Jandarmii prezinta armele si munitia folosite la protestul din 10 august. Jurnalistii "gazati" au inceput sa tuseasca in timpul demonstratiei

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 20 August 2018, ora 10:29
12956 citiri
Jandarmii prezinta armele si munitia folosite la protestul din 10 august. Jurnalistii "gazati" au inceput sa tuseasca in timpul demonstratiei
Foto: Ziare.com

Jandarmii au prezentat luni armele si munitia folosite in timpul interventiei din Piata Victoriei, la protestul diasporei din 10 august. Un subofiter a aratat in poligonul Jandarmeriei cum functioneaza armamentul si a insistat ca gazele sunt neletale, inofensive si se trag la unghi de 60 de grade.

Alexandru Dinica, subofiter tehnic principal, le-a spus jurnalistilor carana care a fost prezentata pe retelele de socializare de catre un protestatarnu putea fi provocata de un tub de munitie al jandarmeriei.

"Acea urma nu este lasata de armamentul neletal, folosit de trupele de jandarmi. Deci uitati-va care este diametrul aici si ce rana avea acel om pe picior. Capace negre nu ramane de la nimic, scumpa mea doamna. Asta este toata munitia pe care noi o folosim la misiunile de restabilire." - a spus jandarmul.

Intrebat daca si lovirea protestatarilor pasnici cu bastoanele poate fi justificata de jandarmerie, Dinica a evitat sa dea un raspuns clar.

"Toate materialele pe care vi le-am prezentat - grenada de mana corp cauciuc, arma lansator calibru 38 si pulverizatorul de gaze lacrimogene de 7 litri, cu o raza de dispersie mai mare decat spray-ul individual de mana, toate au aceeasi concentratie, dar difera litrajul - sunt neletale si sunt certificate de toate organizatiile si comisiile in drept. O parte din munitii nu sunt de productie romaneasca. Grenada este de productie romaneasca, este facuta la Mija (Uzina Mecanica Mija, Dambovita - n.r.) . Loviturile de 38 sunt fabricate in Italia. Ca eu sa pot sa o aduc din Italia sa o folosesc, imi trebuie certificate din toate tarile prin care tranziteaza munitia pana sa ajunga la mine. Nefiind atestata si omologata, nu i se permite accesul in tara respectiva", a precizat Dinica.

Jandarmii fac demonstratii cu armamentul in poligon.

Foto: Ziare.com

Foto: Realitatea TV

Foto: Antena3 TV

In cadrul demonstratiei, au fost prezentate elemente din dotarea Jandarmeriei folosite la misiunile de restabilire a ordinii publice.

"Grenada de mana - corp cauciuc, compusa din corpul propriu-zis, care este dintr-un cauciuc moale, nu este rigid; la interior, un tub de carton pentru dirijarea focosului. Se monteaza prin infiletare. Inauntru, in afara de acel tub de carton, avem o pudra de talc amestecata cu o pulbere de gaz lacrimogen. In momentul exploziei, corpul de cauciuc se rupe si pulberea este degajata in atmosfera. Este neletala, nu provoaca vatamari letale. In continuare, avem lovitura de calibru 38, cu gaz iritant lacrimogen. Se lanseaza din arma lansator, cu care nu se trage lovitura directa. De asemenea, este neletala. Concentratia de gaz este aceeasi ca la grenada corp-cauciuc si ca la pulverizatorul de capacitate marita. Doar ca, diferenta dintre ele, lovitura care pleaca din corpul cartus este incandescenta la momentul parasirii armei. In clipa in care ajunge in contact cu solul, emana vaporii de gaz. Se trage in sus, intre 45 si 60 de grade. Nu se foloseste lovitura directa, pentru ca nu are eficacitate. De asemenea, tot pentru lovituri calibru 38, avem lansator multiplu cu sase lovituri. Trecem la pulverizatorul de capacitate marita, are o capacitate de sapte litri de substanta activa, concentratie de 1%", a aratat subofiterul.

"Folosesc acest material de interventie de 27 de ani. Am trecut prin multe interventii, mineriade, mitinguri, soferi, FNI. Eu nu port masca de gaze. Niciodata.

Sunt subofiter tehnic, am fost operativ o perioada, dupa care m-am retras, ii lasam pe cei mai tineri. Cum va spuneam, tot ce v-am prezentat este neletal si nu cauzeaza pagube. Acum, vedeti, Bunutul (Dumnezeu-n.red.) a facut sa bata vantul spre noi", a spus subofiterul.

Ultima fraza a fost la adresa jurnalistilor care incepusera sa tuseasca in timpul demonstratiei.

Foto: Realitatea TV

Evenimentul de azi vine dupa ce ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat ca a solicitat conducerii Jandarmeriei sa organizeze in perioada urmatoare o demonstratie privind modul de folosire si efectele gazelor iritant-lacrimogene si a precizat ca din raportul MAI asupra evenimentelor din Piata Victoriei din 10 august nu reiese ca participantii care au fost expusi la gazele folosite de jandarmi ar putea sa suporte consecinte de natura medicala.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#jandarmi demonstratie, #jandarmi munitia, #jandarmi armament, #gaze , #protest Diaspora