Procurorul care a investigat Revolutia, despre Nitu: E acuzat ca a omorat oameni, trebuie anchetat

Marti, 31 Martie 2015, ora 08:24
5341 citiri
Procurorul care a investigat Revolutia, despre Nitu: E acuzat ca a omorat oameni, trebuie anchetat
Foto: Ohanesian

Procurorul militar Dan Voinea, care a instrumentat dosarele Revolutiei, sustine ca Tiberiu Nitu ar trebui anchetat dupa declaratiile fostului presedinte Traian Basescu, potrivit caruia magistratul a tras in '89.

Generalul Voinea spune ca ar fi simplu de aflat ce a facut procurorul general al Romaniei la Revolutie, pentru ca "exista jurnale ale actiunilor de lupta in care fiecare militar este trecut cu tot ceea ce a facut".

Dan Voinea a declarat, intr-un interviu acordat Romania Libera, ca Parlamentul sau Iohannis ar trebui sa oblige serviciile sa desecretizeze dosarul Revolutiei, astfel incat investigatia sa fie reluata si sa aflam adevarul.

Dan Voinea: Tiberiu Nitu a tras la Revolutie, Laura Kovesi i-a "albit" pe criminali Interviu

In ceea ce priveste afirmatiile fostului sef de stat despe Tiberiu Nitu, procurorul militar a aratat ca "in mod normal, o asemenea declaratie data de fostul sef al statului impotriva procurorului general trebuia sa-si gaseasca rezolvarea in deschiderea unei anchete, in care sa se administreze probe in acest sens si sa se afle daca a tras sau nu si ce fel de implicatii a avut la Revolutie".

"Trebuie sa vedem daca nu cumva intarzierea solutionarii (dosarului Revolutiei - n.red.) ar putea fi consecinta acestei implicari", a subliniat Voinea.

Intrebat cat de serioasa ar putea fi o astfel de investigatie, facuta de subalternii procurorului general, Voinea a precizat ca ancheta "ar trebui pornita de la Consiliul Superior al Magistraturii, fiindca CSM joaca un rol important in numirea procurorului general, apoi trebuie deschisa o ancheta de catre Sectia de urmarire penala de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".

CSM, rol-cheie in anchetarea lui Nitu

Dan Voinea este de parere ca CSM ar avea un rol-cheie in demararea unei investigatii impotriva lui Tiberiu Nitu. "In fond, el e acuzat ca la Revolutie a omorat oameni, cel putin asa a spus fostul presedinte Traian Basescu", a punctat Voinea.

Basescu, inca un atac la Nitu: De ce nu mi-a spus de la numire ca a fost printre cei care trageau catre populatia razvratita?

Tiberiu Nitu: Reputatia mea e solida. Traian Basescu a sunat la cabinetul meu (Video)

"Oricum, trebuie facuta o ancheta pentru a vedea daca a impuscat sau nu", a precizat Voinea, dupa ce jurnalistul l-a atentionat ca fostul presedinte a spus ca Tiberiu Nitu este doar suspectat ca a tras la Revolutie.

Procurorul militar a mentionat ca "e foarte simplu de inceput" aceasta ancheta.

"Trebuie chemati colegii de lupta ai domnului Nitu, care se aflau atunci in dispozitivul de la Televiziune, colegi de grupa, de pluton, de companie, comandantii: toti acestia sunt usor de identificat pentru ca exista jurnale ale actiunilor de lupta in care fiecare militar este trecut cu tot ceea ce a facut.

Sunt activitatile lor notate pe zile si pe ore in perioadele respective. Exista aceste jurnale si din perioada Revolutiei si din cea a Mineriadei", a incheiat generalul in rezerva.

Dan Voinea este procurorul care a instrumentat cele mai importante doua dosare post-decembriste, si anume cel al Mineriadei din 13-15 iunie 1990 si cel al Revolutiei din 1989.

Fostul sef al Sectiei Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a salutat, saptamana trecuta, redeschiderea dosarului Mineriadei.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Dan Voinea Nitu, #Dan Voinea Nitu Revolutie, #Dan Voinea ancheta , #procuror