Procurori condamnati la inchisoare in cazul fraudei la examenul de intrare in magistratura

Vineri, 02 Martie 2012, ora 13:57
4470 citiri
Procurori condamnati la inchisoare in cazul fraudei la examenul de intrare in magistratura
Foto: Ziare.com

Doi procurori au fost condamnati la inchisoare cu executare, iar patru magistrati au primit pedepse cu inchisoarea cu suspendare, in scandalul fraudarii examenului accesului in magistratura din 2007, decizia putand fi atacata cu recurs.

Magistratii Eugen Cojocaru si Gheorghe Dumitru au fost condamnati la trei ani de inchisoare cu executare, iar Gheorghe Cerbeanu, Gabriela Ghita, Gheorghe Bucur si Sterian Guli au primi pedepse cuprinse intre doi si doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare.

Eugen Cojocaru a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si la doi ani de inchisoare pentru instigare la permiterea accesului unor persoane la informatii nedestinate publicitatii, instanta dispunand ca procurorul sa execute pedeapa cea mai grea, de trei ani de inchisoare.

Procurorul Gheorghe Dumitru a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru infractiunea de cumparare de influenta, fiind achitat, in baza articolului 10 litera d din Codul de procedura penala, pentru aceeasi infractiune comisa in 18 octombrie 2007.

In cazul lui Gheorghe Bucur, instanta a stabilit o pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare, pentru complicitate la cumparare de influenta, pedeapsa acestuia fiind suspendata pe un termen de incercare de cinci ani. Gheorghe Bucur a fost achitat pentru trafic de influenta.

Fostul procuror general adjunct al Romaniei, Gabriela Ghita, a fost condamnata la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru permiterea accesului unor persoane la informatii nedestinate publicitatii, in cazul acesteia judecatorii stabilind un termen de incercare de cinci ani.

Gheorghe Cerbeanu a primit o pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru doua fapte de complicitate de cumparare de influenta, fiind achitat pentru o alta asemenea fapta din 18 octombrie 2007.

Procurorul Sterian Guli a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru instigare la fapta de permitere a accesului unor persoane la informatii nedestinate publicitatii, termenul de incercare in cazul acestuia fiind tot de cinci ani.

Guli, candidat pentru promovarea in functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, a obtinut prin intermediul lui Eugen Cojocaru de la Gabriela Ghita o parte din subiectele concepute pentru examenul scris al candidatilor ce urma sa se desfasoare in 25 noiembrie 2007.

Judecatorii au decis confiscarea sumei de 15.000 de euro de la procurorul Eugen Cojocaru, mentinand astfel sechestrul asigurator pus pe aceasta suma de procurorii anticoruptie in 2008. Banii au fost primiti ca mita pentru ca acesta sa inlesneasca promovarea lui Gheorghe Dumistru ca procuror general la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti.

In urma concursului, Gheorghe Dumitru s-a plasat pe prima pozitie la examenul pentru promovarea in postul de procuror general la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti.

In 2008, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis suspendarea din functii a procurorilor Sterian Guli, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Urziceni, si Gabriela Ghita.

Dumitru Gheorghe si Eugen Cojocaru fusesera suspendati din functii in decembrie 2007, prin hotarare a Sectiei pentru procurori a CSM.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#procurori condamnati inchisoare, #fraudare examen magistratura, #frauda examen , #procuror