Studentii si profesorii ies in strada si fac apel la cetateni: Aparati statul de drept, democratia si valorile europene!

Miercuri, 13 Martie 2019, ora 13:39
4154 citiri
Studentii si profesorii ies in strada si fac apel la cetateni: Aparati statul de drept, democratia si valorile europene!
Foto: Facebook / Universitatea din Bucuresti

Zeci de personalitati ale mediului academic din Iasi fac apel la implicare civica si anunta ca vor iesi, joi, in strada pentru a-si arata sustinerea fata de statul de drept, valorile democratiei si cele europene, atacate prin decizii si declaratii publice de actuala majoritate guvernamentala PSD-ALDE. Tot joi, ies in strada studenti si profesori din Sibiu, indemnandu-i pe cetateni sa li se alature.

Incepand cu ora 12:00, semnatarii "Apelului membrilor comunitatii academice din Iasi" participa in fata Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" la o "manifestare publica in sustinerea statului de drept in Romania", se arata pe pagina de Facebook special dedicata evenimentului.

"Constienti de faptul ca atacul asupra Justitiei reprezinta inceputul alunecarii Romaniei catre un sistem oligarhic, iliberal, in care intreaga putere va apartine unui grup restrans de persoane, dupa modele deja consacrate in tari din estul Europei, America Latina, Africa si Asia, subsemnatii fac un apel public catre cetatenii Romaniei de a se implica, prin mijloacele legale si democratice garantate de Constitutie, in apararea statului de drept, a democratiei si a valorilor europene", se arata intr-o petitie online lansata de istoricul Flavius Solomon.

Zeci de personalitati din comunitatea academica din Iasi, printre care istorici, medici, matematicieni, scriitori, filologi, chimisti sau ingineri, sustin prin semnatura lor atat apelul, cat si petitia online.

Si comunitatea academica din Sibiu s-a mobilizat din nou. Incepand de joi, saptamanal, profesorii si studentii sunt invitati sa participe de la ora 13, vreme de un sfert de ora, in fata Facultatii de Litere si Arte, la o manifestare publica, "pana la retragerea OUG 7 & pana cand Romania va redeveni un stat de drept", se anunta pe pagina special dedicata evenimentului.

"Traim vremuri in care reactia civica devine tot mai mult un gest de supravietuire. Daca Romania vrea sa reziste ca stat european, e obligatoriu sa reactioneze in fata politicului care incearca sa o confiste & sa o subordoneze integral.

(...) Literatura a fost dintotdeauna despre libertate. Vom arata ca am inteles asta - si vom face tot ce tine de noi ca sa tinem Romania in Europa. Pe joi, la ora 13, deci. Romania merita un sfert de ora din timpul nostru", mai adauga Radu Vancu, initiatorul evenimentului.

"Toti pentru Justitie"

Primele manifestari publice ale comunitatilor academice au avut loc saptamana trecuta, cand profesori si studenti din mai multe centre universitare au iesit in strada pentru a trage un semnal de alarma si a-si exprima solidaritatea cu magistratii.

"Respectati principiul separatiei puterilor in stat", "Retrageti ordonanta", "Aparati statul de drept", "Stop abuzurilor din Justitie", au fost doar cateva dintre mesajele afisate pe pancartele studentilor si profesorilor.

Intre timp, judecatorii si procurorii continua sa isi exprime public temerile si nemultumirile sub diverse forme de manifestare - suspendand temporar activitatea, purtand banderole albe la mana sau iesind in strada, la proteste mute.

Ramai la curent cu cele mai noi informatii despre protestele magistratilor, care se extind in forme inedite si ajung la Bruxelles: Toti pentru Justitie!.

In afara de studenti si de profesori, actorii au fost cei mai vocali sustinatori ai magistratilor.

In acelasi timp, mai multe alte proteste, cu diverse alte revendicari, se desfasoara la nivelul intregii tari, cele mai cunoscute fiind "#Sieu" si "Foaia alba la simulare".

De asemenea, tot mai multe voci indeamna la greva generala.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#protest profesori Iasi, #apel mediul academic Iasi, #protest profesori Iasi Sibiu , #proteste magistrati