Violentele din 10 august: Audieri de ochii lumii, cu jigniri si afirmatii incalificabile de la senatorii PSD

Marti, 25 Septembrie 2018, ora 14:18
25882 citiri
Violentele din 10 august: Audieri de ochii lumii, cu jigniri si afirmatii incalificabile de la senatorii PSD
Foto: captura video/Epoch Times Romania

Dupa mai multe tentative blocate de social-democrati, Comisia de Aparare din Senat a facut marti audieri in cazul violentelor din 10 august, de la protestul diasporei. Doar ca, dupa preluarea presedintiei Comisiei de catre senatorul PSD Tit Brailoiu, audierea a fost mai degraba o discutie colegiala intre social-democrati.

Reprezentantii PNL si USR au fost intrerupti, impiedicati sa ia cuvantul, jigniti sau amenintati de Brailoiu sau colegul sau Serban Nicolae. Si social-democratul Nicolae Moga s-a facut remarcat, cand a acuzat-o de obraznicie pe Speranta Cliseru, prefectul Capitalei, aceasta fiind constant intrerupta in raspunsuri cand se ajungea la teme sensibile, precum responsabilitatea si implicarea Ministerului de Interne in interventia din 10 august.

Si sefii Jandarmeriei abia au fost lasati sa raspunda intrebarilor. Maiorul Laurentiu Cazan a venit insotit de avocat, insa senatorii PSD au fost mai constiinciosi decat reprezentantul legal in a-i spune ce e secretizat si ce face parte din ancheta in care este inculpat si, asadar, la ce nu are voie sa raspunda.

Audierea lui Carmen Dan a fost cu totul monopolizata de PSD, Brailoiu realizand un adevarat interviu cu colega sa de partid. Din discutia lor, am aflat ca PSD vrea sa interzica protestele din Piata Victoriei, dar si sa modifice Legea Adunarilor Publice, pentru ca protestele #Rezist sa nu mai poata avea loc nicaieri. Ei sustin ca sunt ilegale, pentru ca nu au autorizatie si ca participantii se folosesc de articolul din lege care vorbeste de manifestarile spontane.

Totodata, Carmen Dan a spus ca, personal, va initia o lege astfel incat sa nu mai existe "vreodata" posibilitatea ca interventia Jandarmeriei sa fie anchetata, asa cum se intampla acum. Si sefii Jandarmeriei au vorbit despre necesitatea schimbarii legislatiei dupa care functioneaza institutia, dorind ca jandarmii sa primeasca puteri de organe de cercetare penala.

Nu in ultimul rand, sedinta de astazi a fost si o noua ocazie pentru ca senatorul PSD Serban Nicolae sa isi arate lipsa de respect pentru functia pe care o detine si calitatea de om. El i-a urat colegului de la USR Edward Dirca sa aiba o persoana de sex feminin din familie in situatia jandarmeritei batute in Piata Victoriei. Cum Dirca a continuat sa intrebe sefii Jandarmeriei de ce au permis ca purtatorii de cuvant sa dezinformeze in legatura ca starea de sanatate a Stefaniei, social-democratii au dat o noua replica lipsita de orice urma de empatie: "El e suparat ca nu are aia oasele rupte, d-aia e suparat".

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea audierilor din Comisia de Aparare:

13:06 - La iesire, Carmen Dan s-a contrazis cu un jurnalist daca acordul prefectului trebuia sa fie scris sau verbal. "Legea 60 spune ca prefectul isi exprima acordul, atat", spune Carmen Dan.

Intrebata de declaratiile Sperantei Cliseru, potrivit carora in toata aceasta poveste exista oameni care mint si oameni care au fost dezinformati, Carmen Dan a spus ca ancheta Parchetului va face lumina.

Ea a fost intrebata daca are pana la urma incredere in Justitie, dupa ce ieri a atacat Parchetul General: "Am incredere in toate anchetele si, in genere, am incredere in actul de justitie. Pozitionarea mea de ieri a fost pe niste aspecte pe care le-am invocat".

Carmen Dan a spus ca e necesar sa existe o actualizare a legislatiei "motiv pentru care in virtutea dreptului de initiativa legislativa eu, cu consultarea tuturor celor care trebuie sa fie consultati, voi initia".

Rugata sa dea un exemplu de cum vrea sa modifice legea, Carmen Dan a spus ca "principiile vor fi produsul unei analize facute la nivelul ministerului".

Ea a evitat sa dea un raspuns transant in ce priveste puterile de a face anchete penale pe care le vrea Jandarmeria.

12:56 - Brailoiu declara audierile inchise si incheie cu un mesaj pentru Carmen Dan: "Ne revedem la comisie ori de cate ori va fi nevoie pentru acele proiecte legislative".

12:52 - Incearca din nou sa ia cuvantul senatorul USR, Brailoiu il ia la intrebari daca a depus sau nu plangere impotriva Jandarmeriei si MAI, pentru ca daca ar fi facut asta "ar fi fost in incompatibilitate", a sustinut social-democratul. Dircu spune ca nu si atrage atentia ca PSD foloseste audierea ca sa modifice Legea adunarilor publice: "in curand ne veti interzice sa umblam mai mult de 3 persoane pe strada".

"Eu, cand m-am referit la dvs. ca un element de incitare la violenta urbana, nu am gresit", ii raspunde Brailoiu.

12:51 - Carmen Dan raspunde, sustinand ca tot ce a zis Serban Nicolae e deosebit de grav. "Evident ca legislatia actuala nu acopera toate aceste nevoi si ar fi necesar sa facem o evaluare, sa acoperim cadrul juridic, pentru a putea fi pregatiti sa luam masuri serioase impotriva tuturor aspectelor pe care le-ati enuntat".

Ea ii raspunde si lui Brailoiu: "Persoane cunoscute sunt in atentia structurilor de ordine publica. De aici pana la a preintampina toate aceste aspecte referitoare la modul in care ne exprimam si se ameninta in spatiul online...".

12:50 - Il completeaza si Brailoiu, care atrage atentia ca nici Facebook-ul nu e reglementat in tara noastra si ca multe amenintari se fac pe aceasta retea de socializare.

12:46 - Continua Serban Nicolae cu o intrebare imbracata in minute de acuzatii fara niciun fel de acoperire.

"Au fost si persoane care au incitat in spatiul public la violente publice, mesaje despre incendierea Guvernului, asasinarea unor persoane. Mesaje venite din strainatate, prin persoane constitutie in grupuri. Ele pot fi considerate ca fiind informatii privind implicare din strainatte la manifestarile din 10 august sau sunt considerate interne?

In ce priveste masurile preventive, am apreciat ca Jandarmeria a intervenit gradual, pana la interventie, jandarmii erau in camasi, nu puteau sa loveasca nici cu sapca, nici cu camasa protestatarii. Totusi, exista in actuala legislatie cadrul legal acoperitor sau ne vom trezi in situatia in care in continuare va exista o manifestare reactiva, care ar putea sa duca si la interpretari contradictorii cu privire la proportionalitatea reactiei? Sa modificam legislatia, astfel incat sa ne asiguram ca lucrurile acestea pot fi prevenite!

Am vazut episodul in care o persoana cercetata pentru violenta... La noi incatusam o persoana ca Mariana Rarinca sau Lia Olguta Vasilescu, nu pe cel care a lovit un batran. A fost implicat intr-un grup violent, ma refer la Sandu Matei, se pozeaza cu arme, incita la violenta, la episodul cand a fost agresat dl Bacalbasa.

Poate fi izolata in asa fel incat sa nu mai fie implicata in manifestari de violenta sau e tolerata pana o comite din nou?".

12:40 - Ia cuvantul si Serban Nicolae: "Vai de tara care, odata atacata militar, are procurori care ii ancheteaza pe cei care apara", si continua facand o paralela intre Jandarmerie si Armata si ironii ca procurorii ar ancheta si cata munitie e folosita in razboi.

12:36 - Laszlo Attila de la UDMR continua si el sa vorbeasca de cei care "tolereaza" manifestari ilegale si ca, daca acest aspect ar fi fost rezolvat de la inceput, din februarie anul trecut, acum nu s-ar mai fi discutat de violente.

"Haideti sa clarificam anumite lucruri pentru ca intre cladirea Guvernului si spatiul public este un gard. Din cate stiu eu, fiecare unitate teritorial-administrativa trebuie sa aibe un plan de ordine si siguranta publica care delimiteaza, clarifica (sic!) care sunt competentele Politiei Locale, cand trebuie sa solicite interventia altor institutii si asa mai departe. Daca aveti cunostinta despre existenta acestuia, asta una la mana, si in acelasi timp legea Politiei Locale clarifica foarte clar care sunt competentele Politiei Locale atunci cand constata anumite abateri pe spatiul public si ce are de facut.

Pentru ca tot discutam despre interventia anumitor institutii, dar nimic de cea primara. Asistam de 600 de zile la manifestari neautorizate si cineva le tolereaza si atunci cand ele denatureaza ne punem intrebarea de ce s-a intervenit si daca trebie sau nu sa respectam legea. E vorba de spatiul public, haideti sa facem abstractie de denumirea localitatii Bucuresti, poate fi si Cucuietii din deal, dar sa vorbim si despre acest aspect. Tot evitam aceasta tema".

Carmen Dan ii raspunde: "Competenta obiectivului strategic, am putea spune, care este Guvernul sa stiti ca este a Serviciului de Paza si Protectie. Ei sunt cei care intocmesc si planul despre care dvs faceati vorbire si aceasta competenta chiar se intinde pana la gardul pe care dvs il invocati".

"Competenta Politiei Locale este cunoscuta cu privire la domeniul public si sunt institutii cu care MAI colaboreaza", a mai spus ministrul.

12:32 - Birca e intrebat de Brailoiu daca el a depus reclamatie, avand in vedere ca a participat la protest.

"Nu mai consumati timpul inutil, ca nu suntem in Piata, suntem in comisia Senatului".

Intervine senatorul PSD Moga, care ii cere lui Brailoiu sa nu mai dea cuvantul celor care vocifereaza.

Brailoiu transmite ironic USR sa faca o solicitare catre Ministerul de Interne "sa nu mai actioneze impotriva celor care protesteaza ilegal, actioneaza violent si vor sa dea foc Guvernului".

12:28 - Senatorul USR Dirca o intreaba pe Carmen Dan daca a avut intalniri inainte de 10 august pentru organizare si ce rol a avut prefectul, daca s-a intalnit cu Speranta Cliseru inainte.

El intreaba si daca e normal ca ministrul de Interne sa vorbeasca de presiuni la adresa Jandarmeriei, precum si de ce in februarie 2017 Jandarmeria a izolat instigatorii, pe cand in 10 august s-a ales interventia in forta.

"Daca ati fost atent in toata aceasta perioada la tot ce s-a intamplat, ati fi avut si raspunsurile. Nu m-ati mai fi intrebat pe mine cine a organizat si planificat misiunea. Nu va cert, va spun doar ca daca ati fi fost atent... M-ati intrebat de rolul prefectului... Are un rol punctual, a actionat conform prevederilor legale. Rolul secretarului de stat e stabilit prin atributiile din fisa postului. Daca vreti sa va spun ca eu am coordonat si planificat misiunea, imi pare rau, nu pot sa va satisfac aceasta dorinta", a raspuns Carmen Dan.

12:24 - Pasa intrebarilor e din nou preluata de PSD: "Aveti o colaborare deschisa cu Primaria Capitalei care sa stabileasca prin lege locurile unde sunt interzise protestele, aveti o colaborare cu SRI pentru faptul (sic!) ca sa putem preveni astfel de evenimente?".

"Nu se va diferentia cu absolut nimic atitudinea mea institutionala fata de celelalte institutii cu care trebuie sa colaboram pe viitor. Am avut o comunicare buna cu Primaria Generala si pe viitor eu am toata deschiderea sa se intample lucrul acesta. Am avut o comunicare corecta cu serviciile partenere, cand a fost nevoie sa pregatim astfel de misiuni. In ce priveste angajatii Jandarmeriei, organizarea de astfel de misiuni vor fi facute (sic!) respectand prevederile legale", a raspuns Carmen Dan.

12:18 - A incercat si senatoarea PNL Iulia Scantei sa puna intrebari, a fost intrerupta si ironizata de social-democrati. Scantei insista: "Ati primit informatii suficiente cu privire la elementele care anuntau violente?"

"Raportul pe care il aveti la dispozitie e foarte concludent in sensul acesta", raspunde Carmen Dan, referindu-se la raportul secretizat.

12:14 - Brailoiu insista si continua interviul: "Exista temere a fortelor de ordine de a actiona sa elibereze acea zona sau e nevoie de schimbarea legislativa?".

Carmen Dan spune ca va modifica legislatia, astfel inca nicidata sa nu mai fie pusa sub semnul intrebarii actiunea in forta a jandarmilor.

"Eu, ca ministru, imi asum acest demers si, odata ce propunerea legislativa ajunge in Parlament, sa o dezbatem ca sa serveasca realitatilor curente. Sa ne aruncam foarte atent un ochi pe tot ce inseamna legislatie, ca orice misiune a structurilor statului sa nu mai poata fi pusa sub semnul intrebarii vreodata".

12:12 - Brailoiu intreaba si oficialii din MAI cine trebuie sa intervina ca in Piata Victoriei sa nu mai aiba loc proteste.

Raspunde seful Directiei de Management, rosteste sintagma "manifestare pasnica", moment in care Brailoiu il intrerupe brutal: "Nu exista manifestare pasnica, exista manifestare autorizata sau nu. Cine trebuie sa actioneze ca acele persoane sa dispara din acea zona?".

Raspunde Carmen Dan: "Este clar ca nu suntem pe un cadru legislativ care sa serveasca actualitatea acestor timpuri, trebuie sa ne indreptam atentia, oricat de mult ar deranja in unele zone in perioada urmatoare. Uitandu-ma si in comunicatul Parchetului, fara sa am pretentia ca pun la indoiala actul pe care il fac procurorii, se vorbeste de restabilirea ordinii publice prin incalcarea libertatii de exprimare.

Eu intreb unde in Constitutia Romaniei sau in Legea 60/1991 exista o reglementare in sensul permiterii unor manifestari violente? Mai sunt multe de luat in discutie, dar de un an si 8 luni Jandarmeria gestioneaza genul acesta de manifestatii publice si asta din cauza ca articolul care vorbeste de caracterul de spontaneitate permite multe interpretari".

12:00 - PSD a acaparat total audierea lui Carmen Dan. Presedintele comisiei, Tit Brailoiu, face un adevarat interviu cu colega sa de partid.

Cine din MAI a planificat aceasta misiune, in conditiile in care dvs erati in concediu?

"Pana in 10 august, cand eu am revenit la minister, la comanda ministerului a fost dl Nucu Marin, care este alaturi de mine".

Legat de anchetele procurorilor care spun ca dvs ati secretizat documentele Jandarmeriei. Ce documente ati secretizat?

"Nu am secretizat niciun document, este o realitate care deriva din actele normative care reglementeaza acest domeniu. In orice stat, documentele unor structuri militare au un caracter secret. Tot legea spune ca, daca intr-un inscris se face referire la documente clasificate, acel inscris este clasificat. Eu, ca ministru, nu am dispus clasificarea absolut niciunui document dintre cele care au fost solicitate ulterior de catre Parchet".

Cum va actiona Jandarmeria daca se va repeta situatia?

"Asa cum va trebui sa actioneze in asemenea situatii o institutie importanta a statului, adica in sensul aplicarii si respectarii legii".

Ati primit vreo informatie ca ar fi o problema juridica cu ordinul de interventie?

"Nu, nu am primit nicio informatie si reafirm ca Jandarmeria a actionat legal".

Si dupa toate aceste discutii si dezbateri in spatiul public, care e momentul cand s-a declansat interventia pentru restabilirea ordinii publice?

"Se insista foarte mult cu identificarea acestor aspecte orare, dar cred ca au mai putina relevanta. Am spus in interventiile mele ca interventia in forta a fost acoperita din punct de vedere juridic".

A exercitat cineva presiune pentru semnarea ordinului de interventie?

"Pot sa spun cu toata responsabilitatea ca asupra prefectului, care are un rol punctual in genul acesta de misiuni, nu s-a exercitat de la conducerea MAI nicio presiune. Inteleg ca si dansa a confirmat acest aspect".

11:48 - Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc o intreaba pe Carmen Dan daca a coordonat operatiunea sau cine a coordonat activitatea ministerului atunci.

"Nu am sa schimb cu nimic declaratia pe care am facut-o atunci, ca mi s-a parut act de responsabilitate sa imi intrerup concediul si sa fiu la minister. Referitor la afirmatiile facute de Firea, nu cred ca le pot comenta eu acum. Ce pot spune e ca nu obisnuiesc sa imi atac colegii la TV si, daca cineva face o declaratie publica, sa o si sustina.

Nu stiu ce alte declaratii politice doresc sa comentez. Cred ca fiecare persoana cu un anumit rang in statul roman are dreptul sa-si spuna punctul de vedere referitor la ce s-a intamplat pe 10 august", a raspuns Carmen Dan.

Intrebata si in legatura cu acuzatiile de lovitura de stat, Carmen Dan a raspuns: "Haideti sa asteptam sa vedem ce se va intampla. Ce pot sa va asigur e ca sunt un om responsabil. Deocamdata suntem la momentul daca, oricum va asigur ca nu ma voi ascunde in munti".

11:45 - Si audierea lui Carmen Dan decurge la fel, social-democratii punand intrebari la modul "nu-i asa ca presedintele Klaus Iohannis a incalcat legea", iar ministrul de Interne spune ca aceasta este si parerea ei. Dan continua sa atace Parchetul General, chiar daca ieri atat Augustin Lazar, cat si CSM au spus ca afecteaza prestigiul si independenta Justitiei.

"Adevarul se va alege ca apa de ulei", conchide Carmen Dan, citand astfel din prima declaratie a lui Liviu Dragnea de dupa violentele din 10 august.

11:41 - A venit la comisie si Carmen Dan, insotita de secretarul de stat cu responsabilitati de ordine publica Nucu Marian si directorul general al Directiei Generale Management Operational din cadrul MAI, care in 10 august a asigurat fluxul informational.

11:36 - Sefii Jandarmeriei pleaca, scandalul continua. Dircu insista ca nu era normal ca la atatea ore de la primul diagnostic el sa fie prezentat in acea maniera de purtatorul de cuvant al Jandarmeriei.

"El e suparat ca nu are aia oasele rupte, d-aia e suparat", comenteaza un social-democrat.

Intervine si Brailoiu care le spune sefilor Jandarmeriei ca ar fi nevoie de interventia lor sa linisteasca Opozitia in comisie.

11:34 - Cazan raspunde intr-un final: "Acela a fost primul diagnostic acordat la fata locului. Ma bucur foarte mult ca nu s-a confirmat acel diagnostic si ca aceea a fost o stire falsa. Si jandarmii sunt cetateni, si ei au drepturi. Purtatorul de cuvant nu e un robot".

11:32 - Mai departe, Brailoiu ii da cuvantul lui Serban Nicolae, care in continuare tine un discurs, fara nicio intrebare. Nicolae vorbeste despre atitudinea violenta a lui Sandu Matei, protestatarul caruia Darius Valcov i-a publicat datele medicale.

Senatorul USR Dirca protesteaza ca nu a obtinut raspuns cu privire la dezinformari. Serban Nicolae ii da o replica incalificabila: "Sa aveti o persoana din familie victima, sa vedem daca mai sunteti asa ingrijorat de dezinformare".

11:28 - Senatorul USR cere ca si Cazan sa spuna de ce au dezinformat purtatorii de cuvant ai Jandarmeriei, presedintele comisiei, social-democratul Tit Brailoiu, ii spune ca a trecut randul lui si da cuvantul colegului sau Gabriel Les (PSD).

Acesta nici macar nu are nicio intrebare catre sefii Jandarmeriei: "Lansam acuzatii la institutiile statului, dar n-a intrebat nimeni de protestatarii care au facut agresiuni. Au fost in piata cu rangi, cu borduri, cu pietre".

11:24 - Sunt intrebati de ce purtatorii de cuvant au dezinformat in cazul jandarmeritei ranite si ce masuri s-a luat impotriva lor. "Au transmis inormatii false si au creat stare de temere in randul populatiei", intreaba sentorul USR Edward Dirca.

Sindile: "Daca vorbim de dezinformarea opiniei publice, nu stiu in ce masura a reusit sa faca asta purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane. El ia niste date primare din teren si, fie ca a fost o presiune mediatica, adica a trebuit sa dea ceva. Am facut o analiza interna cine ce a gresit".

PSD schimba vorba si il intreaba pe Sindile daca el este informat de catre Parchetul General cu privire la persoanele care au lovit jandarmi.

11:23 - Brailoiu insista: "Simtiti o stare de temere in aceasta situatie si, de aceea, nu actionati sa interveniti in Piata Victoriei si in orice loc unde exista manifestari ilegale?"

Cazan raspunde: "La momentul de fata, vorbesc in numele meu, nu am nicio temere, consider ca sunt nevinovat. Pentru misiunile viitoare va asigur ca Jandarmeria va actiona conform cu legea".

11:20 - Cearta intre Serban Nicolae si senatoarea PNL Iuliana Scantei. Scantei acuza ca nu sunt declasificate documente pentru avocati, astfel incat ancheta sa nu fie ingreunata.

11:17 - Senatoarea PNL Scantei vorbeste de faptul ca protestatari pasnici care doreau sa paraseasca Piata au fost blocati de jandarmi calare sau cei cu caini: "A fost o eroare sau asta ati dorit, sa tineti acei oameni sub ploaia de gaze?".

11:15 - Social-democratii insista cu interpretarea legii astfel incat Piata Victoriei sa fie declarata zona interzisa pentru proteste. Cazan evita sa le aprobe interpretarea.

11:11 - Intrebare pentru Laurentiu Cazan de la Tit Brailoiu (PSD) . El e deranjat de faptul ca de la episodul OUG13 incoace in fata Guvernului "doua trei persoaneje, oameni certati cu aceste legi" protesteaza continuu: "Cine ar trebui sa intervina sa nu mai avem aceasta imagine in fata Guvernului Romaniei?".

11:06 - Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc pune intrebari cu privire la modificarile dorite Legii Jandarmeriei, care ar permite jandarmilor sa faca actiuni de cercetare penala, ceea ce ar insemna sa-si ancheteze propriile victime. Sindile e intrebat si ce isi reproseaza referitor la interventia din 10 august.

Sindile multumeste de intrebare si raspunde: "Sunt actiuni pe care doar Jandarmeria e competenta sa le execute. Va dati seama ca nu vrem sa anchetam omoruri. Ma refer la un meci de fotbal, de exemplu. Politia nu are atributii in cadrul stadionului. Orice fapta care aduce atingere unor norme de conventie sociala, sigurii care pot constata sunt jandarmii si atunci e normal. Si vorbim de o petarda care pune in pericol integritatea unei persoane. Nu e normal sa trimit un jandarm, sa faca un proces verbal pe care poate il greseste si politistul trebuie sa vina, iar sa o ia de la capat.

Daca vorbim de o adunare publica. La un miting in fata Prefecturii, de exemplu, se pot comite fapte antisociale, daca manifestantii pot intra intr-o cladire si atunci nu organul care legal indeplineste acea infractiune in flagrant poate sa constate? Am crezut ca e normalitatea ceea ce sustinem noi, daca nu, nu-i nimic, sunt mai multe atributii la Politia Romana".

11:02 - Din nou vorbeste Serban Niolae, fara nicio legatura cu subiectul. Povesteste deja de cateva minute ca participarea parlamentarilor Opozitiei la mitinguri pe care el le numeste ilegale inseamna ca acestia si-au incalcat juramantul depus in Parlament, spune ca a fost injurat de acestia in plen si alte asemenea.

10:58 - Sindile raspunde totusi. Spune ca in nicio situatie secretizarea nu a fost facuta pentru a ascunde adevarul, ci pentru ca legea a obligat la acest "minim nivel de secretizare" si ca a respectat intru totul juramantul depus ca jandarm.

10:56 - PNL intreaba daca, la final, in cazul in care presa iese afara din sala, sefii Jandarmeriei pot raspunde intrebarilor legate de informatii secretizate. Serban Nicolae spune ca nu si enumera o lista de intrebari importante ce nu pot fi puse, cum ar fi cele legate de folosirea gazelor lacrimogene, a spray-urilor pe parcursul zilei, de organizarea operatiunii.

10:52 - A inceput audierea sefului dispozitivului de jandarmi din Piata Victoriei si imputernicit inspector general al Jandarmeriei Romane, maiorul Laurentiu Cazan si colonelul Ionut-Catalin Sindile.

Senatorii PNL intreaba de ce au fost secretizate documentele si rapoartele de la interventia din 10 august, daca s-a intervenit legal, cine a facut planul de actiune si de ce s-a cerut suplimentarea cu forte de jandarmi din tara.

Senatorii PSD intervin de fiecare data sustinand ca acestia nu pot raspunde la asa ceva, pentru ca datele sunt secretizate si oricum e deja in curs ancheta Parchetului. Practic, Cazan si Sindile nici nu au deschis gura pana acum.

10:37 - Speranta Cliseru vorbeste cu jurnalistii la iesire. Ea spune ca toata aceasta poveste este "o incercare de a pune o lumina a reflectoarelor asupra prefectului" si ca de la protest incoace a inceput sa primeasca amenintari.

De unde vin aceste amenintari?

"Din telefoane anonime, primesc telefoane, m-am obisnuit, am avut un soc la inceput, dar m-am obisnuit".

Credeti ca au origine politica telefoanele de amenintare?

"Nu cred. Eu am telefonul public de foarte multi ani si nu-mi dau seama cine ar putea sa dea telefoane in miezul noptii. Am facut numai lucruri bune si nu am dusmani, dar m-am obisnuit acum".

Legat de ordinul de interventie: "Eu nu am vazut ordinul dupa ce a plecat din fata mea, deci nu stiu daca au fost modificari".

Cine minte?

"Nu stiu daca unii mint, altii poate au vrut sa schimbe adevarul si altii au fost dezinformati. In tot lantul acesta sunt si oameni nevinovati care au luat de bun ce le-au spus altii. Nu cred ca toata lumea e implicata asa intr-un complot".

In filmarea de la terasa ati spus ca dna ministru minte, la ce v-ati referit?

"E o neconcordanta intre afirmatiile ministerului, legata de ora interventiei si de forma actului si asa mai departe".

Ati aprobat ordinul dupa ce s-a intervenit?

"O sa va spuna Parchetul. Au fost gradual mai multe feluri de interventii".

Ce v-a determinat sa contrasemnati acel docuemnt?

"N-am contrasemnat, am aprobat. Situatia care mi-a fost prezentata, ca eu nu puteam sa ma duc in strada sa vad".

Simtiti ca ati fost mintita?

"Nu consider ca am fost mintita, pana cand nu se face dovada ca am fost mintita".

10:28 - Brailoiu declara inchisa audierea lui Cliseru.

Iata cum s-a desfasurat audierea Sperantei Cliseru:

10:27 - Scantei ii raspunde lui Nicolae, spune ca nu conteaza ca raportul MAI e secretizat, pentru ca exista doua ore avansate in spatiul public de sefii Jandarmeriei si ministrul de Interne Carmen Dan.

Cliseru raspunde: "Eu nu pot decat sa nu confirm cele doua ore si atat".

10:22 - Intervine Serban Nicolae, care a intarziat pana acum.

"Fiind o audiere publica, am vazut tot felul de ineptii in presa, ca am fi blocat audierile dupa care Duhul Sfant sau cineva a dat drumul la audieri, procedural nu s-a blocat niciun fel de audiere, dupa ce toti membrii comisiei citesc raportul inaintat de Ministerul de Interne. E nevoie de alfabetizare, nu de raport ORNISS.

Ce ar trebui sa faca aceasta comisie la acest moment e doar sa verifice raporturile dintre institutii. Sa facem pe detectivii de dragul camerelor de luat vederi e o zona de neseriozitate. Daca incercam sa facem din aceasta comisie o comisie de sueta, mie imi pare rau", spune Nicolae.

10:20 - Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc revine cu intrebari: "Ordinul este acoperit din punct de vedere juridic si cine minte? Cine a fost coordonator?".

PSD vocifereaza: "Aici nu facem ancheta, nu e vorba de mincinosi, ce intrebare e asta?".

"Jandarmeria a actionat in baza legii dumnealor, asa cum au ei procedurile si coordonatorul a fost dl Laurentiu Cazan, eu altceva nu cunosc", raspunde Cliseru.

10:16 - Nicolae Moga de la PSD spune ca in Piata au fost "99% oameni care nu cunosteau legea privind interventia in forta a jandarmilor, desi aveau aceasta obligatie".

"Constat cu nemultumire ca nici dvs n-ati cunoscut bine legea 60, legea functionarii Jandarmeriei si s-a ajuns unde s-a ajuns", spune Moga.

"Multumesc pentru acuzatii inainte de intrebari, o sa va raspund ca va respect framantarile, insa vreau sa va spun ca am convocat organele responsabile de doua ori, ne-am intalnit, am luat toate masurile, cunosc ambele legi foarte bine, stiu sa le aplic si toate atributiile care mi-au fost la indemana le-am utilizat. Ca nu m-au invitat la sedinte sa ii intrebati pe ceilalti", ii raspunde Cliseru.

"Remarc obraznicia dumneavoastra", ii raspunde Moga.

10:09 - Cliseru spune ca legea nu permite mitinguri neautorizate.

"Insa stiti bine ca, de mai bine de un an si jumatate, sunt fel de fel de manifestatii in Piata Victoriei, care sunt numai anuntate, nu si autorizate. Nu pe mine sa ma intrebati cum s-a creat aceasta istorie si cum a fost posibil sa se desfasoare atatea asa-zise adunari neautorizate", spune Cliseru, dupa care le cere senatorilor sa actualizeze Legea adunarilor publice, care nu mai corespunde vremurilor actuale.

10:07 - Senatorul UDMR Attila Laszlo o intreaba de ce se permite ca protestele sa aiba loc fara autorizatie.

10:06 - Senatorii PSD Viorel Salan si Tit Brailoiu incep sa dea ei explicatii despre relatia dintre institutiile implicate si de faptul ca nu era nevoie de aviz juridic pentru ordinul de interventie.

10:05 - Continua sa dea explicatii Speranta Cliseru: "M-am preocupat si eu cu privire la pretentiile protestatarilor, la dorinta lor de a schimba Guvernul si intr-adevar exista o stare de ingrijoare la nivelul tuturor institutiilor implicate.

Am discutat cu sefii structurilor de Jandarmerie, de Politie, dar nu am fost invitata la niciun fel de sedinta si nici nu am participat, deci nu cunosc ce s-a discutat acolo sau daca a avut loc sau nu o astfel de intalnire.

Cu privire la ordinul emis de Jandarmerie, probabil a fost verificat de cei care pot face asta legal din cazul structurilor dumnealor".

10:00 - Brailoiu ii multumeste si o opreste pe Cliseru sa mai raspunda, senatorul PNL Iuliana Scantei ii cere sa o lase sa vorbeasca, Brailoiu o acuza ca face ancheta. Dupa cateva replici in contradictoriu, Cliseru spune ca a avut, totusi, informatii de la Cazan cand i s-a cerut sa semneze ordinul.

09:57 - Brailoiu intervine si cere ca intrebarea sa fie pastrata pentru sefii Jandarmeriei. Speranta Cliseru raspunde.

Ea spune ca cele doua notiuni se completeaza. "Solicitarea a fost facuta de dl Cazan Laurentiu, care nu era la acea ora seful structurii, ci avea in atributiuni asigurarea si mentinerea ordinii publice".

09:55 - Iuliana Scantei (PNL) pune intrebari. Exista o diferenta intre notiunea de ordin de restabilire a ordinii publice si ordin de intereventie in forta? Va rog sa ne reconfirmati ora la care ati aprobat interventia in forta si daca a apartinut comandantului fortelor de jandarmi si daca acesta v-a justificat in vreun fel si v-a mentionat ca aceasta este necesara in raport cu limitele care interzic interventia in forta.

09:49 - Cliseru raspunde. Vorbeste despre legea pe baza careia a fost dat ordinul si ca la nivelul MAI a fost vorba de o confuzie: "Nimeni nu m-a intrebat daca am emis sau nu inainte sa se exprime public. Eu nu am semnat un ordin, am aprobat un ordin emis de Jandarmerie".

"Nu au fost decat solicitari de a semna, nu a incercat cineva sa ma convinga, nu au fost discutii, nu mi s-au dat alte informatii, au fost mai multe solicitari pe parcursul serii", mai spune Speranta Cliseru.

"Nu am participat si nu voi participa niciodata la niciun fel de jocuri politice sau de alta natura, de aceea, probabil ca cel mai bine, in apararea mea, e ca spun intotdeauna adevarul, pentru ca nu ma bazez pe sprijinul nimanui", adauga Cliseru.

Speranta Cliseru vorbeste despre faptul ca protestul s-a desfasurat fara ca un organizator sa-si asume legal raspunderea.

09:48 - Senatorul PNL Iuliana Scantei cere sa se supuna la vot ca prefectul sa raspunda fiecaruia in parte. Se aproba.

09:47 - Fiecare membru pune intrebarile, urmand ca apoi Cliseru sa raspunda in bloc. Primul set de intrebari il pune Nicoleta Pauliuc (PNL) - "In ce masura semnarea ordinului de interventie e acoperit din punct de vedere juridic, avand in vedere ca a fost semnat dupa inceputul interventiei? Care au fost argumentele care v-au convins sa semnati ordinul? De ce ati intrat in acest joc in care toti barbatii s-au ascuns in spatele dvs?".

09:42 - Ordinea de zi a fost aprobata in unanimitate. Incepe audirea prefectului Capitalei, Speranta Cliseru. Brailoiu cere ca intrebarile sa fie concise, astfel incat Cliseru sa poata ajunge la o alta intalnire pe care o are la ora 10:30. De altfel, la acea ora deja trebuie sa inceapa audierea sefilor Jandarmeriei.

09:40 - A inceput sedinta comisiei, presedintele Liviu Tit Brailoiu (PSD) citeste ordinea de zi.

Cum a blocat PSD audierile din Parlament

Amintim ca aceste audieri fusesera programate, initial, pentru 4 septembrie. Programul fusese intocmit, comunicat invitatilor si facut public in mass-media. Prefectul Capitalei, si atunci prima pe lista, confirmase participarea si s-a si prezentat la Parlament, doar ca a fost trimisa acasa.

Senatorul PSD Serban Nicolae a fost cel care a cerut sa fie eliminate de pe ordinea de zi a comisiei audierile. Motivarea sa a fost ca "este lipsa crasa de respect" fata de membrii Comisiei, pentru ca invitatiile nu au fost facute cu aprobarea tuturor membrilor.

Supusa la vot, solicitarea lui Serban Nicolae a avut castig de cauza, avand in vedere ca PSD si ALDE detin majoritatea voturilor.

La acea data, Comisia de aparare din Senat era condusa de liberalul Marcel Vela, insa el a fost schimbat intre timp cu social-democratul Liviu Tit Brailoiu.

Vezi aici cum s-a desfasurat sedinta din 4 septembrie: Jigniri si politica pumnului in gura

Audierea in Parlament a prefectului Capitalei, Speranta Cliseru, a fost si in alte randuri impiedicata de PSD. Pe 27 august, de exemplu, social-democratii nu au asigurat cvorumul necesar pentru ca sedinta sa se poata desfasura.

Intre Carmen Dan, sefii Jandarmeriei si prefectul Capitalei au fost mai multe contraziceri in ce priveste ordinul de interventie in baza caruia jandarmii au primit unda verde sa intre in forta in protestatarii pasnici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Speranta Cliseru audiata comisie aparare Senat, #Serban Nicolae blocheaza audiere Carmen Dan , #protest Diaspora