Ziare.com

Miscarea sociala a diasporei romanesti: cat si ce putem cere romanilor din afara, care vin sa protesteze acasa? - Interviu

de Magda Gradinaru
Vineri, 10 August 2018, ora 09:51

   

Miscarea sociala a diasporei romanesti: cat si ce putem cere romanilor din afara, care vin sa protesteze acasa? - Interviu
Sa fii roman in diaspora inseamna sa fii atasat de tara si sa vrei sa contribui, atat cat poti, la rezolvarea problemelor din tara. Este motivul pentru care romanii care au plecat de acasa, pentru a-si face un rost in afara granitelor, se intorc, vineri, la Bucuresti, la un protest istoric macar ca miza si la care vor sa scandeze ca sunt pregatiti sa se intoarca si sa puna umarul la construirea unei tari "ca afara".

Despre miza acestei intoarceri acasa, pentru o zi de protest, a romanilor care s-au disipat in alte tari, cele in care au reusit sa isi gaseasca nu doar o slujba, ci si un sistem social si civic din care au avut de invatat, am vorbit cu sociologul Dumitru Sandu.

De ce vin romanii din diaspora sa protesteze umar la umar cu romanii din tara? Vor ei sa se intoarca acasa? Se va schimba Romania odata cu aceasta solidarizare unica, in numele aceleiasi tari pe care o reclama impreuna toti cei care nu se lasa amagiti de o guvernare mediocra?

Ce s-a schimbat in diaspora romaneasca in trei decenii de postcomunism, fata de cum arata diaspora formata in jurul celor alungati din tara, in anii grei ai comunsimului?

Sunt intrebari la care Dumitru Sandu a raspuns, in interviu acordat Ziare.com.

Ce inseamna diaspora? Orice roman care emigreaza intra el in "diaspora" sau e ceva mai mult decat atat?

Un membru al diasporei nu este nici mai mult, nici mai putin decat un emigrant sau urmas de emigrant. Este un anume fel de a fi emigrant sau urmas de emigrant. Se manifesta ca membru al diasporei prin modul in care se raporteaza la tara de origine.

Cum? Prin mentinerea unor legaturi multiple, unele de mare intensitate, cu tara locurilor natale. Emigrantul devine membru al unei diaspore, romanesti in cazul de fata, prin atasament fata de tara de origine, dar si prin interesul pentru a contribui, cat si cum se poate, la rezolvarea problemelor pe care "cei de acasa" le au.

Altfel spus, o diaspora este o comunitate transnationala formata din emigranti sau urmasi de emigranti care pastreaza puternice legaturi cu tara de origine. Acesta este nucleul tare al definitiei (Pentru cei interesati de detalii, poate fi utila cartea lui Robert Cohen, 2008, Global Diasporas, Routledge, larg circulata in domeniu).

Comunitatile din diaspora, in sensul mentionat, sunt departe de a fi omogene. Intre ele sau in interiorul aceleiasi diaspore apar diferentieri legate de perioada de plecare din tara de origine, motivatia dominanta a plecarii, ocuparea, gradul de integrare in asociatiile specifice diasporei, gradul de implicare in actiunile colective ale acesteia etc. Conceptul nu este unul foarte precis.

Dimpotriva, are granite conceptuale imprecise, a parcurs un drum semantic lung, de la exodul evreilor, la colonizari, emigrare pentru munca etc.

Am accentuat aici asupra sensului adecvat in discutia de fata. Sunt si alte sensuri care se activeaza in functie de domeniul de analiza. In demografie, spre exemplu, se face frecvent echivalarea intre multimea emigrantilor dintr-o anume tara si diaspora tarii respective, ca origine a emigrarii.

Despre diaspora romaneasca s-a vorbit prima oara in comunism, cu referire mai ales la comunitatea din Paris, cea configurata in jurul unor figuri emblematice: Monica Lovinescu si Virgul Ierunca, cu emisiunile lor de la Europa Libera, Emil Cioran, Mircea Eliade. Cum arata astazi aceasta diaspora, care sunt diferentele?

Distinctia intre vechea si noua diaspora romaneasca este utila. Emigrarea din perioada comunista a fost una motivata, in esenta, prin dorinta de iesire din spatiul totalitar al comunismului pentru a trai in lumi de democratie si economie de piata. Emigrarea post-decembrista, de dupa 1989, a fost, predominant, una pentru munca in strainatate.

In anii '90, insa, au continuat sa existe plecari definitive sau pe perioada indeterminate, motivate politic. Valul de violente asociate cu mineriadele, spre exemplu, a generat astfel de emigrari. In fine, desi mai greu de marcat cu precizie, la nivelul noii diaspore, de dupa 1989, se poate distinge intre plecarile motivate aproape exclusiv economic (1990-2010/2011) si cele cu motivatie cumulativa (legata de locuri de munca si venituri, dar si de modul deficitar de functionare a institutiilor publice din Romania).

Diaspora perioadei comuniste a fost una motivata, dupa cum spuneam, politic. Cea de dupa 1989, lasand, deocamdata, la o parte diferentele pe subperioade, a fost una preponderent economica. Identificarile de spatiu public pentru aceasta din urma sunt legate mai ales de tara in care se afla - Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Statele Unite, Canada etc.

Incep sa apara si identificari ale diasporei romanesti legate de spatiile profesionale - medici, cercetatori etc. Aceste specificari ocupationale ale diasporei sunt, insa, mai putin frecvente.

Se mai fac alte specificari si cu referire la calea mediatica de structurare a diasporei (pentru "diaspora online", spre exemplu, Ruxandra Trandafoiu, 2013, Diaspora Online, Berghahn).

Dupa 1990, nu s-a mai vorbit, in discursul public, in cel cultural, despre diaspora. Au fost romani care au plecat dupa mineriade, de pilda, sau romani care au plecat sa studieze, sa faca cercetare sau pur si simplu sa traiasca in alt spatiu cultural. A fost, mai apoi, asa-numitul fenomen al "capsunarilor". Dar in aceste cazuri nu se vorbea despre diaspora. Ce lipsea acestor romani plecati pentru a fi o diaspora?

Intrebati, inteleg, de ce despre emigrantii din perioada mineriadelor, despre asa-zisii capsunari sau chiar despre studentii plecati la studii, dupa 1990, nu s-a vorbit ca despre membri ai comunitatilor din diaspora. Intrebarea este un bun prilej de a introduce in discutie inca o caracteristica definitorie a disaporei, a diferentei dintre acest ultim concept si cel de "populatie de emigranti".

O multime de emigranti dintr-o aceeasi tara de origine castiga caracteristici de diaspora, pe masura ce se structureaza in mai mare masura prin asociatii si cultura de comunitate transnationala. Principiul este valabil nu numai pentru romanii care au plecat din tara dupa 1989, ci si pentru emigrantii din alte tari. Revin la detalii de raspuns pentru intrebarea dumneavoastra.

Ori de cate ori in spatiul media din Romania referirea s-a facut la categorii particulare de emigranti - "badante" (femei angajate pentru ingrijirea batranilor in gospodariile din Italia) constructori, medici, studenti etc - raportarea predominanta era una ocupationala si prin luarea in consideratie a motivatiilor aferente plecarilor pe culoarele profesionale respective.

In momentul in care aceleasi categorii ocupationale de emigranti, dar si altele sunt considerate din perspectiva votului, asocierii la protestele din tara sau la alte aspecte relevante, direct sau indirect, pentru calitatea lor de cetateni romani, desemnarea se face tot mai mult in termeni de diaspora. In incheierea raspunsului la aceasta intrebare notez explicit ca "emigranti" si "diaspora" desemneaza perspective diferite asupra celor plecati din tara si asupra urmasilor lor aflati inca in strainatate.

In primul caz, referitor la emigranti, accentul se pune pe schimbarea de domiciliu sau de rezidenta obisnuita in afara tarii si pe carecteristicile lor individuale. In cel de-al doilea caz, al diasporei, desemnarea se face mai ales cu referire la caracteristici ale comunitatii, asociate cu atasamenul la tara de origine.

In ultimii ani s-a acutizat acest fenomen al emigrarii. A fost facuta chiar o comparatie cu Siria, tara aflata in razboi. A reaparut in discursul public acest concept al diasporei, iar momentul a coincis cumva cu alegerile prezidentiale din 2009. Ce s-a modificat atunci?

Comparatia cu diaspora siriana este menita sa atraga atentia asupra numarului mare de romani plecati in strainatate, comparabil cu cel pentru o societate aflata in razboi.

Este un altfel de mod a spune ca desi Romania nu este o tara in razboi, numarul si ritmul plecarilor, aduse de saracia relativa in context european si de proasta organizare din tara, duc la fenomene de emigrare ca si cum tara ar fi in razboi. Si, din acest punct de vedere, comparatia este corecta. Trebuie adaugat, insa, imediat, ca analogia nu trebuie dusa la extrem si e bine sa apelam la indicatori de diagnosticare corecta.

In acest sens as aminti numai ca ritmul plecarilor din Romania s-a redus dupa 2010. Ceea ce s-a accentuat, insa, dupa anul 2010, este intensitatea plecarilor in randul tinerilor.

Revenind la cea de-a doua parte a intrebarii dumneavoastra referitoare la contextul 2009 ca mediu de (re) lansare a conceptului de diaspora in spatiul public romanesc. Greu de pus pe seama unui anume an accentuarea raportarii la emigrarea romaneasca in calitate de diaspora.

As prefera sa ma refer la trei procese majore care au contribuit la accentuarea perceptiei publice a emigrantilor in calitate de membri ai unei diaspore. In primul rand este vorba de saltul numeric major: cresterea cea mai puternica a numarului de emigranti din Romania, pe perioada indefinita, a avut loc in perioada 2002-2010. In al doilea rand este vorba de procesul electoral. Sistematic, incepand din 2004, votul romanilor din strainatate a fost in favoarea candidatilor de dreapta. Nemultumirile lor legate de modul de organizare a votului in strainatate au contribuit, de asemenea, la accentuare unei perceptii de comunitate nemultumita de politicienii de la putere.

Cel de-al treilea proces care a contribuit la afirmarea emigrantilor in calitate de comunitate structurata ca diaspora a fost cel de asociere la miscarile de strada din Romania. Exemplar este cazul sincronizarilor cu protestele din marile orase ale Romaniei de la inceputul anului 2017.

Suntem in fata acestui protest din 10 august, asumat ca fiind un protest al diasporei, dar acasa. E pentru prima data cand romanii din afara nu protesteaza acolo unde traiesc ei cotidian, ci vin in tara pentru asta. Ce inseamna asta, in termenii relatiei cu tara? A aparut zilele acestea chiar si un soi de "cetatenie" speciala - romanilor din afara li se spune "diasporeni".

Trecerea de la proteste ale comunitatilor din diaspora in tarile unde se afla, dar cu referire la situatia din Romania, la protestul de acasa, din 10 august, este o schimbare majora. Nu intru aici in detalii. Incerc, insa, punctarea unor aspecte esentiale. Avem de-a face, clar, cu o miscare sociala de nemultumire in legatura cu modul in care functioneaza institutii importante ale societatii romanesti, cu guvern si parlament la varf. Protestul in tara al diasporei este o noutate. Linia pe care vine, insa, nu este noua.

Miscarea sociala din 10 august, de la Bucuresti, este continuare a ceea ce au inceput marile orase din tara, tineretul din aceste orase, in special, in ianuarie-februarie 2017. Ideea ca sute de mii de oameni pot fi manipulati sau ca nu inteleg ce face guvernul sau nu mai stiu ce comisie parlamentara este pura fantezie ideologica, tentativa de a iesi din spatiul de dialog necesar intre decidentii politici si protestatari.

Recursul la o miscare sociala de amploarea celei in desfasurare la Bucuresti, incepand din 10 august, argumenteaza din plin ideea ca diaporei romanesti ii pasa foarte mult de tara de origine. Fara prea multe vorbe, dar prin participarea la miting, comunitatile din diaspora vor sa dea un semnal si in legatura cu mult discutata chestiune a revenirii in tara: "multi dintre noi am vrea sa revenim acasa dar pentru asta este necesar ca tara sa fie alta, ca afara; sigur ca vrem locuri de munca si salarii decente dar si institutii pe masura celor pe care le vedem in tarile unde ne aflam".

Am fost martorii unei "dezbateri" sau mai bine-zis a unei dispute despre calitatea romanilor din diaspora. Sunt acesti romani, din punct de vedere socio-demografic, altfel decat tara?

Cele aproape patru milioane de romani din strainatate reprezinta, in principal, Romania tanara, creativa, un imens stoc de capital uman, social si cultural. Reprezinta ceea ce ar putea fi cea mai importanta resursa de dezvoltare a tarii. Desigur, nu la modul neconditionat. Romanii din diaspora ar putea contribui substantial la relansarea cresterii economice si la modernizarea tarii daca si numai daca cei care conduc acum tara ar sti sa si-i apropie, sa ii respecte, sa ii transforme in parteneri in luarea deciziilor majore. A respecta, spre exemplu, inseamna si a nu mai tot amana solutiile legislative pentru votul electronic, a schimba modul actual de reprezentare a diasporei in parlamentul Romaniei dupa o norma care sa nu faca din membri diasporei cetateni de mana a doua.

Tot acest potential imens de dezvoltare pe care il reprezinta o buna parte a diasporei decurge nu numai din caracteristicile demografice de varsta, educatie scolara si calificare profesionala. Ar fi o imensa eroare ignorarea a tot ceea ce au invatat acesti oameni in strainatate in domeniul ocupational si civic. Romania are nevoie de toate aceste castiguri, inclusiv de cultura critica institutionala pe care au asimilat-o.

Ce putem si ce nu ii putem cere diasporei, in termeni de asteptari?

Nu i se poate cere diasporei sa accepte ca in Romania nu poti avea institutii democratice si performante ca in multe din tarile Uniunii Europene. Nu i se poate justifica proasta organizare (mai mult sau mai putin premeditata) a alegerilor in strainatate.

Nu pot fi convinsi oamenii sa revina in tara, daca nu ai crestere economica sustenabila, daca numai maresti salariile in spitale, dar echiparea acestora este de mult depasita, daca organizezi serviciile de sanatate si de ingrijire a copiilor astfel incat sa ai cea mai mare rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana. Si exemplele pot continua.

Daca procedezi ca unul dintre actualii ministri ai tarii si afirmi ca protestatarii din diaspora ar putea sa critice cel mult serviciile consulare, dar nu vezi alte revendicari care ar mai putea fi formulate de ei, atunci dai intrega masura a incapacitatii sau lipsei de vointa politica de a rezolva probleme pe care le semnaleaza miscarea sociala a diasporei.

Va arata insa Romania diferit in 11 august? Va fi speranta colectiva altfel gestionata?

Problemele majore ale unei tari blocate in politicianism si organizare clientelara nu pot fi rezolvate intr-o zi. Gandirea colectiva critica si miscarile sociale democratice sunt necesare si pot contribui substantial la rezolvarea problemelor pe care le are societatea romaneasca. Sinergia intre protestele si dezbaterile sustinute de Romania de acasa si cea din strainatate, venita sau nu la mitingul din 10 august de la Bucuresti constituie, iarasi, un semnal pozitiv pe lungul drum al revenirii la "directia buna".


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre diaspora protest emigrare
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7684 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
43 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

psd vs diaspora prin cultura unui intelectual corect si neimplicat!

A vedea si interpreta corect dincolo de aparente era candva apanajul intelectualitatii; acum a devenit doar exprimarea, banala la unii si arzatoare la altii a unui sentiment.
DS vorbeste corect de parca ar citi despre diaspora romaneasca generata de RO psd.. si totusi realitatea ramane la fel de obscura in urma acestui interviu ca si "grija" neostoita a partidului stat de a dubla pensiile!
Adevarul, pana la urma, unde este ? mai intereseaza pe cineva ce se intampla real cu aceasta frumoasa si bogata tara, candva, acum populata corespunzator de Dumnezeu ?
Desteapta-te Romane, desprinde-te de iluzii, aparente si marete impliniri ssocialist ddemocrate, ca inca nu e tarziu..

 
 

 

Diaspora e o bucata din Romania imprastiata pe tot mapamondul.

E o parte din cultura romana insamintata in mijlocul altor culturi. Vorbim romaneste, gindim romaneste, muncim romaneste. Ne inchinam romaneste, traim romaneste. Sfintim locul in care ne aflam. Si va iubim pe toti, mai mult decit va puteti inchipui. Doamne ajuta!

 

"Vorbim romaneste, gindim romaneste, muncim romaneste......"

Zii ragneo pa'n la capat: cersim romaneste, ciordim romaneste, violam si talharim romaneste, dam la gingie romaneste e.t.c. Sa nu spui ca psdstii diasporeni fac de astea ca nu te crede nimeni.

 

Opozitia incearca sa se conecteze la diaspora! Dupa ce romanii din

..tara i-au citit si nu ii mai aleg speranta lor se leaga de cei din departare, ramasi in cliseele basiste!

USR va face un miting maine! Multumeste celor care ii ajuta sa fie mai multi de 5%! A incercat si PNL sa se "conecteze" la diasporeni dar acoperitii au iesit la tv si i-a dat peste deste! "Poate doar Ioannel sa iasa in Piata cu geaca rosie! Doar el!"

 

Ce faci ma trolule? Ai si inceput cu agiatia? Vino in strada

ca sa te predam autoritatilor, jivina @cucurunshpan.

diaspora

am vazut o masina de anglia cu drapelul tricolor agatat in bat de 3 metri .... oare lo fi tinut copilul in dinti din anglia pana in bucuresti ?? sau sta ciolos la vama si le da steaguriile pe gratis pentru filmari si pozat ??? multi care cred in mos craciun pe aici

Diaspora ar fi onorata daca presedintele Romaniei, pe care

l-au plebiscitat, ar veni sa le spuna bine ati venit!
Desigur, Diaspora intelege care sunt uzantele diplomatice si limitele functiei prezidentiale, dar... la eveniment major al Centenarului, Unirea intre Romania si Diaspora sa, poate ca s'ar cuveni si o exceptie !!!

Diaspora isi iubeste tara si presedintele, dar detesta guvernul si parlamentul mafiot. Aici lucrurile nu pot fi mai clare!

Ramane ca romanii din tara sa fie (sau nu) de acord cu acest punct de vedere.
A Mai Ramas doar o noapte ca sa va hotarati !
Ne vedem maine in strada ;)))

Johannis, un Președinte "inalt ca plopul și

niciodată ca bradul". Ca bradul și un Președinte cu adevărat capabil poate fi numai un roman get- beget, pe care-l avem și va trebui să-l alegem pentru ca Romania să renască și să fie cu adevărat a romanilor!

 

"Romanii din tara i-au citit"? Vorbesti de hotii psdisti/alde

dar si pnl. Multi dintre Romanii din tara se zbat in lipsuri si mizerie chiar, mascate este adevarat, iar multi dintre ei, fara cele 4 miliarde pe care diaspora le trimite in tara multi ar trai sub limita subzistentei.

He, he, dacă ar munci romanul de afară ca aolo

unde s-a dus să munceacă, de voie - de nevoie, sau gonit de Băsescu și alții asemenea, care in loc să fac aici un mediu social, politic și economic primitor, ăncurajator și concurenția, le-a spus sec: "dacă nu vă convine, plecați!" și ei au plecat, dar Băsescu a mai rămas 5 ani Președinte și tot n-a plecat...Cu cei 4 000 000 de diasporeni și fără Președinți ca Băsescu, sigur am fi fost de mult "o țară ca afară", dacă Iliescu nu preda economia și Băsescu flota. Normal că unii sunt săraci de-i doare burta, cand la masă nu mai poate fi "nici o masă fără pește!"

"2-10, 2-10, domnu Rares! Trecem cu cele 14 masini prin comuna

..Prislop, iesiti cu steagurile?"
"Sigur, suntem cu 10 steaguri pe marginea soselei, va asteptam! E si baiatul care filmeaza cu telefonul sa va dam la tv de o mie de ori zilnic!"

 
 

 

@Tttt fraierul

ai auzit de programul Thor , sau de onion ??? ce adresa de ip vrei din australia ,romania ,sua ,argentina de ori unde spune-mi si vei avea .poti face inconjurul lumii pana gasesti ce vrei

Domnule Dumitru Sandu, faceti afirmatii hazardate.

"Un membru al diasporei nu este nici mai mult, nici mai putin decat un emigrant sau urmas de emigrant."

Absolut fals!!!

Eu nu sunt nici emigrant, nici urmas de emigrant.
Sunt un REFUGIAT POLITIC.

Dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana am acceptat sa renunt la acest statut si sa imi redobandesc nationalitatea romana, ridicata de catre comunisti!
Intre timp aveam deja nationalitatea statului de refugiu, ceea ce nu m-a tulburat foarte mult.

Diaspora nu este alcatuita numai de emigartia cu caracter economic, de orgine recenta. Ea este alcatuita de romani care au fost OBLIGATI sa se protejeze, sa abandoneze TOT si sa isi fac o viata in alta parte.

UBI BENE IBI PATRIA!

Atasamentul la tara-mama nu este conditionat de un pasaport romanesc, in cele mai multe cazuri ale Diasporei. Motivele noastre sunt un pic mai complexe decat obtinerea unui salariu decent in Occident.

Aceasta Diaspora este cea care va lasa in urma ei ceea ce au lasat predecesorii nostri in urma cu 100-75-50 de ani! Suntem mandri de aceasta mostenire pe care vi-o lasam, nu prin noi insine, cat prin copiii si copiii copiilor nostri!

Exista o confuzie intre Diaspora si Emigratie. Sunt doua lucruri diferite. Cu siguranta de valoare egala, dar diferite. Noi am invatat sa respectam munca cinstita, oricare ar fi ea! Lenea, chiulul, hotia si smecheria nu fac parte din valorile noastre. Noua nu ne da NIMENI NIMIC pe gratis!

Tot ce avem si vom avea este construit cu doua maini si un cap!

Diaspora = Romania de maine, cea la care aspirati cu totii!
Luati-va tara inapoi, faceti din ea o gradina inflorita, un rai pentru toti!
Asta doreste Diaspora sa va transmita!
Dumnezeu va da, dar nu va baga si in buzunar !!!

 
 

 

Un om care se zbate

Si reuseste sa iasa, sa se desprinda din mocirla morala ce a acaparat Romania de 70 de ani, nu e un tradator. Poate nu e un erou al neamului, ca n-a reusit de unul singur sa distruga toate lighioanele si lipitorile de pe lighioanele ce se scalda in mocirla asta. Cei ce se lafaie, cei ce sug la cei ce se scalda in mocirla, astia sint niste tradatori. Si nu ma refer doar la clasa politica, ci ma gondesc la cei ce se complac cu sistemul pentru ca au o pensie speciala. Ma gindesc la nataraii care stau cu tigarea in coltul gurii si sticla de bere in mina la birtul satului privind la altii cum le scot noroiul din curte la inundatii. La multi care se cred romani verzi numai pentru faptul ca-si screm opiniile pe un ordinator crezindu-se profeti, profesori, vechituri, sau mai stiu eu ce greuceni de calibru.

Ce vorbesti tu de tradare? In ce fel a tradat

omul acesta Romania. V-a lasat pe voi in urma nu tara, iar asta nu se cheama tradare, asta inseamna sa ai demnitatea sa nu vrei sa slujesti niste hoti criminali.

Domnul Sandu ar trebui sa conduca un studiu serios inainte

de a-si oferi comentariile pe acest subiect. Multi dintre cei care sintem cetateni ai altor tari am ajuns acolo ca refugiati politici. Iar cauzele plecarii multora dintre cei care in aparenta au plecat din motive economice sint tot politice, pilaria, hotia, si coruptia clasei politice dublate de o administratie clientelara care serveste ctatenii in functie de apartenenta politica si sociala iar nu pe merit. Adaugati distrugerea invatamintului, dezastrele din sanatate si transporturi, si tabloul este complet. Diaspora exista in numarul in care exista din cauze politicienilor care au tinut cu dintii de sistemul pcr de dinainte de '89.

Daca citesti cu atentie interviul...

...omul a spus ca inainte de'89 cei care scapau din tara, aveau statut de refugiat politic, dar el s-a axat pe emigratia recenta, cea mai masiva din ultimul secol. Ca nu prea multi romani puteau fugi din lagarul comunist, multi au murit sau au fost prinsi, in incercarea de a scapa.

Gambino 03:09 TU care susti un RRom Manelist sa distruga o

tara ești un "MARE EROU"!!
Bravo BA...așa sa stea scris si pe crucea ta!!

Intamplarea face sa fim contemporanii

unui moment singular si emotionant.

A moment like this
Some peopel wait a lifetime.

Romanii de afara isi dau mana cu cei de acasa,precum crengile copacilor unei alei,aratand,pur si simplu,ca le pasa.
Oare a mai avut loc,istoric vorbind,o astfel de intamplare?
Cu atat mai de neinteles gandurile unor aserviti ai puterii,desfasurand o gama larga a denigrarii,gramada asta de sentimente negative care,stim bine,se intorc impotriva celui care le emite.
Fara perdea,nu este vizibil cat de multa incompetenta,rea vointa si neadevar propaga actuala Guvernare?
Cum sa aperi niste hoti?
Nu stiu daca maine vor fi o suta,o mie ,zece mii de romani prezenti la miting.
Si nici nu are importanta!
Va ramane ziua cand romanii si-au dat mana.
Doamne ajuta!

 

Nu se intoarce nimic

Impotriva lichelelor. Lichele s-au nascut, lichele mor. Daca miine s-ar rasturna ordinea (mai exact, dezordinea) lucrurilor), lichelele isi vor etala "meritele" la aceasta rasturnare si vor supravietui. Asta-i crucea neamului romanesc. Nu reusim sa vedem si sa stirpim lichelele. De la Bastos incoace sloganul etern: "vom face o lume noua... nu voua!".
Cit scriu cuvintele astea un roman isi face numele sonor pe mapamond. Simona o bate pe Venus. Romanii exista si supravietuiesc prin individualitati.
Regret ca n-am plecat mai devreme.

Ina ai reusit sa pui pe acest forum un mesaj minunat!

un mesaj minunat de unitate si reflecie ( in parag de centenar)a timpurilor prezente si trecute . Este un mesaj pozitiv de la inceput pina la sfrsit si sper sa inspire de a fi mai buni uni cu alti si sa intelegem si sa ne ridicam momentului care se intimpla in fata ochilor nostri .(seize the moment!).
Fiecare dintre noi intelgem clar momentu istoric 1918 dar ore reusim sa intelgem sau cuntifica ce a fost in sufletele marete acelor omeni cit de mult siau dorit unirea si au trait momentul uni cu ochii dar forte multi cu inima .Reflecia a mea la momentul 1918 ma gaseste coplesit de emoti si forte mic .

MugurDEfluier@ Ina scrie foarte des mesaj minunat!

Cine citeste si si GANDESTE are numai de invatat de la Ina!
de la mine 5+5***** pentru Ina.

@ina18, eu sunt unul dintre copacii care a ales să rămană aici

Analogia cu "...aleia..." in care "copacii" iși unesc crengile nu are cum să fie reală, oricat ne-am dori-o și eu și tu. Să fim realiști, "copacii din diaspora", dacă ar fi pe "aleile" noastre, nu ar putea fi decat intr-un ghiveci, fapt ce inseamnă că demult nu se mai hrănesc cu seva pămantului romanesc. Recunosc, este o problemă și ne va ceea mari probleme, pană ne vom hrăni toți din pămantul romanesc. Așa se face că cel cu plăcuțele s-a dovedit, săracul de el, numai un "mercenar politic", mințind și manipuland in toată manifestarea sa, ca intr-un sfarșit, fără nici un pică de jenă, să ne spună, tot vorbind singur, ca o "buruiană in ghiveci" - "V-am trezit", noi, fiind numai atenți să nu mai punem botul ca in 1989 și după aceea.

Nea Iancule imi pare rau ca trebuie sa-ti spun

Nu exista padure fara uscaturi. Iar tu esti una dintre ele. Daca nu ai inteles mesajul Suedez nu ai nici o sansa sa intelegi mesajul Inei.
Nu-i nimic. Mai incearca.

"Daca nu ai inteles mesajul Suedez ......."

Lasa nene Iancule, nu fii suparat, nu-i un capat de tara daca n-ai inteles mesajul Suedez.

Bine ca Minolta l-a inteles perfect de-l viseaza si noaptea'n somn. Tocmai ce a terminat anu asta Academia de Limbi cu specializarea in mesaje suedeze. La mesaje frantuzesti a bicat anu trecut cu brio!

getlostshorty

I-mi pare rau ca nu am reusit sa prind sau dau la oparte negativismul de pe acest forum si sa remarc mai devreme cometrile Ina18 .Mesajul ei ma ridicat atit de sus incit nu mai indrasnec sa adaug nimic .Este perfect.!!
Asi aveam multe de spus lui Gambino dar ma abtin

 

Cand a venit timpul să facem "o țară ca afară", unii au plecat afară

Azi veniți cu pretenția de a da jos Guvernul și Parlamentul și a face loc pentru pretenția ca un Președinte ce s-a dovedit, mai mult ca oricare că "impăratul este gol" și dacă ar fi numai atat, de a a avea "guvernul lui. Odată uns ca Președinte nu a făcut altceva decat să se opună luptei pentru o guvernare, cat de cat romanească. Văzand că nu mai poate păcăli pe romanii rămași acasă, Johannis, in loc să-și dea demisia, a găsit ca soluție să se folosească de o parte din diaspora romanească, care ca și cu Băsescu s-au lăsat ușor păcăliți pentru al susține. Dacă mai sunteți catuși de puțini romani, fiți atenți să nu ne aduceți in situația de a sta cu Johannis cat am stat cu Băsescu. Vor fi ani pierduți, dar și mai dezastroși pentru Romania Romanilor. Eu asta simt și asta spun. Stați de vorbă cu fiecare roman, cat mai simplu și nu mai ascultați pe cei care cred că manipuland și folosind diaspora vor mai putea reveni la putere. Faptul că folosesc ca soluția "lovitura de stat" prin forța străzii, este tocmai faptul că noi romanii nu-i mai vrem nici pe PNL, așa cum nu-i mai vrem nici pe PSD. Romanii rămași au suportat multe, dar au invățat și multe și sunt destul de aproape de un spirit revoluționar, destul de dezvoltat ca să poată să-și ea țara in bună grijă, pentru a putea fi cu adevărat stapani, increzători și siguri pe viitorul lor. Au ales calea democratică pentru a veni la putere. Se caută om cu om și potrivit pentru a construi și dezvolta o ADEVĂRATĂ ALTERNATIVĂ POLITICĂ, O ADEVĂRATĂ ECHIPĂ, cu oameni potriviți și competenți, cu stofă de oameni politici și de stat, care iubesc pe toți romanii, Romania și sunt in stare și capabili, dar și hotărați a unii pe toți romanii, ca impreună să facem din PATRIA NOASTRĂ-ROMÂNIA, mai mult decat o "țară ca afară" - să arate ceea ce este - GRĂDINA MAICII DOMNULUI. Toate acestea le putem face noi romanii, prin noi inșine și pentru noi inșine, așa după cum va trebui să ne alegem un PRREȘEDINTE DE-AL NOSTRU și o conducere cu adevărat romanească, singura in stare să trăiască și să dea viață valorilor romanești, pe care fiecare in parte trebuie să le dăm viață și să le apăr, toți, ca un cor, ca un singur glas-romanesc și european.

Numai uniți și impreună, vom face Romaniua Bună!

 

Iancugheorghe, tu gandesti asa cum se gandea pe timpul

domniilor fanariote.Ataci pe nedrept pe Presedintele tarii, Klaus Ioannis, pe motiv ca este de etnie germana.Uiti sa spui ca regii germani ne-au facut Romania Mare,uiti sa spui ca sasii de pe teritoriul Romaniei, in anul 1918 au semnat alaturi de romani actul unirii Transilvaniei cu celalalte provincii romanesti. Shalom

Marine, Bunul Dumnezeu ne-a făcut pe noi romanii,

neam intre neamuri și ne-a dat in dar nouă acest teritoriu, numit azi Romania, Dacia de odinioară, pentru a avea unde să trăim bine și să fim măreți și pe cat duce acest pămant, ca patrie a noastră. Oricine a dorit să vină și să fie un bun cetățean roman, să trăiască aici, impreună cu noi, a fost și va fi bine primit, așa cum nici unde nu este posibil, asta și datorită că ca romanul nu-i nici unul, mai ales in acest sens. O țară pentru a putea fi condusă bine și pentru a arăta ceea ce Bunul Dumnezeu a lăsat să fie, Romania - Grădina Maicii Domnului, pentru ca toți romanii să poată fi demni, mandri și prosperi, este musai să aibă la dispoziție soluții naționale, fapt ce poate fi generat și pus in practică numai de un Peședinte Get-beget și oameni politici asemenea. Un Președinte ca Johannis, chiar dacă ar vrea nu ar putea fi un bun naționalist, pentru că nu-i fiu de dac și nici dacă ar fi el vrea să fie neamț și e treaba lui. Să considerăm că este de bună credință, deși nu putem să trecem așa ușor peste asta...(se comportă așa, tocmai că a acceptat să facă jocul unor păpușari ai momentului). Nu poate fi mai mult decat un bun patriot, fapt ce nu-i permită să simtă, să genereze și să pună in practică soluții naționale, azi, din nefericire și din aceste cauze, fiind singurele soluții pentru a ne salva ca neam și țară. Asta este datoria și misiunea tuturor adevăraților romani
Cat despre faptul că unul sau altul, unii sau alții "ne-au ridicat", să ne cu iertare, dar nu i-a chemat nimeni dintre noi, "dintre cei nealterați", pentru a fi regi, națiuni salvatoare sau chia Președinți...Alții, străini de Romania și de romani, de cu totul alte interese, antiromanești, au vrut asta și asta peste vrerea noastră. Pot ințelege că unul sau altul dintre ai noștri nu pot fi oameni ănalți de stat și sfat, dar asta nu inseamnă că nu avem. Ba din contră, avem destui și mai buni ca ei. Vorba Elenei Udrea, și consimt, de departe ar fi fost un mult mai bun Președinte dacă se mărita de virgină cu "un roman ca bradul" și făcea politică "la umbra stejarilor patriei" și nu "sub umbra lui Băsescu".

Credeam ca Romania Tare a disparut

Odata cu VC Tudor.
Unde-ti este indemnul: "noi cu noi... prin noi..." ceva cu noi? Cum spuneam mai sus "vom face o lume noua..."
Ai aparut sa-ti faci campanie. Simti in urina ca poate e momentu'. Altfel esti invizibil... copacule!

Gandesc ca VLAD ȚEPEȘ...

Diasporeni și suaținătorii lor din țară, vă propun după miting, că n-o să fie nici un "maidan" (nu vrea poporul și nu poate fi nu poate fi tarăt in așa ceva), să ne intalnim pe ogoare, pe șantiere, in fabrici și uzine, in institute, că avem treabă multă și să nu uităm de eficiență, de productivitatea muncii, de țară de, de neam, ca să facem din Romania Noastră, cel puțin "o țară ca afară"!

Noi, cu noi!

Jos pălăria pentru diasporă

Jos pălăria pentru diasporă și pentru cei din țară care vor fi la miting .Noi ceilalți care nu vom merge la miting in nemernicia noastră vom vota in continuare cu psd ca niște proști.

 

la fel ca in balada Mioritzei

in varianta hip-hop

Pentru MINONA și MARIN. Comparați notele!

Cu siguranță este o măsură bună, mai ales că am scris lucruri "dure". Mai uitați-vă și la punctajul de la comentariul despre a munci ca afară și veți ințelege și mai bine, cine este "uscătură" sau trantore...

 

Cind era de facut o tara ca afara

Cel ce vrea sa moara sarac s-a bazat pe voturile "celor ce traiesc din munca cinstita". D-aia au plecat multi afara.
Ca or fi vrut multi romani sa traiasca din munca cinstita, dar nu toti au fost si sint in stare. Unii fac politica ca sa traiasca "bine", altii, si-s multi, inca sufera de boli vechi, balcanice, bizantine, si foarte multi au ramas cu nostalgiile trecutului sau sint hraniti cu sloganele trecutului.
Dai inainte cu "stejarii" si cu romanii verzi, cind stii prea bine ca trestiile supravietuiesc furtunii, sau... vinzatorilor de cherestea. Intre timp, cei ce au ramas in tara incercind sa traiasca din munca cinstita, cauta muncitori din alte colturi de lume. Urmeaza imigratie masiva in Romania.

*** psd

*** psd si sustinatorilor !!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor