A trecut o luna de la reprimarea violenta a protestului din 10 august. Carmen Dan a secretizat, nimeni n-a demisionat!

Luni, 10 Septembrie 2018, ora 12:47
16821 citiri
A trecut o luna de la reprimarea violenta a protestului din 10 august. Carmen Dan a secretizat, nimeni n-a demisionat!
Foto: Arhiva Hepta.ro

Interventia in forta a jandarmilor pentru a pune capat protestului din data de 10 august a provocat o mare neliniste in societatea romaneasca. Imaginile tulburatoare care au fost distribuite masiv de televiziuni si pe retelele sociale au provocat emotie si indignare in randul opiniei publice si au dus la confruntari in interiorul PSD si al coalitiei guvernamentale.

Peste 450 de raniti, mii de persoane expuse intens la gaze lacrimogene, printre care copii si persoane in varsta, zeci de oameni loviti de jandarmi sunt rezultatele unei actiuni brutale a fortelor de ordine pe care politicienii aflati la putere incearca sa o musamalizeze.

Mai mult de 750 de cetateni au facut plangeri penale la Parchetul General impotriva fortelor de ordine, dar ancheta se desfasoara cu incetinitorul din cauza deciziei ministrului de Interne, Carmen Dan, de a secretiza toate documentele ce au legatura cu mitingul din data de 10 august.

Ce stim si ce a ramas fara raspuns, la o luna de la reprimarea violenta a protestatarilor pasnici, unul dintre cele mai periculoase momente pentru Romania de dupa Revolutie.

Miercuri, 8 august 2018

DIICOT retine un instigator care, cu o seara inainte, la postul de televiziune Antena 3, incita la violente la mitingul ce urma sa aiba loc in data de 10 august. Ovidiu Grosu s-a prezentat ca un initiator al protestului.

Pana la acel moment, nimeni nu auzise de acest protestatar. Nu fusese activ pe retelele sociale si nu se remarcase ca organizator la niciun protest anterior.

Aparitia si retinerea lui au fost folosite a doua zi de conducerea Jandarmeriei pentru a transmite un mesaj neobisnuit, cu avertismente clare ca va fi folosita forta impotriva participentilor la miting.

Joi, 9 august 2018

Sunt mai multe discutii intre reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale si se stabileste ca in data de 10 august, la Ministerul de Interne, sa se desfasoare o sedinta cu privire la masurile ce trebuie luate in ce priveste mitingul diasporei. Sunt tot mai multe referiri publice la posibilitatea unor violente.

Intr-o interventie la Romania TV, Liviu Dragnea, presedintele PSD, il acuza pe Klaus Iohannis: "ca e in stare sa faca orice impotriva Guvernului si a coalitiei, sa dea jos Guvernul chiar si prin violenta".

Marius Militaru, purtator de cuvant al Jandarmeriei, intr-o tensionata conferinta de presa, anunta ca: "in aceste zile am vazut ca au aparut o serie de mesaje si afirmatii, indemnuri la violenta, la ura si la intoleranta. Am citit amenintari cu moartea, varsare de sange la adresa jandarmilor care ar urma sa asigure buna desfasurare a protestului. Autoritatile nu vor tolera astfel de atitudini si nu vor sta impasibile. Nu vom accepta niciun fel de insubordonare civica sau actiuni care urmaresc destabilizarea sociala".

Marius Militaru, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, a vorbit despre indemnuri la violenta inaintea mitingului din 10 august fara a aduce vreo dovada care sa-i sustina afirmatiile - Foto: Hepta.ro

In mod ciudat, domnul Militaru nu aduce nicio dovada care sa-i sustina declaratiile. Nu prezinta in cadrul conferintei niciun astfel de mesaj de amenintare si nu aminteste de vreo plangere penala facuta de autoritati impotriva unor astfel de persoane care incita la violenta.

Vineri, 10 august 2018

Ministrul de Interne Carmen Dan se intoarce din concediu. Sedinta programata cu autoritatile locale nu mai are loc, fara sa se ofere nicio explicatie pentru aceasta decizie.

Ora 14:00. Carmen Dan cere telefonic de la Prefectura Bucuresti un raport cu motivele pentru care o dubita a protestatarilor nu a fost ridicata din Piata Victoriei, a declarat pentru Ziare.com o sursa apropiata evenimentelor.

Aceasta cerere contrazice declaratiile repetate ale ministrului Carmen Dan ca nu s-a implicat si nu a coordonat dispozitivul de interventie din Piata Victoriei.

"Am fost prezenta ieri la MAI. Mi-am intrerupt concediul, dar asta nu inseamna ca am intervenit in misiunea operativa de aseara. Invit public sa iasa orice angajat al MAI de la orice nivel care a primit vreun ordin direct de interventie operativa de la ministrul Carmen Dan.

Ce s-a intamplat aseara a fost grav, dar nimeni nu poate acuza jandarmii", a declarat Carmen Dan, sambata, 11 august.

Ora 15:00. In Piata Victoriei incep sa se stranga tot mai multi manifestanti. Pe Bulevardul Aviatorilor sunt parcate zeci de ambulante, iar numarul trupelor de jandarmi e mai mare ca niciodata. "Au fost aduse trupe din tara, tinute in conditii mizerabile", a declarat un oficial pentru Ziare.com, informatie confirmata public si de primarul Gabriela Firea.

Ora 16:23. Are loc primul incident violent. Zeci de protestatari veniti in mars din Piata Universitatii dau un ocol prin Piata Victoriei, incercand sa blocheze traficul si se ciocnesc cu trupele de jandarmi din fata portii de acces in Guvern.

Protestatarii sunt impinsi cu usurinta de fortele de ordine din fata gardului ce delimiteaza perimetrul Guvernului.

Ora 16:30. Are loc primul atac cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor aflati in primele randuri, in fata fortelor de ordine. Nu exista niciun incident violent care sa justifice acest prim atac.

In jurul acestei ore, Ilie Gazea, 68 de ani, este expus valului de gaze pulverizate inspre manifestanti si i se declanseaza o dubla hemoragie - bucala si nazala.

Ilie Gazea va muri in data de 19 august, in Spitalul Judetean din Alexandria. Mai multe indicii si declaratii oficiale ale medicilor arata ca ar putea exista o legatura intre expunerea la gaze si decesul protestatarului.

Ilie Gazea, 68 de ani, a fost expus la atacul cu gaze lacrimogene din Piata Victoriei. Moare la noua zile de la participarea la miting - Foto: Andreea Balaurea

Ora 17.00: Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Georgian Enache anunta pe mai multe posturi de televiziune faptul ca fortele de ordine "au fost atacate cu pungi pline cu urina si excremente".

Aceasta acuzatie deosebit de grava, distribuita masiv pe toate canalele media de catre reprezentantul Jandarmeriei, nu a fost confirmata nici dupa o luna de la desfasurarea evenimentelor.

Purtatorii de cuvant ai Jandarmeriei isi mentin declaratiile controversate, desi nu s-au confirmat

Ora 18:00. Intr-o camera aflata in spatele Executivului, "pusa la dispozitie de Secretariatul General al Guvernului", conform precizarii facute de Gabriela Firea la iesirea de la audierile desfasurate la Parchetul General, au fost plasati oficiali ai administratiei locale, centrale si ai Ministerului de Interne, dar si maiorul Laurentiu Cazan, coordonatorul interventiei din Piata Victoriei.

Viceprimarul Aurelian Badulescu afla din comunicarile conducerii operative ale Jandarmeriei ca membri ai galeriei Petrolul Ploiesti sunt in drum spre Bucuresti si "sugereaza" ca acestia sa fie opriti.

Reprezentantii Jandarmeriei nu reactioneaza in niciun fel.

Ora 20:00. Se declanseaza o noua ciocnire intre jandarmi si protestatari provocata de faptul ca Piata Victoriei devenise arhiplina, iar fortele de ordine refuzau sa opreasca traficul rutier si nu erau de acord sa retraga gradenele metalice inspre Guvern pentru a mari spatiul in care se aflau manifestantii.

La acea ora, in Piata erau peste 50.000 de protestatari. Printre ei erau deja membri ai galeriilor de fotbal, huligani si provocatori care nu au fost extrasi de catre jandarmi, desi institutia avea zeci de angajati in civil (monitori) printre protestatari. Acestia aveau misiunea de a strange informatii si de a identifica persoanele violente. Rateaza in mod inexplicabil.

Incepe un atac masiv cu gaze din partea fortelor de ordine, atac care se desfasoara nu numai asupra primelor randuri de protestatari dinspre sediul Guvernului, dar gazul lacrimogen e imprastiat si inspre Bulevardul Aviatorilor unde se aflau mii de protestatari pasnici, familii cu copii, oameni in varsta.

Tot in acest interval orar, Directia Generala Management Operational, structura din Ministerul de Interne, subordonata direct ministrului Carmen Dan, da ordin sa fie inchisa statia Piata Victoriei, in conditiile in care tot mai multi oameni veneau la miting cu metroul.

Gabriela Firea, primarul Bucurestiului, a declarat la iesirea de la Parchet ca, "desi eram intr-o delegatie la Tallin, Estonia, am primit informatii de la domnul viceprimar Badulescu despre solicitari de modificari de trasee de RATB venite pe parcursul zilei" de la aceeasi directie din Ministerul de Interne.

Gabriela Firea, primarul Bucurestiului, a devenit un martor cheie pentru procurori in incercarea acestora de a face lumina in ce priveste interventia brutala a fortelor de ordine din data de 10 august 2018 - Foto: Hepta.ro

In camera din spatele Guvernului, maiorul Laurentiu Cazan primeste de data aceasta informatii despre faptul ca membri ai galeriei Dinamo s-au strans "undeva pe Bulevardul Stefan cel Mare".

Aceasta situatie a fost confirmata pentru Ziare.com de un martor la eveniment. Viceprimarul Aurelian Badulescu cere sa fie lasat sa-i opreasca pe acestia sa vina spre Piata Victoriei cu ajutorul Politiei Locale. Din nou e refuzat de reprezentantii Jandarmeriei, conform sursei citate.

Ora 21:00. In piata sunt peste 110.000 de manifestanti. Acestia aprind ecranele telefoanelor mobile si incep sa cante imnul, o traditie a protestatarilor din Piata Victoriei.

Fortele de ordine incep represiunea manifestantilor. Se lanseaza grenade cu gaze lacrimogene, se pulverizeaza substante din butelii speciale, se folosesc intens spray-urile cu gaz iritant.

Ora 22:00. Un apel la 112 anunta ca restaurantul Springtime este vandalizat.

Mai multe autospeciale ale fortelor de interventie speciala ale politiei sunt trimise acolo. Informatia se dovedeste a fi falsa.

Autovehiculele se blocheaza in multime, iar politistii incep sa discute intre ei, acuzandu-si sefii ca le-au pus viata in pericol, conform unei inregistrari difuzate de Realitatea TV.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale a confirmat pentru Ziare.com existenta acestui apel de urgenta care a fost efectuat "de pe un telefon mobil cu abonament, apelantul putand fi identificat de catre autoritatile competente", se arata in raspunsul oficial al institutiei.

Spre Springtime este trimis un pluton de jandarmi din care face parte si o tanara jandarm, Stefania. Plutonul o ia prin mijlocul protestatarilor, imprastiind gaze din butelii. Din cauza actiunii gazului, plutonul se rasfira, iar doi dintre jandarmi raman in urma. Acestia sunt atacati de huliganii infiltrati in Piata, fiind salvati in extremis de cativa protestatari.

Stefaniei ii este sustras pistolul de catre unul dintre huligani. Daniel Dumitru, 32 de ani, cu domiciliu in Voluntari, Ilfov, este identificat si retinut ulterior de Politie. Pistolul este gasit cateva zile mai tarziu pe raza comunei Petrachioaia, judetul Ilfov.

Momentul in care cei doi jandarmi, izolati de restul plutonului, sunt inconjurati de multimea furioasa, iar asupra lor porneste atacul huliganilor. Cei doi sunt salvati de cativa protestatari - Foto: Hepta.ro

"Doi jandarmi au fost ucisi in confruntarile din Piata Victoriei, unul a fost ranit grav, fiind lovit cu o bucata de bordura, iar unul are coloana fracturata" - au fost informatiile despre violente aflate de oficialii din camera din spatele Guvernului, unde nu exista Internet si nici acces la imaginile de pe camerele de luat vederi din Piata, conform declaratiilor facute de un oficial prezent la fata locului care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Este activata Brigada de Interventii Speciale a Jandarmeriei, condusa de colonelul Paraschiv, "omul in alb", care declanseaza o represiune violenta asupra manifestantilor, fiind filmat de un participant la evenimente cand urla spre protestatari ca "mi-ati omorat oamenii".

Ora 23:00. Manifestantii sunt atacati cu gaze lacrimogene, urmariti de jandarmi si loviti chiar daca au mainile ridicate.

Sunt folosite tunurile cu apa pentru a dispersa multimea. Mii de oameni sunt vanati pe strazile din jurul Pietii.

Mai multi huligani dau foc unor arbusti ornamentali pe Bulevardul Nicolae Titulescu.

Sunt batuti oameni la intamplare. Patru turisti din Israel sunt coborati dintr-un taxi si intinsi pe asfalt. Soferul este lovit si el, fiind grav ranit.

Sambata, 11 august, 2018

00:18. De la Ministerul de Interne, secretarul de stat suna in camera din spatele Guvernului pentru a se interesa daca "a fost semnat ordinul de evacuare de catre prefect".

In Piata mai era doar un grup mic de manifestanti aflat la capatul Bulevardului Aviatorilor.

Ordinul este "contrasemnat" de catre prefectul Speranta Cliseru.

Un reprezent oficial a confirmat pentru Ziare.com ca secretarul de stat Mihai Dan Chirica a sunat, spunand ca "suntem mai multi aici" in Ministerul de Interne si se asteapta semnarea ordinului. Conform aceleiasi surse, "le era teama ca interventia jandarmilor se va incheia, iar ordinul va ramane nesemnat".

03:30. Carmen Dan paraseste sediul Ministerului de Interne.

In dimineata zilei de sambata, ministrul de Interne se duce la Spitalul Floreasca sa o viziteze pe Stefania, "jandarmul ranit".

In aceeasi zi, reprezentantii Jandarmeriei tin o conferinta de presa prin care incearca sa justifice represiunea. Marius Militaru, purtatorul de cuvant al institutiei, vorbeste despre "cea mai dificila interventie a fost sa explicam parintilor colegei noastre ca fata lor s-ar putea sa ramana paralizata pe viata".

Asta desi, potrivit unor surse Ziare.com, toate autoritatile implicate fusesera informate, in noaptea de vineri spre sambata, despre starea buna de sanatate a jandarmeritei.

Ministrul de Interne Carmen Dan o viziteaza la spital pe Stefania si sustine in fata reprezentantilor presei ca jandarmul a fost ranit - Foto: captura Digi24

Dupa cateva ore, ministrul Sanatatii Sorina Pintea confirma printr-o declaratie de presa ca jandarmul Stefania nu este in pericol, avand doar mici contuzii, fata fiind internata pentru control.

Pare tot mai evident ca ministrul Carmen Dan a jucat un rol, iar reprezentantii Jandarmeriei altul, intr-o incercare disperata de victimizare a fortelor de ordine care au intervenit brutal in Piata Victoriei.

Momentele cheie ale manipularii protestelor pasnice si cum a fost implicata Carmen Dan in operatiune

Seara are loc un protest la care participa peste 50.000 de oameni. Atitudinea fortelor de ordine fata de manifestanti este radical schimbata.

In data de 13 august, presedintele Klaus Iohannis tine un discurs in care vorbeste despre "huligani" infiltrati si despre "reprimarea brutala a manifestantilor".

"Violenta si reprimarea brutala a manifestantilor nu sunt acceptabile sub nicio forma. Atacarea oamenilor nevinovati, atacarea jurnalistilor, atacarea femeilor si copiilor este de neconceput pentru un stat european. Iar cei vinovati trebuie identificati rapid si pedepsiti. Indiferent cine sunt si de unde sunt. Fie ca vorbim de huligani sau de cei care nu au stiut sau nu au vrut sa ii izoleze pentru a permite deturnarea protestelor pasnice.

Solutia aleasa, aceea de a dispersa in totalitate manifestatia, in loc de neutralizarea huliganilor violenti, este condamnabila si nu poate fi justificata", a spus presedintele Romaniei.

Reactiile interne si internationale condamna ferm interventia in forta si disproportionata a fortelor de ordine.

Ambasada Israelului: Este inacceptabil!

Der Spiegel: Dragnea bate protestatarii - de ce nu face nimic UE?

Financial Times critica dur UE pentru lipsa de curaj

PSD Elvetia: Papusarul intregii actiuni este Liviu Dragnea

Comisia Europeana: Violenta nu poate fi o solutie

Un parlamentar din Austria acuza guvernul de la Bucuresti ca ascunde adevarul

In data de 14 august, Parchetul General preia ancheta asupra protestelor din 10 august.

Parchetul General preia ancheta privind violentele

La o luna distanta, prea putine lucruri s-au lamurit. Este greu de spus daca procurorii vor reusi sa faca lumina si daca vom sti la un moment dat cine a fost in spatele planului de reprimare brutala a protestatarilor.

Zece intrebari fara raspuns, la o luna de la reprimarea brutala a mitingului din Piata Victoriei

1. De ce conducatorii fortelor de interventie au venit imbracati in alb daca nu erau pregatiti sa intervina in forta impotriva manifestantilor?

2. De ce jandarmii si-au acoperit total sau partial numerele de identificare de pe casti?

3. De ce nu a fost organizata o sedinta operativa in data de 10 august, iar Carmen Dan nu a activat Centrul National de Ordine Publica, desi erau indeplinite conditiile prevazute de lege?

4. De ce au fost doar doi huligani retinuti in noaptea de 10 august?

5. De ce jandarmii au fost echipati cu munitie de razboi?

6. Cine din Ministerul de Interne a oferit informatii false purtatorilor de cuvant ai Jandarmeriei?

7. De ce reprezentantii jandarmilor au lasat huliganii sa intre in Piata si de ce nu i-au extras cand acestia au inceput sa fie violenti?

8. La cine au ajuns informatiile trimise de jandarmii in civil (monitorii) infiltrati printre protestatari si ce-a facut cu ele?

9. Cine a dat ordinul ca jandarmii sa lanseze grenade cu gaze lacrimogene asupra manifestantilor pasnici din zona Muzeului Antipa?

10. Cine din Piata a dat informatii oficialilor ca doi jandarmi au fost ucisi si unul a fost grav ranit, fiind lovit cu o bucata de bordura?

Stadiul anchetei facute de Sectia Militara a Parchetului General

Cine a fost audiat de procurori pana acum:

Colonelul Catalin Paraschiv, comandantul Brigazii de Interventie Speciala a Jandarmeriei;

Speranta Cliseru, prefectul Bucurestiului;

Aurelian Badulescu, viceprimar Bucuresti;

Gabriela Firea, primar Bucuresti;

Ionut Catalin Sindile, actual sef al Jandarmeriei Romane, adjunct la data de 10 august;

Nume importante care n-au fost audiate de procurori pana acum:

Carmen Dan, ministru de Interne;

Sebastian Cucos, comandantul Jandarmeriei Romane in data de 10 augsust;

Ancheta procurorilor se desfasoara cu greutate din cauza ca ministrul de Interne Carmen Dan a dispus secretizarea tuturor documentelor care au legatura cu mitingul din data de 10 august.

Carmen Dan a ingreunat ancheta privind violentele din 10 august, secretizand documentele. Ce pot face victimele

"A fost ceruta declasificarea la institutiile emitente si sunt asteptate raspunsuri pentru a putea declansa o noua etapa procesuala cu acces la documente a partilor implicate.

Zilnic se fac audieri ale persoanelor vatamate, ale persoanelor partcipante la evenimente, se fac vizionari ale inregistrarilor video puse la dispozitie de institutii, dar si de persoane care au fost martore la evenimente pentru a putea fi folosite ca probe", a declarat pentru Ziare.com o persoana implicata in ampla ancheta coordonata de procurori.

La Parchetul General au fost depuse peste 750 de plangeri penale impotriva fortelor de ordine care au intervenit asupra manifestantilor in data de 10 august.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#jandarmi Piata Victoriei, #protest Piata Victoriei, #gaze lacrimogene Piata Victoriei, #ancheta proteste Piata Victoriei , #protest Diaspora