Toti pentru Justitie! Magistratii continua protestele. Iohannis a discutat cu ei, Guvernul pregateste "ordonanta prescriptiei"

Miercuri, 27 Martie 2019, ora 20:25
51747 citiri
Toti pentru Justitie! Magistratii continua protestele. Iohannis a discutat cu ei, Guvernul pregateste "ordonanta prescriptiei"
Foto: Ziare.com

Judecatorii si procurorii continua protestele, in diverse forme, si tot mai multe grupuri de cetateni se solidarizeaza cu ei, ingrijorati de schimbarile brutale si nocive facute de Guvernul Dancila la Legile Justitiei.

Actori si spectatori, profesori si studenti, filosofi, scriitori, avocati sau matematicieni, cu totii trag un semnal de alarma cu privire la evolutia democratiei in Romania. Mai nou, grefierii si-au cerut drepturile in strada si au amenintat cu greva generala, nefiind insa bagati in seama de Guvern

Protestele magistratilor au inceput odata cu adoptarea controversatei Ordonante de Urgenta 7/2019. Din 19 februarie s-a iesit permanent in strada pentru a se reaminti ca Politicul nu are dreptul sa ii intimideze sau sa incerce sa ii supuna pe magistrati si ca acolo unde Justitie nu e, nimic nu e. O delegatie formata din 30 de magistrati va merge in data de 4 aprilie la Bruxelles pentru discutii cu reprezentanti ai Comisiei Europene.

Pana atunci, judecatorii si procurorii vor continua sa isi manifeste nemultumirile si sa protesteze purtand banderole albe sau suspendandu-si activitatea pentru cateva ore in fiecare zi.

Comunitatea academica din Iasi a lansat un apel la implicare civica pentru apararea statului de drept.

"Constienti de faptul ca atacul asupra justitiei reprezinta inceputul alunecarii Romaniei catre un sistem oligarhic, iliberal, in care intreaga putere va apartine unui grup restrans de persoane, dupa modele deja consacrate in tari din estul Europei, America Latina, Africa si Asia, subsemnatii fac un apel public catre cetatenii Romaniei de a se implica, prin mijloacele legale si democratice garantate de Constitutie, in apararea statului de drept, a democratiei si a valorilor europene", se arata intr-o petitie online lansata de istoricul Flavius Solomon.

Ziare.com va tine la curent cu cele mai noi informatii cu privire la protestele fata de OUG7 si incercarea politicienilor de a subordona magistratii:

Miercuri - Primiti de presedinte, ignorati de toti ceilalti decidenti

Circa 20 de judecatori si procurori au participat la consultarile convocate la Palatul Cotroceni de presedintele Klaus Iohannis.

"Presedintele e ingrijorat ca legile s-au modificat pentru a usura situatia juridica a unor personaje. I-am impartasit opinia, aratand ca asaltul asupra justitiei a inceput in anul 2012 odata cu sanctionarea fostului premier si a culminat cu anul 2017 prin OUG 13. Am spus ca e necesara prezenta Presedintelui Romaniei mai des la CSM, i-am sugerat sa conteste la Comisia de la Venetia legile ce contrazic standardele europene, sa provoace CCR sa solutioneze conflictele dintre autoritatile statului.

Am aratat ca modificarile succesive au vizat preluarea controlului asupra justitiei penale, eliminarea instrumentelor cu care opereaza procurorii si judecatorii, ca nimeni nu e interesat decat de domeniul penal, ca politia judiciara a devenit ineficienta, DNA e trecut pe linie moarta, SIIJ este pentru terorizat magistratii, domeniul justitiei juvenile este ignorat complet.

Am subliniat ca de cinci saptamani judecatori si procurori sunt in protest, dar nimeni nu e interesat de acest lucru - doar Presedintele ne-a invitat la Cotroceni si cateva zeci de magistrati se vor deplasa la Bruxelles saptamana viitoare", a declarat judecatorul Cristi Danilet la iesirea de la consultari.

Citeste mai multe despre: Iohannis s-a consultat cu magistratii despre starea justitiei, referendum si controversata Sectie Speciala

In acest context, pe surse a aparut informatia ca Guvernul va adopta in sedinta de joi "ordonanta prescriptiei", in ciuda opiniei negative exprimate de Comisia Europeana, care nu si-a dat "acordul de principiu" cerut de Guvernul Dancila si a protestelor magistratilor sau societatii civile.

Luni - "Adevarata urgenta, cetatenii onesti"

Cateva zeci de magistrati au iesit din nou in strada, luni seara, pe treptele Palatului de Justitie din Bucuresti, pentru a protesta fata de noile proiecte de ordonante de urgenta pentru modificarea Codurilor penale, fata de Sectia speciala de investigare a magistratilor si fata de refuzul Guvernului de a abroga Ordonanta 7. Ei au fost sustinuti de cateva zeci de manifestanti.

Protestul a inceput la ora 18:00, s-a desfasurat in tacere si a durat aproximativ jumatate de ora, arata News.ro.

Magistratii au afisat mesaje precum "Adevarata urgenta, cetatenii onesti", "Respectati avizul Comisiei de la Venetia", "Respectati independenta justitiei", "Magistrati independenti, cetateni liberi".

Foto: Ziare.com

Pe trotuarul de peste drum s-au aflat cateva zeci de manifestanti care i-au sustinut pe magistrati. Acestia au scandat "Rezistati, nu cedati", "Justitie, nu coruptie". Printre ei s-a aflat si actorul Mihai Calin.

"PSD dispretuieste pur si simplu valorile democratiei si ale unui stat de drept. Trebuie sa facem cumva sa inteleaga cat mai multe lume ca magistratii sunt oameni onesti care nu fac asta pentru ei. (...) Mii si mii de magistrati sunt constienti ca, daca suntem indiferenti si lasam aceasta putere putreda sa dea aceste ordonante, ajungem in dictatura", a declarat Mihai Calin.

Vezi aici imagini si declaratii:

In schimb, conducerea Curtii de Apel Bucuresti, care functioneaza in cladire, a informat pentru stiripesurse.ro ca nu a primit "nicio solicitare de autorizare a vreunei adunari publice pe treptele sau in exteriorul sediului Curtii de Apel Bucuresti, manifestatia nefiind organizata sau asumata de aceasta instanta".

Tot azi, a doua curte de apel a votat pentru revocarea Liei Savonea din CSM.

Pe de alta parte, presedintele Iohannis i-a invitat, marti, pe magistrati la consultari.

Luni dimineata, magistratii au iesit in strada la Oradea si Brasov.

Sambata - Avocatii iau pozitie publica

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a adoptat, in premiera, o pozitie publica, la solicitarea unor avocati, subliniind ca "dialogul este esential" si ca "independenta justitiei este o valoare fundamentala intr-un stat de drept si o conditie fundamentala a independentei profesiei de avocat".

"Comisia Permanenta a UNBR incurajeaza avocatii ca, in virtutea dreptului la libera exprimare, sa manifeste public opinii personale din convingerea bazata pe propriul crez profesional, in deplina cunostinta de cauza de scopul, finalitatea si efectele secundare imediate sau pe termen lung ale reglementarilor care au determinat atitudini civice ale judecatorilor si procurorilor, profesii cu care profesia de avocat se afla in relatii bazate pe principii de conlucrare profesionala institutionala, in temeiul legii", se mai arata in comunicatul remis presei.

In acelasi timp, procurorul Alexandra Lancranjan a anuntat pe Facebook ca magistratii vor protesta luni, 25 martie 2019, la ora 18:00, pe treptele Palatului de Justitie din Bucuresti, "fata de refuzul Guvernului de a abroga integral OUG 7/2019, fata de maniera netransparenta si neloiala de legiferare in domeniul statutului profesiei de magistrat, fata de infiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie, precum si fata de iminenta adoptare a unei OUG de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala, care este de natura sa afecteze grav combaterea fenomenului infractional in ansamblu".

Vineri - "Vreau sa vad soarele"

Ziua de vineri a fost marcata de protestele a mii de grefieri, in toata tara. Cateva sute au venit in Piata Victoriei din Capitala, incercand sa poarte un dialog cu guvernantii. Inutil, ministrul Justitiei si-a luat concediu de odihna.

Afla mai multe despre: Sute de grefieri au protestat la Piata Victoriei, dar au fost lasati cu ochii-n soare de Guvern

Una dintre cele mai emotionante declaratii a fost inregistrata chiar in fata Palatului Victoria.

"Eu vreau sa vad soarele! Va dati seama cat de banal este acest mesaj al meu? Noi nu avem geamuri, eu stau 10-12 ore in lumina artificiala sa lucrez. Pe lista lunga a doleantelor sunt incluse si conditiile de munca. Venim pe intuneric, plecam pe intuneric", a declarat un grefier la Tribunalul Bucuresti, care s-a plans si de volumul enorm de munca pentru care grefierii sunt obligati sa stea peste program, altfel risca sanctiuni.

La Cluj, grefierii au facut o plimbare simbolica in jurul Palatului de Justitie, purtand in maini diverse afise prin care isi exprimau nemultumirile.

Vezi aici ce alte nemultumiri au grefierii:

Tot la Cluj, cativa procurori si judecatori au protestat din nou, tacuti, in strada, iar cetatenii veniti sa ii sustina i-au aplaudat.

Citeste mai multe despre Magistratii din Cluj au iesit si azi in strada. "Nu cedati!" a fost mesajul transmis lor de cetateni (Video)

Si la Suceava au protestat in strada circa 100 de grefieri.

Miercuri - "Fara justitie coruptia va inflori"

Cateva zeci de cetateni au protestat in tacere, miercuri seara, pe treptele Palatului de Justitie din Capitala. Ei au purtat banderole albe si si-au exprimat solidaritatea cu magistratii.

Citeste mai multe despre Toti pentru justitie! Zeci de cetateni au luat locul magistratilor si au protestat in tacere pe treptele CAB

Tot miercuri, 22 de asociatii din societatea civila i-au cerut presedintelui Iohannis sa organizeze referendumul pe Justitie, sugerandu-i si niste intrebari.

De asemenea, continua protestele in instante si parchete, conform programelor anuntate anterior.

Marti - "Paharul s-a umplut"

Presedintele Klaus Iohannis i-a laudat pe magistratii care au protestat. "Au tot respectul si toata admiratia mea", a spus el in cadrul unei dezbateri publice.

"Este clar ca acei oameni s-au uitat, au rabdat, au tacut, dar acum paharul s-a umplut si bine au facut ca au iesit si au inceput sa isi spuna parerea. Fiindca multe dintre modificarile care s-au facut sunt modificari care afecteaza sistemul de justitie si sunt modificari care sunt de inteles in adevarata dimensiune pentru cei din sistem, nu pentru cineva din afara, care nu are niciun contact direct cu felul in care justitia este organizata in Romania.

Deci, oamenii aceia bine au facut ca au iesit: si judecatorii, si procurorii, si ceilalti care lucreaza in justitie, ca sa atraga atentia ca este extrem de grav ce se intampla. Este un atac nemaivazut asupra sistemului de justitie, asupra independentei Justitiei", a declarat presedintele Romaniei.

Citeste mai multe declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis despre protestele magistratilor.

De asemenea, presedintele Iohannis a anuntat ca e "aproape hotarat" sa convoace referendumul pe justitie odata cu alegerile, nefiind inca stabilit cum ar putea suna intrebarea.

La randul sau, judecatorul Ciprian Coada a subliniat in partea a doua a interviului acordat Ziare.com ca atunci "cand statul de drept este in pericol, judecatorul are obligatia de indignare, nu de rezerva".

Iar Tudor Chirila si-a manifestat public solidaritatea cu tanara judecatoare care a protestat singura, luni, pe treptele Palatului de Justitie.

"Judecatoarea care a iesit ieri singura pe treptele tribunalului, in ciuda intimidarii jandarmilor, merita respectul oricarui cetatean care se gandeste ca, la un moment dat, ar putea fi in aceeasi situatie. Mi-ar placea sa stiu ca mesajul asta a ajuns la ea, sa fie sigura ca nu a fost chiar singura pe scarile alea.

Chiar daca Revolutia din 89 a fost confiscata de o combinatie de securisti, fosti comunisti si oportunisti, au fost acolo niste oameni care au stat in fata tancurilor si au crezut in dreptul lor de a nu mai accepta regimul Ceausescu. Indiferent ca au fost idealisti si manipulati, credinta lor a fost onesta. Si datorita lor am castigat cateva drepturi. Printre ele si pe ala de a protesta pe treptele unei institutii", a scris pe Facebook Tudor Chirila, adunand peste 3.800 de likes.

Tot marti, mai multi avocati au cerut Uniunii Nationale a Barourilor sa isi asume o pozitie publica fata de OUG7 si au lansat o petitie online in acest scop.

Luni - "Romania va avea de suferit pe termen lung"

Luni seara, jandarmii au incercat sa ii impiedice pe magistrati sa isi manifeste nemultumirile ca de obicei, pe treptele Palatului de Justitie.

Citeste mai multe despre: Toti pentru justitie! O tanara judecatoare a protestat singura, in ciuda amenintarilor jandarmilor.

Ca reactie de revolta, pe Facebook a fost organizat un eveniment de sustinere a judecatorilor si procurorilor.

"Miercuri, 20.03.2019, ora 18.30, vino la Palatul de Justitie cu o banderola alba sa ii sustinem pe magistratii curajosi si demni care continua lupta pentru independenta justitiei!", arata organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

"Starea de nesiguranta profesionala incepe sa caracterizeze intreg sistemul judiciar din Romania, astfel ca pe termen mediu si lung efectele nocive ale acestui gen de interventii legislative vor consta in exodul magistratilor cu experienta catre alte profesii juridice si in final la erodarea tot mai accentuata a statului de drept", avertizeaza judecatorul Ciprian Coada, intr-un interviu acordat Ziare.com, subliniind ca "Romania va avea de suferit pe termen lung".

Citeste interviul acordat de judecatorul Ciprian Coada despre starea de nesiguranta care cuprinde sistemul judiciar si cine profita de acest lucru.

Saptamana trecuta s-a incheiat cu decizia Tribunalul Cluj de a initia procedura de revocare din CSM a judecatorilor Gabriela Baltag si Evelina Oprina. Vezi care sunt motivele.

In saptamana 18 - 22 martie au anuntat ca vor continua protestele:

Instante:

Sunspendare activitate: Tribunalul Cluj (10.00 - 11.00+ banderole albe+protest in fiecare zi de vineri pana in data de 05.04.2019), Judecatoria Cluj (10.00 - 11.00), Judecatoria Targoviste (11.30- 12.00 pe perioada nedeterminata + banderole), JS2 (9.30 - 10.30 si 14.00-15.00 pana in data de 22.03.2019), Judecatoria Sibiu (10.00 - 11.00 suspendata activitatea intreaga saptamana), Judecatoria S1 (SUSPENDARE COMPLETA pana in 20.03.2019), JS6 (2 ore perioada nedeterminata), Tribunalul Specializat Mures (1/2 ora 9.30 - 10.00 pana la abrogare OUG +banderole)

Parchete:

Suspendare activitate: PT Harghita, PJ M. CIUC, PJ Odorheiu Secuiesc, PJ Gheorgheni si PJ Toplita (08.00-10.00 pana in data de 29.03.2019), PJ Bacau (08.00 - 10.00 +banderole pana in 22.03.2019), PJS 2 (08.00 - 10.00 si 11.00 - 13.00 +banderole pana in 23.03.2019) . PJ S6 (08.00 - 10.00 si 2 ore judiciar la inceputul sedintei de judecata), PJ Brasov (supraveghere si upp suspendare de la 11. 00 - 13.00 si judiciarul banderole)

Vineri - "Magistratii apara justitia, dar nu o pot face singuri"

In fata Curtii de Apel Cluj s-a protestat din nou.

"Vineri, 15 martie, de la ora 12.00, magistratii ies din nou cu banderole albe pentru a protesta pe treptele Curtii de Apel Cluj impotriva ordonantelor de urgenta ce ataca independenta justitiei. Magistratii ies pentru a apara justitia, dar nu o pot face singuri.

Au nevoie de noi, de toti cetatenii integri care vor sa traiasca intr-un stat de drept, unde nimeni nu e mai presus de lege si unde taxele pe care le platim ajung la spitale, scoli si autostrazi, NU in buzunarul unor politicieni corupti", se arata pe pagina de Facebook "Clujul sustine protestul magistratilor! Toti pentru Justitie!".

"Suntem probabil categoria profesionala care intelege cel mai bine ce se intampla si, in aceste momente de criza, suntem poate cei mai indreptatiti sa le spunem oamenilor ca asa ceva n-ar trebui sa se intample.

Majoritatea suntem judecatori, cei prezenti aici, iar motivul pentru care iesim si noi este acela ca puterea judecatoreasca este pusa in pericol si ea este cea care trebuie sa atraga atentia cand celelalte doua puteri dezechilibreaza balanta care ar trebui sa fie in echilibru in orice stat democratic", a declarat unul dintre judecatorii care protestau.

Si la Judecatoria Cluj Napoca s-a luat decizia de a se prelungi protestul, prin aceleasi forme de manifestari ca si pana acum.

Adunarea Generala a Tribunalului Cluj a decis vineri continuarea protestului pentru urmatoarele trei saptamani sub urmatoarea forma:

- iesirea in fata instantei in fiecare zi de vineri, ora 12;

- suspendarea activitatii judiciare timp de o ora intre orele 10-11 AM;

- purtarea de banderole albe la roba in timpul sedintei de judecata.

De asemenea, la Judecatoria Sibiu s-a hotarat continuarea protestului si saptamana viitoare, sub forma suspedarii sedintelor de judecata intre orele 10-11.

In plus, azi la ora 13 s-a iesit din nou in fata instantei.

Joi - "Tudorel Toader, nu ne esti model"

Studenti si profesori de la Iasi (Foto) si Sibiu au protestat in fata universitatilor lor.

La Iasi au fost afisate mesaje precum: "Tudorel Toader nu ne esti model!", "Justitie independenta", "Dependenta Justitiei este sursa coruptiei".

Citeste mai multe despre: Protest al comunitatii academice din Iasi fata de OUG 7: "Tudorel Toader, nu ne esti model!" (Video)

"Multi si-au pierdut speranta, au vazut ca, in ciuda protestelor, a reactiilor care au venit pe OUG 7 din partea corpului magistratilor, guvernarea actuala isi vede inainte de-ale ei si trece peste orice, face in asa fel incat sa isi impuna vointa. E limpede ca suntem intr-un regim care evolueaza galopant spre autoritarism.

De asta am lansat si noi apelul respectiv, pentru ca momentul e unul important. Corpurile sociale, intelectualii, actorii, magistratii, profesorii, daca inmultesc luarile de pozitii, e totusi un semnal pe care societatea nu poate sa nu il inregistreze si sa reactioneze", a explicat Alexandru Calinescu.

"Alegerile reprezinta singurul mod in care se poate exprima democratic populatia. Dar problema pe care ne-o punem noi aici, membrii corpului universitar din Iasi, este daca in doi ani vom avea cu adevarat alegeri libere, pentru ca vedem ce se intampla in alte tari si chiar ne intrebam daca voturile vor exprima intr-adevar vointa populatiei", a avertizat si Flavius Solomon.

De asemenea, Uniunea Scriitorilor din Romania a decis sa isi manifeste ingrijorarea privind "tentativele de politizare si de control asupra Justitiei", potrivit unui

comunicat de presa semnat de comitetul director, din care face parte si Varujan Vosganian (ALDE).

Miercuri - "Lupta la baioneta, corp la corp"

Continua protestele in instante si parchete, iar pentru ziua de joi se anunta mobilizarea in strada a studentilor si profesorilor, la Iasi si Sibiu.

Intr-un interviu pentru Europa Libera, judecatorul Amelia Farmathy a recunoscut ca va fi o lupta dura, dar spune ca magistratii vor rezista pana la capat.

"Se spune ca un judecator este independent atat cat vrea el sa fie de independent. Daca fiecare dintre noi intelegem aceasta independenta incluzand dreptul de a protesta, atunci cand statutul, cand independenta iti este afectata, cred ca va rezista. Va fi o lupta, metaforic vorbind, 'la baioneta' 'corp la corp', dar cred ca va rezista! Vrand nevrand, suntem in Uniunea Europeana si aceast lucru va face diferenta fata de inceputul anilor 2000, cand exista oarecum aceeasi stare, cand te puteai trezi schimbat de pe un complet pe altul doar din vointa exprimata a sefului", a declarat judecatorul.

Amelia Farmathy remarca faptul ca pe lista sefilor de instante si parchete care contesta protestele la CSM n-au aparut si semnaturile acestora.

In acest context, in presa au aparut o serie de dezvaluiri despre unii dintre cei care au semnat lista controversata. De exemplu, jurnalistii de la Liber in Teleorman au publicat o declaratie a lui Romica Parpalea, martor in dosarul Referendumul, conform caruia presedintele Tribunalului Teleorman ar avea o casa construita de Tel Drum, firma apropiata de Liviu Dragnea.

Citeste si alte informatii de context despre unii dintre sefii de instante care contesta protestele magistratilor.

In schimb, presedintele Curtii de Apel Cluj, Denisa Baldean, si Sorina Selesiu, presedintele Tribunalului Cluj, nu au semnat scrisoarea adresata CSM, scrie muzicainstantelor.ro.

Marti - Magistratii nu se lasa intimidati

Zeci de personalitati din comunitatea academica din Iasi, printre care istorici, medici, matematicieni, scriitori, filologi, chimisti si ingineri, au semnat deja apelul la apararea statului de drept, a democratiei si a valorilor europene.

Vezi cine sunt cele 79 de personalitati academice din Iasi care fac apel sa ne implicam in apararea statului de drept.

In plus, la Sibiu, profesorii si studentii vor continua sa protesteze saptamanal, in fiecare joi, de la ora 13, vreme de un sfert de ora, in fata Facultatii de Litere si Arte - "pana la retragerea OUG 7 & pana cand Romania va redeveni un stat de drept", se anunta pe pagina special dedicata evenimentului.

"Traim vremuri in care reactia civica devine tot mai mult un gest de supravietuire. Daca Romania vrea sa reziste ca stat european, e obligatoriu sa reactioneze in fata politicului care incearca sa o confiste & sa o subordoneze integral.

(...) Literatura a fost dintotdeauna despre libertate. Vom arata ca am inteles asta - si vom face tot ce tine de noi ca sa tinem Romania in Europa. Pe joi, la ora 13, deci. Romania merita un sfert de ora din timpul nostru", mai adauga Radu Vancu, initiatorul evenimentului.

Pe de alta parte, si adunarile generale ale procurorilor continua sa voteze in favoarea mentinerii protestelor.

De exemplu, 27 din cei 41 de judecatori ai Curtii de Apel Constanta se dezic public de scrisoarea semnata de sefii tribunalelor si curtilor de apel din tara, scrie info-sud-est.ro.

Adunarea generala a CA Constanta a decis marti sa continue demersurile pentru abrogarea OUG7, sa continue protestele si suspendarea activitatii timp de 30 de minute zilnic. De asemenea, cei 27 de judecatori s-au delimitat ferm de demersul presedintelui si vicepresedintelui Curtii de Apel Constanta, care au semnat scrisoarea de delimitare, si au subliniat ca actiunile lor nu reprezinta vointa colectivului de judecatori ai Curtii de Apel Constanta, opiniile fiind exprimate fara vreun mandat sau vreo consultare interna.

Adunarea Generala a procurorilor de la Parchetul Judecatoriei Timisoara a decis, cu majoritate de voturi, continuarea protestului, respectiv suspendarea activitatii, cu exceptia situatiilor cu caracter urgent, purtarea de banderole albe in timpul programului si protest in fata institutiei.

La fel, Adunarea generala a Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau a decis in unanimitate continuarea protestului prin suspendarea activitatii in perioada 11-22.03, in intervalul orar 08-10. Procurorii care activeaza pe judiciar vor purta banderole albe in sedintele de judecata.

De asemenea, judecatorii de la Judecatoria Sectorului 2 au decis suspendarea sedintei de judecata intre orele 9:30-10:30 si 14:00-15:00 in perioada 11-22 martie.

Reprezentantii Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi continua masurile de protest fata de modificarile aduse legislatiei din domeniul juridic.

"Adunarea generala a institutiei a stabilit ca un nou protest sa aiba loc in perioada 11 - 15 martie. In acest timp, programul cu publicul va fi suspendat, urmand a fi primite si solutionate cererile urgente. Procurorii vor purta banderole albe in timpul programului si isi vor manifesta nemultumirea si in public, iesind in fata institutiei", se arata intr-un comunicat preluat de Ziarul de Iasi.

Si Adunarea Generala a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Harghita si unitatilor din subordine a votat continuarea formelor de protest fata de modificarile aduse la Legea Justitiei.

"Apreciind ca prin OUG nr. 12/2019 nu se elimina integral prevederile nocive si neconstitutionale cuprinse in OUG nr.7/2019, exprimandu-si totodata ingrijorarea si in legatura cu modificarea succesiva a legilor justitiei prin emiterea unor ordonante de urgenta, intr-un timp scurt, de natura a bulversa activitatea magistratilor, au hotarat cu unanimitate de voturi urmatoarele:

Suspendarea activitatii judiciare si de supraveghere a urmaririi penale, de catre procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Harghita, Parchetul de pe langa Judecatoria Miercurea Ciuc, Parchetul de pe langa Judecatoria Odorheiu Secuiesc, Parchetul de pe langa Judecatoria Gheorgheni si Parchetul de pe langa Judecatoria Toplita, cu exceptia cauzelor care prezinta urgenta, precum si suspendarea activitatilor de audienta cu publicul desfasurate de catre procurorii din cadrul acestor unitati, in perioada 13.03.2019-29.03.2019 inclusiv, pe timp de 2 ore in intervalul orar 08.00-10.00", se arata intr-un comunicat publicat de ZiarHarghita.ro.

Luni - "Magistrati, nu cedati! Va stimam, va multumim!"

Luni seara, de la ora 18, cateva zeci de judecatori si procurori au fost prezenti, din nou, pe treptele Palatului de Justitie din Bucuresti, iar peste drum, cateva zeci de cetateni, printre care si artisti indragiti, au scandat mesaje de sustinere si i-au aplaudat.

Citeste mai multe despre: Magistratii au protestat din nou pe treptele Palatului de Justitie si au cerut abrogarea integrala a OUG 7 (Galerie foto & video)

In schimb, zeci de sefi de instante si parchete, de la tribunale si curti de apel, s-au delimitat prin comunicate de presa de protestele judecatorilor si procurorilor fara functii, cerand CSM sa le opreasca.

De partea cealalta a baricadei, Asociatiile de magistrati au reactionat, facand front comun: Presedintii tribunalelor si curtilor de apel reprezinta 0,8% din numarul procurorilor si judecatorilor.

Ca reactie la tot ce se intampla, membrii Comunitatii Declic au decis sa se alature si ei protestelor de luni seara.

"Solidarizarea este esentiala (...) E momentul zero, momentul in care, daca nu le suntem alaturi, magistratii curajosi pot ceda presiunilor (...) Gravitatea momentului este fara precedent. Statul de drept si exprimarea libera si democratica sunt puse la colt. Profesionistii din Justitie sunt ultima reduta. Acestia nu trebuie sa fie redusi la tacere. Astazi, in semn de sustinere, vom merge in fata instantelor cu foi printate cu mesajul 'Sustin protestul magistratilor'", a declarat Catalina Hoparteanu, campaigner Declic.

Iar magistratii nu se lasa intimidati de sefii lor. La Constanta, de exemplu mai multi judecatori si procurori au decis sa continue protestele. "Unii magistrati vor pleca la Bucuresti, altii vor protesta pe scarile Judecatoriei Constanta, de la ora 18:00", scrie pe Facebook Andreea Pavel, director la Ziarul Info Sud-Est.

Si la Timisoara au iesit cativa magistrati in strada si au protestat in tacere.

La Botosani s-a pledat in apararea statului de drept si a independentei justitiei.

Foto: Ziare.com

De asemenea, Adunarea generala a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, intrunita luni, a decis "sustinerea pozitiei publice" a Sectiei pentru procurori a CSM exprimata la data de 8 martie precum si "mentinerea masurii de suspendare a activitatii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, cu exceptia cazurilor urgente, in intervalul 08:00 - 10:00, pana la data de 31.03.2019".

De altfel, in ciuda presiunilor, au existat si alti magistrati care nu s-au lasat descurajati.

"Daca ne transforma in oi supuse, ei dobandesc puterea absoluta. E momentul sa ne aratam CURAJUL", a scris pe Facebook judecatorul Sorina Marinas, iar judecatorul Amelia Farmathy, fost vicepresedinte la Curtea de Apel Bucuresti, a explicat cum se fac numirile in functie in sistemul judiciar.

In plus, mai multi magistrati au protestat luni dimineata pe treptele Judecatoriei Targoviste, afisand mesajul: "Justitie independenta!".

Foto: Ziare.com

De asemenea, luni, intre orele 12 si 12:30, procurorii de la PT Salaj, PJ Zalau, PJ Simleu Silvaniei, PJ Jibou si DIICOT Salaj au protestat in fata sediilor de Parchet.

Duminica - In tara si in diaspora, toti pentru justitie

Duminica, mai multi actori ai Teatrului National Timisoara si reprezentanti ai altor institutii de arta au iesit in fata cladirii Operei.

"Am iesit din solidaritate cu magistratii si cu colegii nostri de la Bucuresti. Grija la alegeri, grija ce votati, oameni buni, pentru ca ajungem sa ne pierdem timpul demonstrand in loc sa facem altceva", a spus actorul Claudiu Dogaru.

Si actori de la Teatrul National Bucuresti au iesit pe treptele din fata cladirii, pentru a doua duminica consecutiv. "Ni s-a spus ca nu e treaba noastra, ca nu ne pricepem. Treaba noastra este sa aparam tara in care traim si avem incredere in magistrati. Daca magistratii nostri spun ca aceasta OUG 7 nu e una care sa ofere independenta justitiei, atunci ei stiu ce zic", a declarat Marius Manole.

La Iasi, circa 20 de persoane au iesit cu steaguri ale Romaniei si UE in maini, si au cerut abrogarea OUG7. "Justitie, nu coruptie!", "Magistrati, nu cedati!", "Iesiti din casa daca va pasa!" si "Veniti cu noi, va fura si pe voi" au fost cateva dintre scandari.

Clujenii au iesit si ei din nou in strada, sub sloganul lor specific "Justitia pedepseste coruptia, nu invers!".

Mai multi romani din Paris s-au adunat in Piata Trocadero pentru a-si exprima solidaritatea cu magistratii, cu DNA si cu Kovesi. Eu au cerut ferm abrogarea OUG7.

La Dublin, cativa romani au cerut in plus referendumul pentru Justitie, anuntat de presedintele Iohannis.

Vineri - Judecatori si procurori, studenti si actori, in strada pentru o justitie libera

Vineri, de la ora 12:00, magistratii au iesit din nou in strada la Cluj Napoca. "Justitia pedepseste coruptia! Nu invers", a fost mesajul principal al evenimentului anuntat pe Facebook.

Procurori, inclusiv de la DNA sau DIICOT, si judecatori din intreg judetul au protestat in liniste, in fata Palatului de Justitie. In plus, a fost desemnata o echipa care sa mearga la Bruxelles pentru a-si prezenta nemultumirile si a cere sprijin, informeaza Digi24.

Citeste mai multe despre Danilet: Am ales 30 de judecatori si procurori care merg sa vorbeasca cu Timmermans.

La Sibiu, magistratii iesiti in strada au stat fata in fata cu cetatenii care au dorit sa ii sustina si care i-au aplaudat. "Daca nu aveam speranta, nu ieseam astazi aici", a explicat un judecator, intrebat daca mai spera la vreo reactie din partea autoritatilor.

De asemenea, mai multe organizatii ale elevilor si studentilor au participat incepand cu ora 12:30, la un protest mut in Capitala.

"Alegerea Guvernului de a ignora opinia actorilor principali ai sistemului de justitie, chiar a celor care aplica legile, este complet sfidatoare si denota o tendinta de guvernare autocratica, improprie unui stat democratic, membru al UE si detinator al Presedintiei rotative a Consiliului UE", se arata in comunicatul trimis la redactie.

Citeste mai multe opinii ale elevilor si studentilor care s-au solidarizat cu magistratii.

Tot vineri, dar seara, mai multi actori, regizori si fotografi au protestat in tacere in fata Teatrului de Comedie din Capitala. "Ne vom exprima solidaritatea cu magistratii care inca lupta pentru o justitie independenta si necontrolata politic. Invitam si alti actori din alte teatre sa ni se alature pentru 45 de minute sau sa manifeste in fata teatrelor lor. Lectiile istoriei ne invata ca nimic nu este ireversibil si ca orice democratie cat de fragila trebuie aparata de cetatenii ei. Actorii nu iubesc infractorii", a fost anuntul de mobilizare publicat pe Facebook de Tudor Chirila.

"Dictatura incepe in multe feluri, unul este prin subordonarea justitiei"

Protestele continua de mai bine de trei saptamani. Mai intai s-au facut auziti si vazuti judecatorii si procurorii - fie pe treptele instantelor si parchetelor, fie prin declaratii si interviuri, fie purtand banderole albe sau transmitand comunicate de presa. Toate au reprezentat adevarate avertismente pentru intreaga societate.

In acele prime zile, in semn de solidaritate cu magistratii si pentru a-si arata nemultumirea fata de indiferenta Guvernului, la Cluj trecatorii au blocat o strada (Video).

Magistratilor li s-au alaturat apoi actorii, ale caror mesaje si declaratii au starnit vii emotii.

"Ne solidarizam cu magistratii pentru ca in ei avem incredere", a explicat Mihai Calin, in timp ce Victor Rebengiuc a impresionat, la fel ca la Revolutie, prin atitudinea sa ferma, iar Marius Manole a starnit ropote de aplauze la finalul unui spectacol tinut la Cluj cu o pledoarie pentru respectarea Justitiei. "Multumim magistratilor liberi! Suntem alaturi de voi!", a fost mesajul sau.

Citeste mai multe despre: Actori ai Teatrului National au protestat in fata institutiei, cerand abrogarea OUG 7 si demisia ministrului Justitiei (Video)

Gestul actorilor Teatrului National din Bucuresti a fost aplaudat de miile de bucuresteni care au marsaluit intre sediul Guvernului si Ministerul Justitiei, scandand sloganul devenit deja celebru "Nu vrem sa fim o natie de hoti!". S-a iesit in strada in toata tara, din Iasi si pana in Timisoara, de la Cluj Napoca si pana in Teleormanul cuplului Liviu Dragnea & Viorica Dancila.

Vezi imagini si momente importante de la protestul de duminica, 3 martie: Mii de romani au iesit din nou in strada - In democratie hotii stau la puscarie! Cinste magistratilor!

Protestele judecatorilor si procurorilor continua si ajung in toate colturile tarii: Vezi care sunt instantele si parchetele cu activitate suspendata.

Iar in ultimele zile acestora li s-au alaturat profesori si studenti. Universitatea Bucuresti, de exemplu, si-a reconfirmat reputatia de pilon al societatii.

"Un popor care alege politicieni corupti, hoti si tradatori nu e victima, ci complice", scria pe una dintre pancartele purtate la protestul organizat joi, 7 martie, de studenti si profesori de la facultatile de Filosofie, Litere sau Matematica.

"Nu suntem de acord cu instaurarea dictaturii in Romania. Dictatura incepe in multe feluri, unul este prin subordonarea justitiei", a subliniat prof. Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, iar filosoful Gabriel Liiceanu a purtat o pancarta pe care scria "Fara o justitie independenta nu exista oameni liberi".

Andrei Cornea, Mircea Dumitru, Marian Preda, Liviu Papadima, Andrei Oisteanu, Florin Diaconu, Mircea Vasilescu sau Marian Popescu sunt doar cativa dintre profesorii care le-au dat, cu aceasta ocazie, un exemplu personal studentilor lor.

Citeste mai multe despre: Profesorii si studentii au protestat in semn de solidaritate cu magistratii: Ne indreptam catre un regim dictatorial (Galerie foto)

Nici profesorii si studentii de la SNSPA nu au ramas indiferenti la framantarile din societate, manifestandu-si solidaritea cu magistratii si "condamnand orice incercare de subordonare politica a Justitiei".

Si la Sibiu, orasul unde de mai bine de doi ani se protesteaza zilnic din cauza abuzurilor la care este supusa Justitia, studentii si profesorii de la Litere si Arte au iesit pe treptele facultatii sub sloganul "Toti pentru Justitie".

"Impreuna vom tine Romania in Europa", s-a aratat convins scriitorul Radu Vancu, unul dintre initiatorii miscarii "Va vedem din Sibiu!".

Nici studentii Facultatii de Drept de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj nu au ramas nepasatori. "Si eu sunt student la Drept si nici eu nu imi doresc sa lucrez intr-un sistem de justitie care este subordonat politicului", a subliniat unul dintre cei care au protestat in fata facultatii, cu banderole albe pe brat.

Si oradenii au constestat in strada "subordonarea politica a justitiei de catre coalitia borfasilor, PSD-ALDE".

Un protest inedit este cel al lui Stefan Mandachi, suceveanul care a facut pe banii lui un metru de autostrada. Acesta a decis se suspende din avocatura pentru un an, in semn de solidaritate cu magistratii.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#proteste magistrati studenti profesori, #actori proteste magistrati, #proteste solidaritate magistrati , #proteste magistrati
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Poza hello
hello
rank 5
Mafia lui drakknea este deja pus la zid ! Acum la toate alegerile