Sediu nou si camere de interogatoriu ca in filme pentru DIICOT - Chiria e uriasa

Sambata, 07 Martie 2015, ora 07:41
6107 citiri
Sediu nou si camere de interogatoriu ca in filme pentru DIICOT - Chiria e uriasa
Foto: Digi24

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) are un nou sediu modern in Capitala, pentru care statul plateste o chirie de 56.000 de euro pe luna.

In acest nou sediu anchetatorii se vor bucura de conditii de lucru la standarde occidentale, asa incat declaratiile teroristilor, ale traficantilor de droguri ori ale membrilor gruparilor de crima organizata vor fi inregistrate cu ajutorul tehnologiilor de ultima ora, transmite Digi 24.

In noul sediu DIICOT au fost a instalate pentru prima data camere video de inregistrare in incaperile in care au loc interogatoriile, asta desi o lege care prevede asta e in vigoare de un an. Vor fi in total sapte camere de ancheta la sediul DIICOT din Bucuresti. In tara, foarte putine Parchete au prevazute astfel de incaperi cu posibilitate de inregistrare.

"Este un model european. Pe de alta parte, este si o protectie atat pentru persoana audiata, cat si pentru anchetator. Se inregistreaza absolut tot, astfel incat sa nu mai poata sa spuna ca a fost fortat sau ca a spus lucruri pe care nu dorea sa le spuna", a explicat Giorgiana Hosu, sefa interimara a DIICOT, pentru sursa citata.

Toate audierile, indiferent cat de lungi, pot fi studiate integral de instantele de judecata.

In modernizarea sediului DIICOT a intrat si amenajarea unei sali de asteptare pentru 20 de persoane.

Investitia de la DIICOT s-a ridicat la 800.000 de lei, bani publici din bugetul Ministerului Justitiei.

In 2014, la nivel national, peste 3.000 de inculpati au fost audiati de procurorii DIICOT, dintre care 1.500 au fost si arestati preventiv.

Ministrul Justitiei face apel la procurori sa candideze la sefia DIICOT

Pe 22 noiembrie 2014 procurorul-sef al DIICOT, Alina Bica, a fost arestat preventiv, sub acuzatia savarsirii mai multor fapte de coruptie. De atunci, institutia este condusa de un sef interimar.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a facut un apel, vineri, catre toti procurorii care cred ca au experienta, integritatea si maturitatea necesare sa se inscrie la selectia pentru sefia DIICOT.

"Este o procedura deschisa, fiecare procuror are sansa. Inscrierile se inchid pe 16 martie. (...) Este o procedura strict bazata pe legea in vigoare. (...) Din moment ce toti procurorii au sanse sa se inscrie, cred ca e foarte transparenta. Toti procurorii care respecta legea sunt invitati sa se inscrie, nu este nimeni dinainte stabilit.

Acesta este apelul meu, sa se inscrie toti cei care cred ca au experienta, maturitatea, integritatea sa poata conduce o asemenea structura. Criteriile sunt strict prevazute in lege", a afirmat Cazanciuc, inainte de bilantul DIICOT pe anul 2014.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#sediu nou DIICOT Bucuresti, #camere video DIICOT , #procuror