Departamentul pentru Situatii de Urgenta, mesaj pentru cei expusi la gazele lacrimogene

Miercuri, 15 August 2018, ora 21:34
11548 citiri
Departamentul pentru Situatii de Urgenta, mesaj pentru cei expusi la gazele lacrimogene
Foto: Arhiva Ziare.com

Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU) sustine ca a luat legatura cu producatorii substantelor din compozitia gazelor lacrimogene folosite de jandarmi in 10 august in Piata Victoriei, care au confirmat ca acestea sunt fabricate conform standardelor europene si internationale si ca efectele pe care le au sunt iritarea ochilor, a cailor respiratorii si a pielii, de durata scurta, cu exceptia situatiei in care expunerea este una de lunga durata si, mai ales, daca aceasta are loc intr-un spatiu inchis si nu in aer liber.

DSU spune ca "nu este necesara deplasarea populatiei catre unitatile de primiri urgenta pentru efectuarea unor controale de rutina pentru simplul fapt ca au fost in piata si au fost expuse substantelor lacrimogene, decat in situatia exceptionala in care exista acuze / simptome ingrijoratoare, care necesita consultarea unui medic".

Departamentul pentru Situatii de Urgenta, condus de Raed Arafat, a postat pe Facebook, miercuri seara, un mesaj cu precizari privind efectele pe termen mediu si lung in cazul expunerii la gaze lacrimogene.

DSU spune ca in urma aparitiei unor afirmatii despre efectele pe termen mediu si lung ale gazelor lacrimogene mai multe persoane, ingrijorate pentru sanatatea lor, s-au prezentat la unitatile de primiri urgente pentru a fi consultate de medici, dupa ce au fost prezente in 10 august in Piata Viata Victoriei, la momentul utilizarii substantelor lacrimogene.

"Persoanele care au venit pentru a fi consultate nu prezentau probleme care sa necesite ingrijiri medicale", afirma DSU.

Institutia mentioneaza ca miercuri conducerea DSU a luat legatura cu producatorii substantelor utilizate, care "au confirmat faptul ca substantele indicate sunt fabricate conform standardelor europene si internationale".

De altfe, si Jandarmeria Capitalei a precizat miercuri ca gazele lacrimogene folosite de fortele de ordine provin exclusiv de la producatori autorizati si certificati conform legii, subliniind ca substantele utilizate de catre militarii romani sunt prezente si in dotarea jandarmilor din Europa.

Iata aici mai multe informatii: Jandarmeria Romana, lamuriri privind gazele lacrimogene folosite in timpul protestului diasporei

"De asemenea, fabricantii au subliniat ca astfel de substante, precum O - Chlorobenzylidenenmalonnitrile, cunoscute sub denumirea CS, sunt folosite si de alte forte de ordine din Europa si din lume. In ceea ce priveste efectele pe care le are aceasta substanta asupra corpului uman, ele includ iritarea ochilor, a cailor respiratorii si a pielii, efectele fiind de durata scurta, cu exceptia situatiei in care expunerea este una de lunga durata si, mai ales, daca aceasta are loc intr-un spatiu inchis si nu in aer liber", arata DSU.

Departamentul pentru Situatii de Urgenta mentioneaza ca, potrivit recomandarilor Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, tratamentul expunerii la gazele lacrimogene este unul simptomatic, neexistand medicamente specifice sau antidoturi. Astfel, tratamentul se asigura prin spalarea abundenta a ochilor si a fetei la momentul expunerii si prin tratamente specifice iritarii tegumentelor si a cailor respiratorii, daca aceasta persista.

"In concluzie, nu este necesara deplasarea populatiei catre unitatile de primiri urgenta pentru efectuarea unor controale de rutina pentru simplul fapt ca au fost in piata si au fost expuse substantelor lacrimogene, decat in situatia exceptionala in care exista acuze / simptome ingrijoratoare, care necesita consultarea unui medic", adauga Departamentul pentru Situatii de Urgenta.

Cincizeci de persoane au ajuns la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala in ultimele trei zile, cele mai multe prezentandu-se miercuri, pentru a li se face investigatii dupa ce au inhalat gaz lacrimogen folosit de Jandarmerie la protestul din 10 august, a declarat pentru News.ro purtatorul de cuvant al Spitalului Floreasca, Bogdan Oprita.

Potrivit acestuia, doar in cursul zilei de miercuri s-au prezentat la spital 30 de oameni, iar luni si marti au ajuns alti 20.

Iata aici mai multe detalii: Zeci de persoane s-au prezentat la spital in ultimele zile cu stari de rau din cauza gazelor inhalate in Piata Victoriei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
#DSU efecte gaze lacrimogene, #efecte gaze lacrimogene , #protest Diaspora