Toti pentru Justitie! "Regimul actual evolueaza galopant spre autoritarism, trecand peste orice ca sa isi impuna vointa"

Joi, 14 Martie 2019, ora 10:17
6271 citiri
Toti pentru Justitie! "Regimul actual evolueaza galopant spre autoritarism, trecand peste orice ca sa isi impuna vointa"
Foto: Facebook / Declic

Regimul Dragnea evolueaza galopant spre autoritarism si exista temerea legitima ca actuala putere va incerca "absolut orice, inclusiv manipularea si falsificarea alegerilor", spune istoricul literar Alexandru Calinescu, unul dintre initiatorii "Apelului membrilor comunitatii academice din Iasi" la implicare civica.

Reamintim ca joi, incepand cu ora 12:00, semnatarii apelului participa in fata Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi la o manifestare publica pentru sustinerea statului de drept, se arata pe pagina de Facebook special dedicata evenimentului.

Citeste mai multe despre Studentii si profesorii ies in strada si fac apel la cetateni: Aparati democratia si valorile europene!

Intrebat cum isi explica faptul ca sunt, totusi, putini cei care s-au alaturat acestui demers si, mai mult, nu e nici macar unul de la Facultatea de Drept a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", unde rector este chiar ministrul Justitiei, Tudorel Toader, Alexandru Calinescu a spus ca lista s-a mai lungit intre timp si "poate ca nu au vazut toti apelul".

"Dar, intr-adevar, este de mirare ca nu sunt mai multi semnatari. E limpede, totusi, ca acolo, la Facultatea de Drept, e un blocaj care se datoreaza cu siguranta dlui Tudorel Toader. Colegii domniei sale de la facultate nu isi asuma o pozitie, din pacate", a subliniat acesta.

"Multi si-au pierdut speranta"

Pe de alta parte, si reactia societatii la ceea ce se intampla cu sistemul de justitie este una destul de slaba. Daca atunci cand s-a dat OUG 13 au fost sute de mii de oameni in strada, acum ies tot mai putini si din ce in ce mai rar, desi efectele OUG 7 sunt cel putin la fel de grave. Si-au pierdut cetatenii speranta? Nu le mai pasa? S-au lasat cumparati de Guvernul Dancila? Nu inteleg ce se intampla?

"Ati enumerat o buna parte din explicatii", ne-a raspuns prof. Calinescu.

"In primul rand, e vorba despre un fenomen de uzura. De la marile manifestatii care au avut loc la inceputul anului 2017 treptat, treptat, numarul protestatarilor a scazut. A intervenit uzura.

Apoi, e si fenomenul de descurajare, intr-adevar. Multi si-au pierdut speranta, au vazut ca, in ciuda protestelor, a reactiilor care au venit pe OUG 7 din partea corpului magistratilor, guvernarea actuala isi vede inainte de-ale ei si trece peste orice, face in asa fel incat sa isi impuna vointa. E limpede ca suntem intr-un regim care evolueaza galopant spre autoritarism.

De asta am lansat si noi apelul respectiv, pentru ca momentul e unul important. Corpurile sociale, intelectualii, actorii, magistratii, profesorii, daca inmultesc luarile de pozitii, e totusi un semnal pe care societatea nu poate sa nu il inregistreze si sa reactioneze. Altceva, nu stiu, din pacate. Daca as avea o solutie miracol, v-as spune-o, dar nu o am. Situatia e grea, e rea", a subliniat acesta.

Pe de alta parte, actuala Putere de la Bucuresti nu este deloc impresionata nici macar de criticile venite din partea partenerilor europeni, asa cum se intampla acum cativa ani, cand tot PSD era la putere.

"Si la Bruxelles au alte probleme, mai presante. Nici Uniunea Europeana nu trece prin cel mai fericit moment al existentei ei, departe de asa ceva. Conjunctura e de asa natura incat occidentalii au alte probleme ardente in momentul de fata si, intr-adevar, nu mai reactioneaza cum s-a intamplat in alte ocazii.

Dar si atunci cand apar astfel de semnale, care sunt foarte clare, Puterea actuala nu tine cont de ele. Pur si simplu, le trateaza cu un dispret ciocoiesc si practica un discurs pervers, nationalist, care gadila orgoliile 'patriotice' ale unor parti ale populatiei", a comentat Alexandru Calinescu.

"Vor incerca manipularea si falsificarea alegerilor"

Intrebat daca regimul Dragnea ar putea sa pice in mod democratic la vot sau daca nu cumva exista riscul fraudarii alegerilor parlamentare de la sfarsitul anului viitor, acesta a raspuns: "Intr-adevar, exista aceasta temere, care e legitima, fiindca ei vor incerca absolut orice, inclusiv manipularea si falsificarea alegerilor".

"Testul de la europarlamentare e foarte important. Sa vedem ce se va intampla pe 26 mai. Eu trag nadejde ca, totusi, rezultatul va fi incurajator, dar in acelasi timp trebuie prudenta, fiindca vedem retorica pe care o foloseste PSD acum, discursurile de o violenta ingrozitoare, ale lui Dragnea.

Ei vor distrugere, pur si simplu, vor sa anihileze complet Opozitia si au spus acest lucru in diferite variante: Cine nu e PSD-ist nu e roman, Romania e PSD, PSD e Romania si doar PSD-istii sunt romani. Cam la asta se rezuma filosofia (ce cuvant folosesc, ce ironie!) acestui partid", a avertizat Alexandru Calinescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#apel Iasi proteste magistrati, #apel comunitate academica Iasi proteste , #proteste magistrati