Pivniceru a propus procurorii sefi: Tiberiu Nitu - procuror general, Ioan Irimie - sef la DNA

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 10:27
9416 citiri
Pivniceru a propus procurorii sefi: Tiberiu Nitu - procuror general, Ioan Irimie - sef la DNA
Foto: Digi 24

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a anuntat joi propunerile pe care le va prezenta pentru avizare plenului CSM pentru functiile de procuror general si sef al DNA. Nitu Tiberiu Mihail este alegerea ministrului pentru functia de procuror general, iar Irimie Ioan pentru cea de a doua.

"Am furnizat catre CSM o motivatie, o vom publica in urmatoarele minute pe site", a declarat ministrul intr-o conferinta de presa.

Mona Pivniceru a mai precizat ca va inainta joi plenului CSM propunerile sale. "La acest punct, atributiile ministrului de Justitie inceteaza", a mai subliniat aceasta.

Conform legii, CSM are 60 de zile la dispozitie sa isi dea avizul consultativ, urmand ca presedintele Romaniei sa aiba ultimul cuvant.

Nominalizarile Monei Pivniceru pentru Parchet si DNA: Cine sunt Nitu si Irimie

Ministrul Justitiei a reamintit procedurile care au condus la aceste numiri si a spus ca s-a tinut cont de solicitarile venite de la Bruxelles, si nu numai, ca procedurile sa fie transparente si toate conditiile unei bune desfasurari a procedurilor sa fie asigurate.

Pivniceru a spus ca s-a conformat "la porunca 8 a lui Barroso" si la punctul 3 din solicitarea Comisiei Europene si s-a aratat convinsa ca cele doua propuneri facute au sanse "maxime" sa fie acceptate de CSM si presedintele Romaniei.

De asemenea, ministrul a precizat ca pe site-ul Ministerului Justitiei sunt publicate toate proiectele manageriale si CV-urile celor 11 candidati la cele doua functii de conducere, precum si evaluarile care au fost facute de catre comisia de specialisti cu care s-a consultat.

CV-uri - procuror general al PICCJ si procuror sef al DNA

Proiecte - procuror general al PICCJ si procuror sef al DNA

Pe "lista scurta" de cate doua nominalizari pentru fiecare dintre cele doua functii au mai figurat si Elena Hach, la functia de procuror general, si Dumitrescu Constantin Claudiu pentru cea de procuror sef al DNA.

"La randul meu am facut o apreciere proprie a inscrisurilor depuse de participanti si a modului de indeplinire a standardelor de evaluare a interviurilor. Am decis sa propun pentru functia de procuror general pe domnul Nitu Tiberiu Mihail, iar pentru procuror sef al DNA pe Irimie Ioan", a precizat Mona Pivniceru in conferinta de presa.

Intrebata de jurnalisti, aceasta a declarat ca nu s-a consultat cu conducerea PNL atunci cand a facut aceste numiri, Mona Pivniceru fiind numita de liberali in guvern.

De asemenea, asaltata de jurnalisti cu intrebari pe tema vulnerabilitatilor celor doi nominalizati, in conditiile in care Tiberiu Nitu a participat la reprimarea Revolutiei din 1989 si a inchis dosarele Revolutiei, iar Ioan Irimie a instrumentat dosarele mineriadelor, Mona Pivniceru a precizat: "Optiunea mea a fost limitata, in functie de candidaturile depuse".

Intr-o interventie la Digi24, Tiberiu Nitu s-a aratat onorat de hotararea ministrului, dar a refuzat sa faca prea multe comentarii.

"Haideti sa parcurgem si celelalte doua etape si, in situatia in care voi fi numit, voi face si alte precizari. E totusi prematur, e doar o nominalizare", a tinut el sa precizeze.

CSM va discuta propunerile pe 22 noiembrie

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis in sedinta de joi ca cele doua propuneri facute de ministrul Justitiei vor fi discutate pe 22 noiembrie, informeaza B1 TV.

Astfel, Tiberiu Nitu si Ioan Irimie vor veni pe 22 noiembrie la CSM pentru a fi intervievati si a-si prezenta proiectele, cel mai probabil in cadrul sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Presedintele CSM Alina Ghica a declarat la finalul sedintei de joi ca CSM are, conform legii, 60 de zile la dispozitie sa analizeze propunerile ministrului Justitiei.

Dupa ce va fi emis avizul consultativ de catre CSM, presedintele Traian Basescu ii va numi, sau nu, pe cei doi prin decret prezidential.

Solicitata de agentia Newsin, Ambasada SUA la Bucuresti a declarat ca in acest moment este prematur sa comenteze numirile.

"Ar fi prematur sa facem comentarii in aceasta etapa a procesului de nominalizare, inainte de a se pronunta CSM si Presedintia", se arata in raspunsul Ambasadei.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Tiberiu Nitu procuror general, #Ioan Irimie sef DNA, #Mona Pivniceru procurori sefi , #procuror