Un candidat care vrea sa fie procuror general crede ca Sectia Speciala trebuie sustinuta, chiar daca a starnit controverse

Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 11:42
5552 citiri
Un candidat care vrea sa fie procuror general crede ca Sectia Speciala trebuie sustinuta, chiar daca a starnit controverse
Foto: Arhiva Facebook/ Ministerul Public

Procurorul Marian Drilea, candidat pentru postul de procuror general, a declarat, miercuri, in timpul interviului de la MJ, ca in prezent exista sentimentul ca actul de justitie se face discretionar sau preferential, lucru care trebuie corectat printr-o transparenta totala.

In plus, Drilea a spus ca Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ) a creat tensiuni, dar, daca infiintarea ei a fost validata de Curtea Constitutionala, aceasta trebuie sustinuta. Totodata, Drilea a precizat ca procurorul general nu trebuie sa emita judecati de valoare prin perspectiva propriilor perceptii.

Marian Drilea si-a prezentat experienta profesionala si a vorbit despre modul in care vede el activitatea Ministerului Public.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a cerut sa vorbeasca despre lucruri concrete si i-a atras atentia ca membrii comisiei de interviu cunosc teoria functionarii Parchetului General.

"Expunerea dumneavoastra duce mai mult spre catedra si nu spre ceea ce aveti in vedere sa generati, sa faceti, daca veti deveni procuror general. Apreciez, dar iesiti din teorie si mergeti in practica, sa convingeti comisia ca sunteti candidatul bun, recomandat pentru a continua managementul la Ministerul Public", a spus Tudorel Toader.

Drilea a afirmat ca este coerent cadrul legislativ in care-si desfasoara activitatea procurorii si a sustinut ca reprezentantul Ministerului Public nu trebuie sa emita judecati de valoare, ci trebuie sa se consulte si cu altii pentru a emite un punct de vedere.

"Din punctul meu de vedere, cred ca, in mod firesc, reprezentantul cel mai inalt al Ministerului Public nu trebuie sa emita judecati de valoare prin perspectiva propriilor perceptii, ci dupa o consultare generala cu toti ceilalti factori implicati in actul de justitie.

Dupa o discutie prealabila, dupa ce se ajunge la o concluzie comuna, pentru ca altfel orice interpretare personala s-ar putea sa duca la anumite tensiuni, la anumite neintelegeri si la aparenta ca sistemul judiciar nu actioneaza coerent", a opinat Drilea.

Sectia Speciala trebuie sustinuta

Acesta s-a referit la Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie care "a starnit numeroase controverse", dar care trebuie sustinuta.

"Pentru ca magistratii nu pot fi mai presus de lege si trebuie sa raspunda pentru faptele cu caracter penal, consider ca atata vreme cat Curtea Constitutionala a validat infiintarea acestei sectii, ea ar trebui sustinuta cu numarul de personal necesar, cu resursele materiale pentru a-si putea desfasura activitatea in bune conditii", a mai spus Drilea.

Acesta sustine ca in prezent exista suspiciunea ca actul de justitie se realizeaza discretionar, lucru care trebuie inlaturat printr-o transparenta desavarsita.

"In prezent, apare acest sentiment ca actul de justitie este discretionar sau preferential, toata aceasta perceptie trebuie inlaturata printr-o transparenta desavarsita, printr-o comunicare permanenta si prin consultarea permanenta cu toti magistratii procurori din cadrul ministerului public in cadrul intalnirii locale, regionale. Procurorul general trebuie sa se deplaseze constatat", a adaugat Marian Drilea.

Intrebat de Toader, ce tensiuni considera ca exista in sistem, Drilea a spus: "Aceste negocieri pe care reprezentantii abilitati le poarta cu reprezentantii Uniunii Europene in privinta Mecanismului de Control si Verificare, prin recomandarile facute au determinat reactii atat din partea procurorilor, cat si din partea judecatorilor. Si aceste tensiuni sunt generate de modul de reglementare, in principal, a acestei sectii nou infiintate si de modalitatea in care isi indeplineste atributiile pentru ca foarte multi socotesc ca aceasta sectie ar trebui desfiintata sau nu ar fi trebuit nici macar infiintata.

Mergand un pic la originea modalitatii de raspundere a magistratilor, am constatat ca inca din 2004 existau birouri de anchete speciale pentru magistrati si politisti si pentru procurori care au fost transformate ulterior in sectii, apoi atributiile au fost impartite sectiilor de criminalistica si DNA-ului si in prezent acestei sectii nou infiintate.

Ce da valoare si importanta acestei sectii? Factorul uman, pentru ca modalitatea de reglementare consider ca aduce suficiente garantii de impartialitate si independenta. Criticile in principal ce vizeaza? Impiedicarea dreptului la un proces echitabil pentru ca raportat la numarul de magistratii care functioneaza actualmente in cadrul sectiei se presupune ca procedurile vor dura foarte mult, raportat si la volumul cauzelor inregistrate, deoarece masura este mai mult cu caracter administrativ pentru ca prin completarea numarului de magistrati si alocarea resurselor financiare si materiale aceasta chestiune poate fi rezolvata".

Intrebat de unul dintre membrii comisiei daca situatia de la DNA, unde mass-media a semnalat numeroase probleme, a fost gestionata eficient, Drilea a spus ca nu.

"Pentru toate aceste situatii exista cai legale, procurorul general poate sa efectueze controale. Orice semnalizare a unei incalcari a normelor privind exercitarea atributiilor de catre procurori, chiar si din mass-media, trebuie urmate de verificari, nu trebuie ferite de analiza publica, trebuiesc exprimate cu obiectivitate si sa se mentioneze cauzele care au determinat aceste dereglari si masurile dispuse", a declarat Marian Drilea.

Marian Drilea este procuror DIICOT si a ajuns in atentia presei in 2012, dupa ce l-a interceptat pe presedintele Traian Basescu, in dosarul "Motorina".

Cei patru candidati care si-au depus dosarele in cadrul procedurii de selectie pentru functia de procuror general, printre care si actualul detinator al postului, Augustin Lazar, sustin, miercuri, interviul cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Vezi aici LIVE cum se desfasoara interviurile pentru functia de procuror general.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Marian Drilea candidat procuror general, #Marian Drilea Sectia speciala , #procuror