"Uncheseii" care trebuie aparati (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 11 Iunie 2015, ora 21:25
11570 citiri
"Uncheseii" care trebuie aparati (Opinii)
Foto: Ziare.com

Eu inteleg furia lui Victor Ponta dupa punerea sub urmarire penala. Nu pentru ca n-ar fi fost constient de ofensiva DNA si nu neaparat pentru ca s-ar sti nevinovat. Nu pentru ca nu se putea astepta. Incercarile de modificare a conflictului de interese, zidul in jurul lui Dan Sova ar putea arata ca avea idee ce vine.

Dar una este sa ai unele banuieli, poate unele informatii, una e sa vezi cum cad in jurul tau baroni, prieteni, rude si cu totul alta este sa ti se intample tie cu adevarat. Nu cred ca pana saptamana trecuta premierul Ponta a constientizat cu adevarat ca asa ceva i se poate intampla si lui.

Era teoretic posibil, dar nu si practic. Si asta pentru ca in politica romaneasca exista o boala a puterii si ea se numeste intangibilitatea. O boala, e drept, cultivata in ani de justitie total sau doar partial blocata.

Niciunul dintre cu adevarat puternicii unui moment nu si-a imaginat ca poate sa cada. Nici Nastase, nici Voiculescu, nici Udrea, nici Dragnea si, probabil, acum nici Ponta. Glontul lui Adrian Nastase cred ca exact acest soc il arata.

Daca ar fi luat serios in calcul posibilitatea urmaririi penale, nu cred ca Victor Ponta facea in urma cu trei luni declaratia prin care dadea asigurari ferme ca in caz de dosar penal va demisiona.

Pe undeva are si o circumstanta atenuanta: niciodata un premier in functie nu a fost pus sub acuzare ofical. Una e sa pice un fost premier, o armata de baroni, un ministru sau un vicepremier. Si alta e sa pice premierul in functie. E o premiera absoluta pe care nu cred ca a vazut-o venind.

Si putini dintre noi o credeau cu adevarat posibila. Pentru ca a pune sub urmarire penala un premier este un act de curaj cu adevarat extraordinar din partea unui procuror. Cand ataci frontal la acest nivel, nu ataci frontal doar un om, ci sistemul de putere din jurul sau.

Si dincolo de calitatea lor oficiala, procurorii sunt oameni cu toate sentimentele pe care le traieste un om obisnuit, inclusiv teama. Cand fixezi o tinta atat de inalta, ca un premier in plina putere, cu o sustinere parlamentara beton, intr-o tara in care sistemul judiciar este in razboi de gherila cu politicul, nu cred ca nu ai cum sa nu te gandesti macar o clipa, macar seara inainte de a adormi, ce ti se poate intampla ca represalii.

Prima care poate veni in gand este o campanie media de demolare, asa cum s-a intamplat de exemplu cu presedintele ICCJ. Deja semnele au aparut si in cazul dlui Uncheselu, al carui nume Victor Ponta a avut grija sa-l repete apasat si la intrarea si la iesirea din DNA. De la Antena 3, la Calin Popescu Tariceanu au incercat sa-l trimita pe dl Uncheselu in gama minora a unui tanar, de 26-27 de ani, adica neexperimentat, cu cas la gura, care nu stie el prea bine ce face, deci nu trebuie luat prea in serios.

O manipulare: dl Uncheselu are peste 37 de ani, nicidecum un tanar cu cas la gura, si a facut doua facultati, drept si stiinte economice, cu rechizitorii grele terminate si condamnari obtinute. Cei din sistem cu care am vorbit mi-au descris un magistrat foarte meticulos si deloc intimidabil. Daca n-au reusit sa iasa decat cu o minciuna, inseamna ca au o reala problema cu profilul dlui Uncheselu.

Dar dincolo de campania media, cred ca orice om se poate gandi si la tot felul de alte probleme, cu mult mai grave, inclusiv pentru familie. Cand mergi atat de sus, te poti gandi la orice, ca om, nu ca magistrat. Intri intr-o ecuatie extrema din care poti iesi erou, dar, in egala masura, zdrobit de rotile unui sistem cu reactii de fiara ranita.

Mie acest lucru mi se pare cu adevarat remarcabil: curajul procurorului Nicolae Uncheselu si al sefei sale Laura Codruta Kovesi de a cobori in groapa cu leii cei mai mari.

Si cred ca, de fapt, asta nu au vazut venind bolnavii de invincibilitate. Nu au vazut formarea corpului de "unchesei", procurorii tineri si curajosi, stapani pe meserie si pe propriile emotii, dispusi sa mearga pana la capat cu orice risc personal posibil.

Si, daca vreti, cel mai mare merit pe care i-l vad dnei Kovesi este exact formarea acestui grup de elita. Nimic din ceea ce vedem n-ar fi fost, cred, posibil daca procurorul-sef DNA nu ar fi purces din prima zi a mandatului in fruntea parchetului anticoruptie la reconfigurarea acestei institutii in care a schimbat structurile teritoriale amortite si a adus la Bucuresti procurori tineri. Cred ca jumatate din DNA, cel putin, s-a innoit in ultimii doi ani.

LCK a coagulat o echipa de elita, s-a pus pavaza pentru presiunea politica si i-a dat drumul la lupta. Iar "uncheseii" dnei Kovesi par de neoprit si neintimidat.

Formarea acestui corp cred ca n-a vazut-o Victor Ponta si ea l-a ajuns. Cred ca n-a conceput independenta Justitiei, asa cum l-a lovit ea vineri.

Dar mai e un adevar vizibil cu ochiul liber cred. Acest corp de magistrati care asediaza coruptia este la randul sau sub asediu. Uitati-va doar la cele peste 20 de initiative de modificare a legislatiei penale menite sa lase DNA fara arme. Uitati-va la campaniile media de decredibilizare. Uitati-va la declaratiile unor politicieni care acuza DNA de tentativa de lovitura de stat.

Si ma astept ca dupa momentul de vineri sa fie si mai rau, pentru ca spulberarea mitului intangibilitatii a adus probabil panica la cote paroxistice. Oprirea magistratilor devine mai mult ca niciodata o chestiune de viata si moarte.

Fara sustinere si ajutor, "uncheseii" tot pot fi, pana la urma, infranti de sistemul furibund. Iar sustinere mai importanta decat cea publica nu cred ca poate exista. Un DNA care a ajuns atat de departe, a carui lupta da o sansa acestei tari, trebuie aparat de principalii beneficiari ai luptei sale - oamenii cinstiti.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Ponta urmarit penal, #procuror Uncheselu DNA , #procuror