Magistratii romani protesteaza in fata Palatului de Justitie din Bruxelles. Ce au discutat cu Timmermans (Video)

Joi, 04 Aprilie 2019, ora 15:28
13840 citiri
Magistratii romani protesteaza in fata Palatului de Justitie din Bruxelles. Ce au discutat cu Timmermans (Video)
Foto: Facebook/ AMASP (captura)

Zeci de magistratii romani protesteaza joi in fata Palatului de Justitie din Bruxelles pentru a transmite un mesaj public de aparare a justitiei din tara noastra.

Printre particpanti sunt magistratii Gabriela Scutea, fost procuror general adjunct al Romaniei, judecatorul Cristi Danilet, judecatorul Dragos Calin sau procurorul DNA Carmen Alexandra Lancranjan.

Magistrtaii au afisat mesaje in care sustin independenta justitiei si respectarea MCV.

Lor li se vor alatura si magistrati din Belgia si vor sustine impreuna o declaratie de presa.

Totodata, reprezentantii au avut programate si intalniri cu oficiali europeni, inclusiv presedintele PE Antonio Tajani.

Discutii cu Timmermans

Cu prim-vicepresedintele CE Frans Timmermans au discutat in aceasta dimineata, intr-o intalnire care a durat aproximativ 45 de minute.

"Au fost mai degraba discutii tehnice. Era interesat sa afle punctul nostru de vedere privind modificarile legislative care au vizat Legile Justitiei si Codurile Penale", explica un magistrat pentru Ziare.com.

"Timmermans a fost interesat de ordonantele adoptate de Guvern", ne-a mai spus magistratul.

Ce vor magistratii romani

"Prin reformele legislative adoptate in ultimii doi ani, ignorand avizele Comisiei de la Venetia si rapoartele Comisiei Europene, coroborate cu ineficienta Consiliului Superior al Magistraturii de a garanta in mod real independenta justitiei, judecatorii si procurorii fiind supusi unor asalturi continue, Romania se indeparteaza vizibil de la cerintele statului de drept.

O astfel de situatie tinde sa se raspandeasca in toata Europa, punand sub carantina zeci de ani de dialog si progrese democratice ce pareau ireversibile. In atare conditii, institutiile europene nu pot ramane in pasivitate, soarta statului de drept in Romania fiind si obligatia acestora", se arata in comunicatul magistratilor care protesteaza joi la Bruxelles.

Reprezentatii celor trei asociatii de magistrati explica si de ce au recurs la intalnirea cu oficialii UE si la exprimarea in mod repetat a unui mesaj public ferm.

"Dreptul la informare al entitatilor europene presupune posibilitatea acestora de a dialoga in mod liber si fara presiuni cu magistratii romani.

De altfel, lipsa unui dialog real al autoritatilor romane cu judecatorii si procurorii a determinat mii de magistrati romani sa protesteze sub diverse forme, de la suspendarea sedintelor de judecata si pana la iesirea pe treptele instantelor si parchetelor, solicitand, intre altele, eliminarea limitarilor adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecatorilor si procurorilor, abrogarea dispozitiilor referitoare la infiintarea Sectiei speciale pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati, renuntarea la dispozitiile care prevad dublarea perioadei de pregatire in cadrul Institutului National al Magistraturii si la cele care elimina meritocratia in magistratura", mai arata magistratii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#magistrati intalnire oficiali CE PE , #proteste magistrati