Dancila i-a scris lui Juncker despre proteste: Il acuza pe Iohannis si spune ca Jandarmaria a actionat legal UPDATE CE a primit scrisoarea

Vineri, 17 August 2018, ora 12:20
28942 citiri
Dancila i-a scris lui Juncker despre proteste: Il acuza pe Iohannis si spune ca Jandarmaria a actionat legal UPDATE CE a primit scrisoarea
Foto: Arhiva Hepta.ro

Premierul Viorica Dancila a trimis o scrisoare catre presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, in care afirma ca Jandarmeria a actionat legal la manifestatia din 10 august.

Mai mult, Dancila il acuza pe presedintele Klaus Iohannis ca a facut un apel pentru continuarea protestelor, afirma Ovidiu Vanghele, jurnalist la Centrul de Investigatii Media, care a intrat in posesia scrisorii.

Surse politice si guvernamentale au confirmat pentru Ziare.com ca acesta este documentul in limba romana ce a fost trimis CE.

UPDATE 12.20 - Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat pentru Ziare.com ca scrisoarea a ajuns la CE.

"Confirmam ca scrisoarea a ajuns la CE si vom raspunde in timp util", a declarat purtatorul de cuvant pentru Ziare.com.

UPDATE 12:35 Si europarlamentarul Siegfried Muresan confirma ca scrisoarea a fost trimisa Comisiei Europene si o publica, in intregime, pe pagina sa de Facebook.

Dancila spune ca jandarmii au intervenit legal

Astfel, in scrisoarea transmisa CE, Viorica Dancila afirma ca protestul nu a avut organizatori si din acest motiv au existat manifestanti care au instigat la actiuni violente. In aceste conditii, spune premierul, jandarmii au actionat in conformitate cu legislatia in vigoare.

"Bilantul primelor sase luni de guvernare a fost receptat pozitiv in mare parte, existand totodata observatii si critici - legitime intr-un sistem democratic european - care incurajeaza diversitatea de opinii.

In acest context, a fost anuntata o manifestare de protest, la Bucuresti, pentru data de 10 august, la care urmau sa participe reprezentanti din diaspora romaneasca. Pe masura ce se apropia data evenimentului si avand in vedere ca obiectivele acestuia nu erau clar definite, asociatiile romanilor din strainatate, initiatoare ale manifestatiei, s-au retras din organizarea protestului.

Astfel, evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participarii unor manifestanti care au instigat la actiuni violente. Au fost incercari repetate de intrare in sediul guvernului, de fortare a cordoanelor de jandarmi si de intimidare a unor obiective in spatiul public.

In aceste conditii, fortele de ordine au intreprins demersuri de oprire a violentelor in conformitate cu legislatia in vigoare, iar fata de plangerile unor demonstranti care au reclamat faptul ca au fost victimele unor abuzuri, au fost demarate anchete cu privire la faptele semnalate", afirma Viorica Dancila.

Totodata, Dancila a transmis CE ca presedintele Klaus Iohannis a adus acuze Guvernului si a facut apel la continuarea protestelor.

"Manifestatia din 10 august a devenit un subiect de disputa politica intensa, majoritatea liderilor partidelor au facut apel la calm si la izolarea fortelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au facut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducand acuze institutiilor statului, fortelor de ordine, respectiv celor care in toate statele membre au rolul de a proteja cetatenii fata de agresiuni si actiuni violente. Consider ca aceste incercari de inlaturare pe cale violenta a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos in randul statelor democrate.

De asemenea, functia constitutionala de mediator intre societate, fortele politice si institutiile statului, care revine presedintelui Romaniei, conform atributiilor din legea fundamentala, a fost ignorata de catre acesta, care dimpotriva a gasit momentul sa aduca acuze guvernului si sa faca un apel la continuarea protestelor", se arata in scrisoarea trimisa de Dancila catre CE.

Jurnalistul Ovidiu Vanghelie spune ca scrisoarea a fost trimisa de premierul Viorica Dancila fara a se consulta cu PSD.

"Guvernul Dragnea 3 a trimis aceste randuri conducerii CE fara a se consulta in vreun fel cu partidul. Astazi am discutat cu un parlamentar PSD, cu un europarlamentar PSD si cu Ecaterina Andronescu, "dizidenta" PSD din Parlament. Niciunul dintre cei trei nu a putut sa comenteze aceasta scrisoare pentru simplul motiv ca nu stiau de ea", precizeaza Ovidiu Vanghelie.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Viorica Dancila scrisoare CE proteste, #Viorica Dancila scrisoare Juncker proteste , #protest Diaspora