Presa straina, despre protestele din Romania

Sambata, 11 August 2018, ora 08:25
15679 citiri
Presa straina, despre protestele din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Presa straina a relatat pe larg despre protestul de pe 10 august, din Piata Victoriei, initiat de romanii din diaspora, la care s-au strans peste 100.000 de oameni nemultumiti de guvernarea PSD-ALDE. Jurnalistii straini au scris atat despre nemultumirile protestatarilor, cat si despre confruntarile violente cu fortele de ordine, soldate cu peste 400 de raniti.

"Protestul a fost organizat de romani care lucreaza in strainatate, suparati pe ceea ce ei numesc coruptia din tara, salariile mici si incercarile PSD de a slabi sistemul judiciar intr-o tara care are deja unele dintre cele mai mari probleme cu coruptia din UE.

Parte dintre protestatari au incercat sa rupa cordoane de jandarmi, iar altii au aruncat cu sticle, pietre si alte obiecte in fortele de ordine. Oamenii legii au declarat ca in piata, la protest, exista 'agitatori'. Pe masura ce protestele au continuat, in noapte, fortele de ordine au folosit un tun cu apa si tot mai multe gaze lacrimogene", scrie agentia Reuters.

Aceeasi sursa aminteste ca:

"Pe retelele de socializare au aparut imagini cu oameni ai legii care bat protestatari non-violenti, care stateau cu mainile ridicate. Peste 400 de oameni au avut nevoie de ingrijiri medicale".

Agentia de presa aminteste si faptul ca presedintele Klaus Iohannis a condamnat public violentele fortelor de ordine.

"Confruntari cu politia, gaze lacrimogene si sloganuri impotriva Guvernului. Toate s-au intamplat la Bucuresti, unde s-a desfasurat - asa cum se anunta de luni bune - un protest de proportii al cetatenilor intorsi in tara in vacanta din august ca sa protesteze impotriva coruptiei", scrie cotidianul italian La Republica.

Publicatia scrie si ca la protest au luat parte nu doar romani veniti din diaspora, ci si intelectuali, bloggeri si alte figuri ale vietii publice care traiesc in tara. De asemenea, jurnalistii italieni amintesc faptul ca doar o mica parte a protestatarilor a incercat sa rupa un cordon de jandarmi, inca din cursul dupa-amiezii, moment in care jandarmii au inceput sa dea cu gaze lacrimogene. Ulterior, mai informeaza jurnalistii italieni, confruntarile dintre unii protestatari si fortele de ordine au devenit violente.

"Romanii plecati in strainatate s-au intors la Bucuresti ca sa protesteze alaturi de mii de compatrioti, impotriva coruptiei din tara si a ceea ce ei numesc incercari de slabire a sistemului judiciat din tara lor. (...) Protestatarii erau erau nemultumiti din cauza mai multor tentative de slabire a sistemului judiciar si dezincriminarea unor fapte de coruptie

Cei mai multi dintre cei care au cerut demisia Guvernului PSD au fost pasnici", scrie Euronews.

Publicatia aminteste insa si despre agitatori si despre faptul ca in seara zilei de 10 august in Piata Victoriei, fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene.

Citeste aici si alte reactii ale presei straine la protestele de la Bucuresti, de pe 10 august.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#protest diaspora 10 august, #protest Piata Victoriei diaspora, #protest jandarmi gaze lacrimogene violenta , #protest Diaspora