa parerea sa, "sub nicio forma actele de agresiune exacerbate nu se justifica".

"In mare parte, da, exista elemente si indicii doveditoare privitor la amploarea evenimentelor ce urmau sa se desfasoare, insa, in opinia mea, sub nicio forma actele de agresiune exacerbate nu se justifica atata vreme cat existau multiple modalitati de estompare a unor demersuri care au degenerat sau care urmau sa degenereze", afirma Corbu.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, explica astazi ca doar Inspectia Judiciara poate stabili daca Ionel Corbu s-a antepronuntat.

"Ma intrebati daca s-a antepronuntat sau nu. Daca nu cumva este o abatere de la deontologia profesionala sau de la regulile procesuale, numai Inspectia Judiciara poate da un raspuns", a declarat Tudorel Toader.

I.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ionel Corbu IJ, #Ionel Corbu Inspectia judiciara, #bogdan pirlog IJ, #Bogdan Pirlog Inspectia judiciara , #procuror