Raed Arafat combate parerologii de pe Facebook si da exemple de manipulare la Romania TV

Duminica, 19 August 2018, ora 22:28
13724 citiri
Raed Arafat combate parerologii de pe Facebook si da exemple de manipulare la Romania TV
Foto: Facebook / Raed Arafat

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat duminica seara ca exista multa manipulare in legatura cu protestul din 10 august si sunt foarte multi "parerologi" care arunca idei false in legatura cu efectele gazelor folosite de jandarmi, care au generat o adevarata isterie.

"Aceste substante iritante sunt in conformitate cu regulile internationale. Nimeni nu zice ca nu sunt substante care nu sunt nocive, pentru ca ele sunt substante care sunt folosite pentru incapacitarea unui om in timpul unei demonstratii, deci nu inseamna ca sunt substante prietenoase, dar sunt conform legislatiei internationale, conform ONU, sunt permise si folosite in toate tarile europene, sunt achizitionate o parte de Jandarmeria Romana din Franta si Germania, o parte sunt fabricate in Romania, dar cu certificate de conformitate.

Totusi in spatiul public sunt foarte multi parerologi care ies si vorbesc si arunca foarte multe idei false fara sa aiba nicio pregatire in acest sens. Si am vazut aici si aspectul ca aceste gaze cauzeaza cancer mamar, ca femeile care au fost expuse urmeaza sa piarda sarcina in urmatoarele trei saptamani, ca in sase luni vor dezvolta cancer, ca in sapte luni nu stiu ce vor dezvolta. Asta a creat intr-adevar o isterie", a spus Raed Arafat la Romania TV.

Potrivit lui Arafat, dupa acest episod au aparut indemnari pe Facebook ca toata lumea care a fost in piata sa mearga la control la medic, desi documentele stiintifice spun ca aceste substante pot sa aiba efect de scurta durata si la foarte putini oameni pot sa aiba un efect de lunga durata daca au fost expusi o perioada mai mare de timp.

"Comunicatul pe care l-am dat si l-am explicat din nou pe facebook-ul personal zicea asa: daca nu ai simptome si nu ai probleme, nu are rost sa te duci la control la medic, pentru ca nu vei obtine nimic in plus. Comunicatul nostru a fost preluat si introdus intr-un malaxor, iar comentariile erau ca Arafat sau DSU le spune oamenilor sa nu mearga la medic daca le este rau. Or eu am spus sa nu mearga la medic daca nu se simt rau, pentru ca, ganditi-va, ca au fost in piata cateva zeci de mii. Daca intra isterie in 10.000 de oameni, in cateva zeci de mii cu ideea ca toti trebuie sa mearga la control, pai am blocat sistemul sanitar in ziua respectiva. Toate aspectele stiintifice reale care sunt pe baza de documente stiintifice spun ca aceste substante pot sa aiba efect de scurta durata si la foarte putini oameni pot sa aiba un efect de lunga durata daca au fost expusi o perioada mai mare de timp", a mai spus Arafat.

Acesta a mai spus ca explicat ca efectul gazelor este foarte grav daca au fost in spatii inchise, iar imediat cineva a zis "da, pai acolo sunt cladiri in jur, iar daca cladirile sunt foarte inalte inseamna ca este spatiu inchis". "Nici asta nu se interpreteaza asa: spatiul inchis inseamna o incapere in care dai cu substanta respectiva, iar omul e in interiorul incaperii cu geamuri inchise", a mai spus secretarul de stat in MAI.

Potrivit lui Raed Arafat, s-a spus in spatiul public ca s-au folosit gaze de razboi, ca s-a folosit sarin. "Sarinul, daca era folosit in cantitate foarte mica, ducea la aparitia unor decese. Romania este co-semnatara tratatului care interzice folosirea gazelor de lupta. Sa pui Romania in lumina suspiciunii ca ar fi folosit asa ceva este o chestiune extrem de grava. Aceste gaze de razboi sunt facute ca sa ucida, nu sa incapaciteze. Aceasta este manipulare", a mai afirmat Arafat.

Acesta a mai explicat ca dupa 2-3 zile de la protest s-a sunat la 112 si s-a anuntat ca exista miros de gaz in Piata Victoriei, iar pompierii au intervenit corect, au trimis masina speciala pentru investigare, au fost imbracati adecvat, au prelevat probe si totul a fost negativ.

"Dar cine i-a chemat stia foarte bine ce face, pentru ca i-a fotografiat si intr-o ora a aparut imaginea lor conectata cu ideea ca se investigheaza prezenta gazelor de razboi si ca ONU trebuie sa intervina. Acesta este un exemplu perfect de manipulare. Deci una este ce zice legislatia internationala, una este ce zic datele de la noi ca nu avem asa ceva, alta este cel care manipuleaza, vrea sa te faca sa crezi ca nu e asa", a mai afirmat Arafat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Araft gaze jandarmerie , #protest Diaspora