Asociatiile de magistrati: Presedintii tribunalelor si curtilor de apel reprezinta 0,8% din numarul procurorilor si judecatorilor

Luni, 11 Martie 2019, ora 13:22
4764 citiri
Asociatiile de magistrati: Presedintii tribunalelor si curtilor de apel reprezinta 0,8% din numarul procurorilor si judecatorilor
Foto: Emanual Titus Iliesi/Mediafax/Hepta.ro

Delimitarea de proteste a unui numar de 31 de presedinti sau vicepresedinti de curti de apel, respectiv 30 de presedinti sau vicepresedinti de tribunale, reprezentand 1,3% din judecatorii din Romania, respectiv 0,8% din magistratii romani, fara a avea mandate de reprezentare din partea colegilor lor, constituie un demers insignifiant, fara influenta asupra majoritatii judecatorilor si procurorilor din Romania.

Aceasta este reactia a trei asociatii de magistrati dupa ce mai multi vicepresedinti si presedinti de tribunale si curti de apel au trimis o scrisoare catre Sectia pentru judecatori din CSM in care se delimiteaza de protestele magistratilor.

Detalii aici: Sefii a 14 din cele 15 curti de apel din Romania se delimiteaza de protestele magistratilor

Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania", Asociatia "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor" si Asociatia "Initiativa pentru Justitie" reitereaza faptul ca modificarile aduse OUG nr. 7/2019 prin OUG nr.12/2019 ignora voturile a mii de magistrati, exprimate in cadrul adunarilor generale ale instantelor judecatoresti si parchetelor, se arata intr-un comunicat de presa remis, luni, Ziare.com.

Magistratii ar fi votat in sensul luarii de masuri pozitive de natura legislativa sau administrativa in scopul suspendarii imediate a punerii in aplicare a dispozitiilor din Legile Justitiei si ordonantele de urgenta subsecvente criticate de Comisia de la Venetia, Comisia Europeana si GRECO, precum si revizuirea acestor acte normative, dupa o reala consultare a sistemului judiciar.

"Lipsa unui dialog real cu judecatorii si procurorii a determinat mii de magistrati sa protesteze sub diverse forme, de la suspendarea sedintelor de judecata si pana la iesirea pe treptele instantelor si parchetelor, intr-un demers nemaiintalnit in sistemul judiciar si care va continua in acelasi ritm si zilele viitoare, libertatea de exprimare a magistratilor romani neputand fi ingradita arbitrar", arata sursa citata.

Seful instantei are "rol administrativ"

Potrivit comunicatului, opinia unui presedinte de instanta, care are rol exclusiv administrativ, nu are o valoare mai mare decat opinia unui simplu judecator, intre ei neexistand subordonare ierarhica.

"Ne intrebam retoric ce solutie intrezaresc si ce anume au intreprins in acest sens acesti judecatori cu functii de conducere sau Consiliul Superior al Magistraturii in contextul in care Guvernul nu a tinut seama nici macar de mandatul de negociere dat presedintelui CSM, introducand texte noi prin O.U.G. nr.12/2019, nesupuse avizarii CSM sau dezbaterii magistratilor?", adauga magistratii.

Potrivit comunicatului, adoptarea unor ordonante de urgenta ale Guvernului cu privire la sistemul judiciar, fara respectarea unor rigori minime de transparenta decizionala si fara consultarea reala si efectiva a corpului magistratilor, este contrara angajamentelor internationale ale statului roman si a fost dezaprobata de Comisia de la Venetia, Comisia Europeana, Parlamentul European, GRECO, numeroase asociatii ale judecatorilor si procurorilor din Europa, dar si de majoritatea covarsitoare a corpului magistratilor romani.

Solicitarile

Starea de protest din magistratura poate inceta atunci cand se va dovedi diligenta in punerea in aplicare a recomandarilor entitatilor internationale precizate anterior, respectiv, atunci cand Guvernul Romaniei:

- Va elimina limitarile adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecatorilor si procurorilor,

- Va abroga dispozitiile referitoare la infiintarea Sectiei speciale pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati,

- Va renunta imediat si pe termen lung la dispozitiile care prevad dublarea perioadei de pregatire in cadrul Institutului National al Magistraturii si la cele care elimina meritocratia in magistratura, "promovarea efectiva la instantele si parchetele superioare, dar si promovarea in functii de conducere urmand a se face numai pe baza meritocratice, fara interviuri formale, inclusiv si mai ales la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu tragerea la sorti a tuturor membrilor comisiilor de concurs, iar nu numirea lor directa de Sectia pentru judecatori a CSM."

I.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#proteste magistrati, #FJR proteste, #sefi instante proteste , #proteste magistrati