Procuror: O lege injusta, nedreapta, nu este lege. Magistratii au obligatia sa apere sistemul judiciar

Luni, 04 Martie 2019, ora 16:29
5108 citiri
Procuror: O lege injusta, nedreapta, nu este lege. Magistratii au obligatia sa apere sistemul judiciar
Foto: captura video Monitorul de Botosani

Magistratii trebuie sa aplice legea, dar si legiuitorul are obligatia sa dea legi juste, prin urmare, atunci cand legiuitorul isi incalca flagrant obligatia, judecatorii si procurorii sunt datori sa semnaleze acest lucru, explica procurorul Nicoleta Arpinte (foto dreapta).

"Fiecare percepe diferit ceea ce se intampla si reactioneaza in functie de cat de implicat si de curajos este. Unii, posibil sa nu realizeze pericolul, altii nu se simt afectati, desi toti romanii vor fi afectati, cand nu mai exista stat de drept, iar justitia devine o anexa a puterii.

Cei care se considera magistrati adevarati isi amintesc faptul ca au jurat sa apere Constitutia si legile tarii. Chiar articolul 7 din Codul deontologic al magistratilor spune clar - 'judecatorii si procurorii au indatorirea sa promoveze suprematia legii, statul de drept si sa apere drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor'.

Intr-adevar, magistratii nu au voie sa faca politica, dar ceea ce facem noi nu este politica. Iar atunci cand sistemul judiciar este dat peste cap, intr-un mod brutal, avem obligatia sa-l aparam. Cetatenii Romaniei merita o justitie dreapta, corecta (...)

Exista principiul latin 'Lex injusta non est lex', adica o lege injusta, nedreapta, nu este lege. Da, noi avem obligatia sa aplicam legea, dar si legiuitorul are obligatia sa dea legi juste. Or, cand legiuitorul incalca flagrant aceasta obligatie, noi suntem datori sa semnalam", a declarat, intr-un interviu acordat Monitorul de Botosani, Nicoleta Arpinte, prim procuror la Parchetul Dorohoi.

Aceasta critica vehement sectia de investigare a magistratilor si spune ca in ceea ce priveste raspunderea acestora "a existat si exista foarte multa dezinformare".

"Raspunderea magistratilor - penala, contraventionala, materiala, disciplinara - exista si pana acum. Orice magistrat care comitea o infractiune era trimis in judecata si condamnat (...) Daca acea sectie speciala nu va fi desfiintata, va deveni un instrument de presiune si control al magistratilor, chiar un instrument de eliminare din magistratura.

In OUG 7/2019, mai exista o prevedere otravita, care prevede ca modalitate de excludere din magistratura neindeplinirea conditiei de buna reputatie. Ce inseamna buna reputatie, nu stie nimeni, pentru ca nu exista niciun fel de criterii de stabilire. Este o prevedere perfecta pentru epurari politice, iar sectia speciala este arma perfecta pentru ca un magistrat sa ofere o anumita solutie intr-un dosar, nu pentru a face fata dreptului si a restabili ordinea de drept", a mai spus procurorul.

In context, Nicoleta Arpinte a amintit ca s-a incercat de mult timp un dialog cu Ministerul Justitiei, fara succes insa.

"S-a incercat inca de anul trecut, cand peste 1.000 de magistrati i-au solicitat ministrului o intalnire, insa cererea a fost ignorata complet, ca si cum nici nu am fi existat. S-a mers intotdeauna ca un tanc rusesc, fara sa se tina cont de nimeni. Nici macar in prezent nu a avut loc vreun dialog cu asociatiile de magistrati cu adevarat reprezentative (...)

Pana acum, am tot formulat memorandumuri, scrisori deschise, etc., pentru a trage semnale in spatiul public, dar fara niciun rezultat. S-au ignorat si protestele societatii civile, care a primit gaze si tunuri cu apa. S-au ignorat apelurile Parlamentului European, recomandarile Comisiei de la Venetia, ale Comisiei Europene, ale grupului de state GRECO (anticoruptie), toate recomandarile din raportul MCV, ale tuturor", a subliniat aceasta.

Procurorul spune ca "solutia ar fi desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie".

"Noi mai avem o lista de revendicari, printre care respectarea recomandarilor Comisiei de la Venetia, a recomandarilor din raportul MCV, recomandarilor GRECO, suplimentarea si ocuparea schemelor de personal, pentru ca se darama peste noi fisetele cu dosare, finantarea si dotarea parchetelor si instantelor, pentru ca in unele instante din tara ieseau gandaci si soareci de printre dosare", a enumerat procurorul.

Luni, Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta care modifica OUG7 si care prevede, printre altele, eliminarea posibilitatii de excludere din magistratura a procurorilor si judecatorilor pe motiv de neindeplinire a conditiei bunei reputatii.

Citeste mai multe despre: Sefa CSM a explicat ce contine proiectul de modificare a OUG 7 si cum s-a desfasurat intalnirea cu premierul Dancila.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#magistrati proteste aparare justitie, #sectie investigare magistrati , #proteste magistrati