Parchetul General preia ancheta violentelor din 10 august. Motivul: Sunt plangeri care ii vizeaza pe Carmen Dan, prefectul Capitalei si sefii Jandarmeriei

Marti, 14 August 2018, ora 16:05
18355 citiri
Parchetul General preia ancheta violentelor din 10 august. Motivul: Sunt plangeri care ii vizeaza pe Carmen Dan, prefectul Capitalei si sefii Jandarmeriei
Foto: Ziare.com

Parchetul General a dispus preluarea dosarului privind incidentele violente produse cu ocazia mitingului organizat in zona Piata Victoriei, din Bucuresti, in ziua de 10 august 2018, incidente care au avut ca rezultat ranirea mai multor persoane.

Cazul era instrumentat de Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, iar in dosar s-a dispus la data de 11 august 2018 inceperea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de purtare abuziva, abuz si neglijenta in serviciu.

In acest dosar au fost inregistrate pana in prezent un numar de 126 de plangeri penale si au fost audiate 74 de persoane.

"Preluarea dosarului are ca temei cercetarea unitara a evenimentelor, avandu-se in vedere si formularea unor plangeri impotriva ministrului Afacerilor Interne, prefectului municipiului Bucuresti, conducerii Jandarmeriei Romane si Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, constituindu-se dosar penal la nivelul Sectiei Parchetelor Militare - PICCJ, dosar in care s-a dispus inceperea urmaririi penale in rem pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si purtare abuziva", anunta Parchetul General.

Procurorii lucreaza in minivacanta de Sfanta Maria

Procurorii mentioneaza ca, in perioada 15 - 17 august 2018, in dosarul penal constituit la nivelul Sectiei Parchetelor Militare - PICCJ, se vor efectua acte de urmarire penala, inclusiv primirea de plangeri sau denunturi.

Activitatea se va desfasura la sediul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, strada George Georgescu nr. 3, Sector 4, Bucuresti.

Informatia cum ca ancheta in cazul interventiei jandarmilor la protestul diasporei din 10 august ar putea fi preluata de Parchetul General a fost transmisa intai pe surse judiciare pentru Ziare.com.

"Analizam posibilitatea preluarii anchetei de indata ce vom asigura numarul de procurori militari necesari", ne-au spus sursele.

Nuantele din declaratii

Parchetul General a analizat preluarea dosarului intr-un context mediatic sensibil si in urma unor replici intre reprezentati ai Jandarmeriei, ministrul de Interne si a seful Parchetului Militar Bucuresti. Miza: prezenta procurorului militar Bogdan Pirlog in Piata Victoriei.

Magistratul a scris in procesul-verbal de sesizare din oficiu ca a fost in Piata Victoriei pentru a urmari personal desfasurarea evenimentelor. Potrivit unor surse judiciare, magistratul ere procuror de serviciu la Parchet, in ziua protestului, si a vrut sa vada personal cum se desfasura acesta.

El nu a facut parte din centrul de comanda, asa cum lasa sa se inteleaga reprezentantii Jandarmeriei si Carmen Dan. Ministrul de Interne sugera ca Pirlog chiar ar fi coordonat interventia jandarmilor. Aici ar fi o fractura logica: procurorul care face ancheta si s-a autosesizat in acest caz ar fi supravegheat interventia jandarmilor.

Ce a scris Pirlog in procesul verbal

"In data de 10 iunie (august - a fost o greseala de redactate - n.red), cu ocazia mitingului organizat in zona Piata Victoriei din municipiul Bucuresti, constatand din imaginile prezentate in spatiul public ca exista supiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natura de catre cadrele militare din dispozitivul de asigurare a ordinii publice, ne-am deplasat in teren...", isi incepe sesizarea Bogdan Pirlog.

Intr-o declaratie pentru Libertatea, Pirlog a negat ca i-ar fi supravegheat pe jandarmi. "Nu exista nicio procedura, nu avem nicio atributie si nu avem ce cauta in a coordona si nici nu am facut asa ceva. Nu exista a supraveghea".

"La ora 17 am plecat de la birou si m-am indreptat spre acasa. Undeva in jurul orei 18, am fost acolo pentru prima data", a spus Pirlog.

Cand este valabil GDPR?

Procesul-verbal (care poate fi vazut la finalul acestui articol) a fost publicat astazi de Jandarmeria Romana, iar pe 13 august de jurnalistul Alexadru Cautis.

Trebuie spus ca Jandarmeria a refuzat sa faca public numele ofiterului care a coordonat interventiile la protestul din 10 august, invocand GDPR - Regulamentul General de Protectia Datelor, dar a publicat numele procurorului.

Dan: Au fost supravegheati

Carmen Dan a incercat sa acrediteze ideea ca descinderea jandarmilor ar fi fost girata de un magistrat.

"Eu cred ca sunt unii care-si doresc cu orice chip sa scape de ministrul de Interne si de Guvern. Zic sa raminem intr-o stare de normalitatre. Ce am declarat atunci sustin si acum, pana la urma sunt acele verificari care se vor face, sunt la dispozitia organelor de ancheta, chiar imi doresc ca acestea sa-si faca treaba si sa stabileasca in ce mod ministrul si-a exercitat competentele plecand de la ideea pe care am sustiut-o si cu ocazia iesiiri mele de sambata, ca nu mi-am depasit in nciun fel competentele legale, iar Jandarmeria si-a coordonat toata interventia in piata sub supravegherea unui procuror militar care a fost in piata", a afirmat Carmen Dan.

Procurorul-sef neaga "supravegherea"

Practic, ministrul vrea sa acrediteze ideea ca procurorul care a deschis ancheta ar fi supravegheat interventiile.

Prim-procurorul Parchetului Militar, Ionel Corbu, a declarat, marti, ca niciun procuror militar nu a fost in Piata Victoriei, "in centrul mobil de comanda".

"Veau sa va comunic faptul ca in dupa amiaza zilei de 11 august s-a primit o solicitare din partea Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti si s-a si raspuns in sensul ca acest demers de a desemna un procuror sa faca parte din centrul de comanda mobila inaintat excede competentelor profesionale si deontologiei profesionale. (...) Va asigur ca nu. De la Parchetul Militar Bucuresti nu a fost niciun procuror care sa faca parte din centrul mobil de comanda", a afirmat procurorul Ionel Corbu.

Jandarmeria insista

In final, Jandarmeria publica pe Facebook procesul verbal al procurorului Pirlog.

"In data de 10 august, in Piata Victoriei, pe timpul asigurarii si restabilirii ordinii publice a fost prezent domnul locotenent colonel magistrat Pirlog Bogdan din cadrul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti.

Acesta s-a autosesizat cu privire la evenimentele din Piata Victoriei fiind prezent in intervalul orar 17.00-04.00 atat in punctul de comanda inaintat cat si in zona dispozitivelor alaturi de reprezentantii Jandarmeriei, Politiei si autoritatilor publice centrale si locale", a transmis marti Jandarmeria Capitalei.

Foto: Facebook/Alexandru Cautis

Foto: Facebook/Alexandru Cautis

I.S.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#protest diaspora, #muie PSD, #ancheta protest psd , #protest Diaspora