Procurorul urmarit penal pentru santaj, luare de mita, abuz in serviciu

Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 08:05
2982 citiri
Procurorul urmarit penal pentru santaj, luare de mita, abuz in serviciu

Prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, Vasile Popa, a fost pus sub urmarire penala pentru mai multe fapte de coruptie.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, Vasile Popa este acuzat de santaj, luare de mita, instigare la efectuarea unei prelevari atunci cand prin aceasta se compromite o autopsie medico-legala, doua infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, doua infractiuni de distrugere de inscrisuri si doua infractiuni de favorizarea faptuitorului.

In perioada 2013 - 2014, Popa a constrans o persoana sa ii remita suma de 7.700 de lei, reprezentand diferenta de bani ramasa nerestituita dintr-un imprumut acordat anterior, prin amenintarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune in cazul in care nu ar inapoia banii, informeaza DNA.

Totodata, in perioada 2011 - septembrie 2013, prim-procurorul Vasile Popa a primit de la un denuntator diferite foloase necuvenite, constand in principal, in plata periodica (de circa doua - trei ori pe luna) a unor sume cuprinse intre 500 si 1.500 euro. De asemenea, denuntatorul i-a construit si amenajat lui Popa, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de camp si i-a asigurat si alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazari la hotel, precum si alte servicii de care a beneficiat magistratul. Valoarea totala a foloaselor necuvenite este de circa 50.000 euro.

In schimbul foloaselor remise, Popa, in calitatea pe care o detinea, urma sa protejeze activitatea infractionala a denuntatorului si sa nu isi indeplineasca atributiile de serviciu.

In perioada iunie - septembrie 2009, Vasile Popa a distrus un rechizitoriu din data de 10.06.2009 emis intr-un dosar al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, dupa care, la data de 16.09.2009, a dispus scoaterea de sub urmarire penala a unei persoane care avea calitate de invinuit, fara a emite solutie procedurala de infirmare a actului de sesizare a instantei, obtinand in acest mod un folos necuvenit pentru invinuit.

In perioada iulie 2010 - ianuarie 2011, magistratul a distrus un alt rechizitoriu intocmit de Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea, obtinand in acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fusesera invinuite in acel dosar.

In cursul lunii aprilie 2014, Popa l-a determinat pe seful Serviciului de Medicina Legala Bihor sa efectueze o prelevare de organe intr-un caz in care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinta compromiterii autopsiei medico-legale, mai spun anchetatorii.

Prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, Vasile Popa, al carui birou din sediul institutiei, dar si locuinta din comuna Sanmartin, au fost perchezitionate, joi, de DNA, a fost audiat o jumatate de ora de catre procurori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#prim procuror Bihor urmarit penal, #procuror Vasile Popa urmarit penal , #procuror