Intre disperare, minciuni si manipulare: Cele mai socante declaratii despre 10 august 2018

Sambata, 10 August 2019, ora 14:00
8247 citiri
Intre disperare, minciuni si manipulare: Cele mai socante declaratii despre 10 august 2018
Foto: Arhiva Ziare.com

Mitingul din 10 august 2018 ne-a marcat profund nu doar prin grozavia imaginilor inregistrate, ci si din cauza unor declaratii ale autoritatilor sau participantilor la evenimente, declaratii care au avut un profund impact asupra opiniei publice.

Ziare.com a cules din arhiva cateva dintre afirmatiile care ne-au socat si ne-au ramas intiparite in memorie, declaratii care arata limpede cum au incercat autoritatile si politicienii sa ne minta, sa ne manipuleze sau sa ne induca in eroare, fie pentru a-si scapa pielea, fie pentru a obtine capital politic sau de imagine.

Liviu Dragnea (presedinte al Camerei Deputatilor si lider al PSD - in prezent condamnat si incarcerat la Rahova)

"Noi, pe 10 august, am avut suficiente elemente, sunt suficiente elemente ca sa vorbim de o tentativa de lovitura de stat. Au fost proteste finantate, se pare ca si din extern (...) Eu sunt absolut convins ca saptamana viitoare vor iesi public (dovezile - n.red.) . Eu am auzit ca saptamana viitoare o sa iasa. E mai putin important de unde (am informatiile - n.red.), dar sunt sigur ca vor iesi informatii despre faptul ca s-au finantat aceste proteste, ca au fost organizati tip paramilitar, ca au vrut sa ocupe prin violenta sediul Guvernului si au provocat intruna jandarmii. Astea sunt elemente ale unei tentative de lovituri de stat", a declarat Liviu Dragnea in spetembrie 2018, la o luna de la mitingul Diasporei (mai multe detalii: AICI, AICI sau AICI).

Teoria lui Dragnea nu a fost confirmata de nimic pana la ora actuala si, totusi, premierul Viorica Dancila continua si astazi sa o promoveze. "In momentul in care se forteaza intrarea in Guvernul Romaniei eu cred ca acest lucru seamana cu o lovitura de stat", a declarat Dancila in urma cu doua saptamani.

Potrivit definitiei, o lovitura de stat este o rasturnare brusca si neconstitutionala a puterii legitime a unui stat, impusa prin surpriza de o minoritate, folosind forta.

Victor Ponta (deputat si atunci, si in prezent)

"Eu va spun un lucru: am fost patru ani prim-ministru, stiu foarte bine ca inainte de proteste, si am avut destule proteste, poti sa te organizezi tu, Guvernul, ca sa eviti violentele, motiv pentru care patru ani de zile, desi au fost suficiente proteste in fata Palatului Victoria, nu ati vazut niciun jandarm batut, niciun om batut. Sau poti sa te organizezi ca sa ai violente si le spui jandarmilor 'ia veniti de cinci ori decat ca de obicei si apucati-va...' ca jandarmii fac ce li se da ordin, nu?

Din acest punct de vedere, sunt absolut convins ca s-a dorit sa existe acele violente, evident acele violente au scapat de sub control. Doamna Dancila a fost trimisa in concediu in mod intentionat pentru ca domnul Dragnea cu doamna Carmen Dan sa coordoneze violentele pentru ca apoi sa vina cu minciuna asta cu lovitura de stat", a declarat atunci Victor Ponta. (detalii AICI)

Georgian Enache (purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti si atunci, si in prezent)

"Folosirea fortei este ultima solutie. Au fost folosite substantele iritant-lacrimogene, s-au facut somatii si s-a recurs la ultima solutie, interventia in forta. Daca participantii erau de buna-credinta, nu se mai aflau acolo dupa somatii.

Cand se fac cele 3 somatii si nu eliberezi zona, iti asumi interventia. Este vorba de violenta legitima din partea statului", a fost una dintre declaratiile date intr-o conferinta de presa tinuta a doua zi dupa miting de purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Marius Militaru, si cel al Jandarmeriei Bucuresti, Georgian Enache. (detalii AICI).

Taximetristul turistilor israelieni batuti fara motiv

"Am plecat de la un hotel din Bucuresti, ma duceam spre un club si ne-au oprit jandarmii. Au inceput sa ne bata la intersectia Ion Mihalache cu Banu Manta, fara niciun motiv. Israelienii au precizat ca sunt turisti si tot ii bateau. Nu aveau nicio legatura cu manifestatiile.

Ne-au oprit si ne-au luat la bataie absolut fara nicio explicatie. Va spun sincer eu am fost taximetristul si turistii au fost foarte mult batuti in masina, nu in afara masinii cu pumnii cu bastoanele (...) Ne-au tras afara jos din masina, ne-au incatusat, ne-au batut si incatusat. Cred ca apoi si au dat seama ca au gresit si ne-au lasat in pace, iar dupa 5 minute au plecat. Ne-au controlat in masina, nu au gasit absolut nimic. (...) Ne-au dat drumul, ne-au descatusat si am plecat (...) Nu intelegeam de ce tot dadeau, atat timp cat eu eram pe burta si incatusat, asta e problema pe care nu o inteleg", a declarat Ionut Valeriu Radulescu, soferul turistilor israelieni care au fost loviti in noaptea de 10 august.

Citeste mai multe despre:

Video: Clubul taximetristilor/Facebook

Denis Stelian (protestatar venit din diaspora, dupa ce a dat declaratii in fata procurorilor)

Norica Nicolai (europarlamentar ALDE la momentul declaratiei)

"Se pot face multe cu un calculator. Cred ca imaginile cu jandarmii care lovesc oameni cu mainile ridicate au fost trucate. Si in tarile din UE se actioneaza la fel daca nu se respecta spatiul delimitat de jandarmi. Eu pot sa fiu de acord cu orice, dar nu cu violenta si injuriile aduse oamenilor legii. Nu inteleg de unde atata ura", declara Norica Nicolai la o saptamana de la mitingul Diasporei. (detalii AICI).

In replica, filosoful Mihai Sora (102 ani) i-a transmis Noricai Nicolai ca nu mai suntem in anii '90, ai Mineriadelor, "anii cu televiziunea unica si mincinoasa", ci "astazi avem cu totii telefoane si aparate, imagini si zeci de filme care nu pot fi ascunse, nici falsificate ori distruse" (detalii AICI).

Catalin Radulescu (deputat PSD si atunci, si in prezent)

"Doamne ce huligani! O femeie jandarm batuta cu bestialitate, de 'diaspora' are ficatul rupt, coloana vertebrala fracturata, fracturi multiple. O ordinara de colega deputat PNL, fost presedinte PNL, se intreaba ce costuri au fost pentru gaze lacrimogene. Un presedinte de tara, responsabil atat pentru mortii de la Colectiv, cat si pentru femeia jandarm calcata in picioare, condamna actiunea jandarmeriei. Niste jeguri securiste USR care de luni de zile incita la iesirea in strada si prostul de Orban 'mandolina' cere anchetarea jandarmilor.

Voi, bolnavilor psihici ce reprezentati opozitia, impreuna cu Iohannis in frunte, si cu oamenii din servicii sunteti responsabili, de tot ce se intampla astazi, de violente, de incitarea la violenta, de ce este in Bucuresti, de jandarmii batuti, de spargeri, de distrugeri, de femeia jandarm mutilata pe viata. Veti plati toti, pentru ca de data asta sunteti responsabili de tot. Sunteti responsabili de incercarea de lovitura de stat. (...)

Cati ati fost 20.000, 40.000, 50.000? Nu ne provocati ca venim 1 milion si va calcam in picioare", a scris pe Facebook Catalin Radulescu. (detalii AICI).

Gabriel Zamfir (fost preot, directorul Filarmonicii "Oltenia" si atunci, si in prezent)

"Un mare respect pentru acei jandarmi si macar un glont in cap acelor asa-zise 'mame' care au iesit cu copiii in brate la proteste desi se stia ca nu e un protest pasnic asa cum ar trebui sa fie in democratie. Dar deh nu avem aceeasi definitie pentru 'democratie'", a scris pe Facebook Gabriel Zamfir. (detalii AICI).

Ca urmare a reactiilor publice, Zamfir si-a cerut scuze, dar a refuzat sa demisioneze, ramanand in functie pana in ziua de azi. Recent, presa locala l-a prezentat dand declaratii muzicale pentru "dusmani".

Nicolae Bacalbasa (deputat PSD si atunci, si in prezent)

"Eu stiu, de exemplu, ca de patru luni se desfasoara niste demonstratii la frontiera dintre Gaza si statul Israel, frontiera fiind un zid inalt de opt metri de beton si granicerii israelieni pana acum, in patru luni, au impuscat 171 de persoane si au ranit cateva mii. Nu am vazut o reactie violenta, deci zicandu-se ca se incalca legi acolo", a declarat Nicolae Bacalbasa, apreciind ca in cazul jandarmilor a fost "poate un exces de violenta, care e perfect explicabil din punct de vedere uman, cand s-a incercat linsarea a doi dintre colegii lor" (informatie care nu s-a adeverit ulterior, n.red.), in schimb toti protestatarii "care au depus plangeri ar trebui imediat sanctionati".

Tot Bacalbasa a sustinut ca "prezenta masiva a serviciilor straine care erau in concurenta a dus la evitarea victimelor umane in acel camp tactic". (detalii AICI).

"Domnul Bacalbasa ii insulta cu afirmatiile sale si pe protestatarii romani pasnici care au fost prezenti in Piata Victoriei, asociindu-i cu teroristii Hamas", a reactionat la scurt timp Ambasada Israelului.

Varujan Vosganian (vicepresedinte ALDE si deputat)

"Am participat la numeroase mitinguri in anii '90. Protestam impotriva unor alegeri incorecte si a ascensiunii nelegitime a Frontului Salvarii Nationale. Protestele noastre erau promonarhice, antiprezidentiale, antiguvernamentale. Noi nu ne-am intrecut in obcenitati, nu am proferat amenintari cu moartea, nu am aruncat cu pietre in oamenii de ordine si cu cutii de vopsea in sedii de partid, nu ne-am adus copiii sa joace sotron pe fete de oameni si sa asculte tot felul de blestematii strigate de parintii lor, nu am cantat cantece despre pusti Kalasnikov si cocktailuri Molotov, nu am urinat pe gardurile partidelor", a scris atunci pe Facebook deputatul ALDE (detalii AICI).

Eugen Teodorovici (ministrul Finantelor, si atunci, si in prezent)

"Daca ministrul de Finante sau Guvernul aplica o masura care este contrara interesului unor anumite companii din Romania si din lume, cine poate sa creada ca acele companii nu vor avea un interes sa aduca in strada cativa instigatori, cu potentialul financiar pe care il au si nu numai, pentru a instiga, pentru a crea o problema falsa?", a declarat Eugen Teodorovici. (detalii AICI)

Colonelul Catalin Paraschiv (seful Brigazii Speciale a Jandarmeriei Romane si atunci, si in prezent)

"Pe momentul intoarcerii, s-au primit doua informatii: una transmisa de structurile de cercetare din piata care au transmis clar ca jandarmii sunt atacati, ca sunt la pamant, sunt calcati in picioare, doi oameni sunt omorati. Informatia asa a fost, probabil ca ei se refereau..., dupa aceea am vazut si eu imaginile la televizor cu acea fata si cu acel baiat (...)

Simultan, din dispecerat ni s-a transmis ca pe televiziuni sunt imagini cu doi jandarmi intinsi la pamant care sunt calcati pe cap. In clipa aceea, comandantul actiunii a luat decizia ca efectivele brigazii speciale sa actioneze pe directia Springtime", a declarat seful Brigazii speciale, supranumit (fantoma alba) . (citeste si Primele declaratii ale barbatului in alb de la proteste: Toata piata a inceput un atac masiv asupra fortelor de ordine).

Aurelian Badulescu (viceprimar al Capitalei si atunci, si in prezent)

"Din pacate, trebuie sa intelegeti ca nu a existat un centru de comanda, a existat o incapere unde reprezentantul Prefecturii (Speranta Cliseru - n.red.) impreuna cu reprezentantul administratiei publice din acea zi, resectiv subsemnatul, care avea delegate atributiunile primarului, a trebuit sa luam masuri care prevedeau modul de administrare al orasului in situatii de criza.

Avand in vedere datele si informatiile care existau la acea data si anume faptul ca urmau sa existe violente, date pe care le aveam din exploatarea surselor deschise, din mesajele subliminale pe care le trimiteau pe conturile de Facebook agitatorii si initiatorii acestui miting neautorizat, am luat masurile care se dispuneau", a declarat Aurelian Badulescu, dupa ce a fost audiat de procurori. (detalii AICI).

Lia Olguta Vasilescu (ministrul Muncii, in prezent deputat PSD)

"Ca neamt, sa vorbesti de gazare, trebuie sa ai mult curaj", a declarat Lia Olguta Vasilescu la doua saptamani de la miting, intr-o interventie telefonica la Romania TV. (detalii AICI).

Reactia social-democratei (trimitere la al doilea Razboi Mondial) fusese generata de urmatoarea declaratie a presedintelui Klaus Iohannis: "Faptul ca Guvernul PSD a gazat si a batut romanii mi se pare incalificabil, inadmisibil, din orice punct de vedere".

USR a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), dar Consiliul nu a putut lua o decizie, desi a trecut un an de atunci. Presedintele CNCD, Csaba Asztalos, ne-a explicat ca s-a dat un vot pe aceasta sesizare, dar scorul a fost 4-4 neputandu-se lua o decizie. Prin urmare, votul va fi reluat dupa ce Parlamentul va reveni in activitate (in septembrie) si va numi al 9-lea membru in consiliu.

Laurentiu Cazan (coordonatorul actiunilor brutale ale Jandarmeriei in seara de 10 august - in prezent adjunct la Jandarmeria Bucuresti)

"Daca maine ar fi 10 august, as proceda la fel. Categoric (...) Daca au fost persoane care au suferit in mod gratuit (care nu au participat efectiv la instigari) in urma interventiei, mi-am cerut scuze", a sustinut maiorul Cazan in septembrie 2018, la o luna de la mitingul Diasporei, in fata jurnalistilor de la Parchetul General, dupa ce a fost audiat aproape 20 de minute de procurori in calitate de suspect.

Laurentiu Cazan este cercetat de procurorii militari pentru patru infractiuni: abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva in forma continuata, participatie improprie la fals intelectual, participatie improprie la uz de fals. (detalii AICI).

Asteptam informatii, poze, filmari de la locurile unde protestati in amintirea manifestatiei de la Bucuresti reprimata brutal de autoritati, in 10 august 2018. Va rugam sa le trimiteti pe adresa de mail redactia@ziare.com, mentionand locul si ora la care au fost facute. Echipa Ziare.com va va tine la curent cu tot ce se intampla in ziua de 10 august 2019.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#declaratii socante protest 10 august , #protest Diaspora