PES va discuta problema excluderii PSD din familia partidelor socialiste europene, la cererea Diasporei

Joi, 30 August 2018, ora 13:18
15725 citiri
PES va discuta problema excluderii PSD din familia partidelor socialiste europene, la cererea Diasporei
Foto: Arhiva Ziare.com

La aproape trei saptamani de la protestul diasporei marcat de interventia dura a fortelor de ordine impotriva manifestantilor pasnici, romanii stabiliti in strainatate continua lupta pentru tara lor.

Dana Hering si Emil Stefan Ghibu, doi romani stabiliti in Suedia care au participat la mitingul diasporei din 10 august, au avut, miercuri, o intrevedere cu Inga Naslund, responsabila Partidului Social Democrat din Suedia pe problemele din estul Europei, la sediul formatiunii.

In cadrul intalnirii s-a discutat despre mitingul din 10 august, iar Dana Hering spune ca Inga Naslund i-a dat asigurari ca problema excluderii va fi discutata in prima reuniune a Partidului Socialistilor Europeni (PES).

"Am discutat despre mitingul din 10 august, despre traiectoria iliberala concretizata in abuzurile puterii de la Bucuresti si am predat o scrisoare adresata liderului partidului, actualul prim ministru Stefan Lovfen, in care prezentam faptele grave petrecute in seara de vineri (10 august - n.red.) si cerem excluderea PSD din familia partidelor socialiste europene.

Scrisoarea a fost semnata de participanti din Stockholm la protestul diasporei, cu care am format zilele trecute asociatia Intresseforeningen for Rumaner i Sverige. Am atasat scrisorii un stick cu filmari si imagini ale represiunii brutale din timpul protestului.

Asa cum ne asteptam, politicienii suedezi sunt la curent cu situatia politica din Romania si am primit asigurari ca problema excluderii va fi discutata in prima sedinta PES, avand in vedere diferentele flagrante intre valorile si ideologia consacrate, declaratiile liderilor socialisti romani si actiunile lor, in fapt", a scris Dana Hering pe pagina ei de Facebook.

In plus, aceasta a anuntat ca in septembrie se va desfasura un seminar al social democratilor suedezi pe aceasta tema si ca va cere si excluderea ALDE din familia europeana.

"De asemenea, in luna septembrie va avea loc un seminar al social democratilor suedezi pe aceasta tema, derapajele puterii politice din Romania, care ii ingrijoreaza pe social-democrati si consecintele acestora la nivel european si al Suediei, membru EU, la care suntem invitati sa vorbim despre situatia politica din tara noastra.

Vreau sa le multumesc celor de la Socialdemokraterna pentru disponibilitatea, rapiditatea si timpul oferit, in conditiile in care sunt extrem de ocupati, pe ultima suta de metri, inaintea alegerilor parlamentare din Suedia, care vor avea loc saptamana viitoare.

Vom repeta aceeasi actiune si la sediul partidelor Folkpartiet si Centerpartiet, membre in familia europeana a partidelor liberale, pentru a cere, de asemenea, excluderea ALDE in contextul sprijinului neconditionat pe care acestia il ofera PSD, girandu-i actiunile si fortand justitia, in cadrul coalitiei de guvernare", a mai notat Dana Hering.

Acelasi demers si in Danemarca

De altfel, si romanii stabiliti in Danemarca au avut un demers asemanator. Comunitatea romanilor din Danemarca, reprezentata de George Forlafu, a trimis o scrisoare deschisa catre partidul social-democrat din Danemarca prin care cereau ajutorul ca PSD sa fie exclus din PES.

"Raspunsul din partea social-democratilor din Danemarca a venit prin intermediul lui Orla Hav, parlamentar danez si unul din liderii partidului social democrat din Danemarca. Orla este membru cu vechime al partidului (inca din anul 1965) . Printre altele, acesta a spus ca social-democratii au primit scrisoarea si ca au discutat problema", a scris cu cateva zile in urma pe pagina sa de Facebook George Forlafu.

Iata raspunsul primit de la Orla Hav:

"Noi am discutat aceasta problema in grupul liderilor partidului si suntem foarte ingrijorati despre ce vedem si auzim despre Romania. Vom ridica aceasta problema in cadrul PES, care mai apoi poate decide excluderea partidului (n.r. PSD).

Principiile esentiale ale miscarii social-democrate sunt: Justitie sociala si democratie. O conditie prealabila pentru a face parte din miscarea social-democrata este ca, in practica, aceste doua principii de baza sa fie respectate.

In prezent observam ca Partidul Social Democrat din Romania nu se afla in pas cu acestea.

Liderul partidului (n.r. Liviu Dragnea) este condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru abuz de putere.

Partidul (n.r. PSD) incearca sa eludeze justitia si ignora principiile de baza social-democrate prin folosirea majoritatii sale in parlament pentru a legaliza ilegalitatea.

Speranta noastra este spre un partid social democrat autentic care sa dezvolte Romania in Europa".

In plus, o delegatie a comunitatii Rezist Zurich a fost, marti, in Parlamentul Elvetian, unde s-a discutat despre "abuzurile guvernantilor" din timpul protestului diasporei, desfasurat in Piata Victoriei, in 10 august, dar si despre "importanta sustinerii mass-mediei independente din Romania".

Iata aici mai multe detalii: Situatia din Romania, discutata in Parlamentul Elvetian: Abuzurile din 10 august si intensificarea stirilor false

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#PSD exclus PES , #protest Diaspora